Un oraş cât Paşcaniul se face în Copou. Propunere: două drumuri care să rezolve aglomeraţia din trafic

vineri, 26 august 2022, 01:50
3 MIN
 Un oraş cât Paşcaniul se face în Copou. Propunere: două drumuri care să rezolve aglomeraţia din trafic

Problema supraaglomerării traficului în Copou, în contextul dezvoltării zonei Aleii Mihail Sadoveanu, ar putea fi rezolvată cu 8 milioane euro. Cel puţin aşa susţine Marius Bodea, senator USR şi pretendent la funcţia de primar în 2024. Potrivit parlamentarului, cu aceşti bani pot fi reabilitaţi circa 6 km de drum care să degrezeve traficul dinspre Agronomie spre Centru. În acest sens, Bodea propune două artere de legătură.

 

Zona Sadoveanu va avea mai mulţi locuitori decât Paşcaniul

În contextul dezvoltărilor imobiliare realizate şi cele propuse în viitor, Bodea a estimat ieri un număr de până la 40.000 de locuitori în noua zonă rezidenţială a Iaşului, o populaţie mai mare decât cea a Paşcaniului. Drumul existent (Aleea Sadoveanu) are o singură bandă pe sens şi, potrivit senatorului, nu va putea face faţă la traficul care se preconizează în zonă. Soluţia pe care parlamentarul o invocă vizează două noi conexiuni rutiere care, în fapt, ar însemna modernizarea unor drumuri existente. În primul rând, este vorba despre asigurarea continuităţii str. Viticultori (recent modernizată) prin str. Dealul Zorilor (necesită reabilitare) astfel încât să fie creată o legătură Copou – Păcurari. O astfel de conexiune are avantajul unei duble ieşiri în şos. Păcurari: una pe şos. Iaşi – Rediu, iar cealaltă prin şos. Varianta Rediu (în proces de modernizare). „Această axă trebuie modernizată în regim de urgenţă. Traficul din Copou poate fi preluat pe această bretea, care există, trebuie doar asfaltată şi adusă la standardele unui oraş modern”, a declarat Marius Bodea.

El a adăugat că un astfel de drum ar putea asigura legătura dintre Copou şi alte zone ale oraşului întrucât, din Păcurari, se va putea ajunge pe viitoarea variantă de trafic uşor spre Dacia, Galata şi Nicolina. Cealaltă arteră propusă de parlamentar constă într-o stradă între Aleea Sadoveanu şi bld. C.A. Rosetti, peste Dealul Şorogari. „Şi în acest caz, bună parte din drum există, trebuie doar modernizat. Relaţia existentă pleacă din zona Restaurantului La Castel, traversează Şorogari şi ajunge direct în C.A. Rosetti, câteva sute de metri mai sus de intersecţia dintre şoseaua Ştefan cel Mare şi Centura existentă”, a explicat Bodea. Potrivit acestuia, principalul avantaj al noii axe faţă de şoseaua Ştefan cel Mare este că maşinile nu vor mai sta blocate pe Aleea Sadoveanu şi bld. Carol I pentru a ajunge spre Sărărie şi apoi în C.A. Rosetti

. „Afluirea se va face direct din zona Restaurantului La Castel, spre Şorogari. Noua axă va permite accesul direct spre Tudor Vladimirescu, Tătăraşi, Aeroport, Zona Industrială, fără a mai traversa centrul oraşului”, a mai spus Marius Bodea. Fiecare conexiune rutieră ar avea în jur de 3 km, iar pentru modernizarea drumurilor investiţia ar ajunge la circa 8 milioane euro, bani care pot fi suportaţi de la bugetul local. „Între nepăsare şi dezvoltare durabilă stau doar 8 milioane de euro. Şi un primar care nu mai are ce căuta în scaunul pe care îl ocupă. Atât pentru multiplele sale dosare de corupţie, dar mai ales pentru că nu face nimic pentru viitorul ieşenilor”, a conchis parlamentarul USR.

Comentarii