Un pluton de traseişti în politică face pregătiri să ia puterea la Iaşi

marți, 19 septembrie 2023, 08:27
3 MIN
 Un pluton de traseişti în politică face pregătiri să ia puterea la Iaşi

Cum poţi construi un proiect coerent de dezvoltare locală cu politicieni care îşi tranzacţionează principiile şi îşi abandonează echipa la prima ofertă?

„Sunt colegi de-ai mei care nu au nume notorii, pentru că sunt la început, dar vă garantez că oamenii aceştia peste nişte ani de zile vor fi mult mai buni ca mine. Ei sunt aici şi este despre echipă, nu despre un singur om”, a declarat duminică senatorul USR Marius Bodea, într-o conferinţă de presă, la Iaşi, alături de Dan Barna. Unde şi de ce stăteau ascunşi „colegii” la conferinţa de presă dacă aceasta nu a fost „despre un singur om”? Dar, mai ales, unde şi de ce au stat ascunşi „colegii” în ultimii trei ani? USR a pornit la drum în Iaşi cu echipe largi de consilieri locali şi judeţeni despre care nu s-a mai auzit nimic. Poate cu excepţia lui Cezar Baciu care a dezertat în echipa primarului. RăzvanTimofciuc era deja activ şi vizibil de pe vremea când activa în PNL, alături de Bodea.

Aşadar, trei ani (patru dacă adăugăm anul preelectoral în care cetăţenii trebuie să-şi cunoască viitorii reprezentanţi) în care nici un userist n-a reuşit să prindă „chip”, să devină o prezenţă familiară la dezbaterile comunităţii, un „nume notoriu”, cum zice Bodea. Aşa că peste un an e foarte probabil să ne trezim cu actualul city manager, eternul Petru Movilă, pe listele comune ale USR la parlamentare. De râsul curcilor. Preconizata alianţă USR-PMP-Forţa Dreptei îi va oferi unui politician cu un discurs zeflemitor la adresa USR un loc pe listele USR.

Şi Movilă nu e singurul „dinozaur” care se pregăteşte să-i reprezinte din nou pe ieşeni în Parlament, după 2024. Negocierile fuziunii dintre PNL şi ALDE se apropie de finalizare, iar Varujan Vosganian e negociator şef din partea formaţiunii fondate de Tăriceanu. Oare ce judeţ va alege Vosganian pentru patru ani de „frecat menta” pe banii românilor (scuzaţi expresia)? Nu acelaşi judeţ în care s-a odihnit din 1996 până 2020, fără ca nimeni să-i bată obrazul? Apoi, tot la Iaşi a candidat şi Şoşoacă, politicianul pe care Vosganian îl admiră cel mai mult.

Că veni vorba de Şoşoacă. Un alt nume cu notorietate care se pregăteşte să-i apere pe dacii liberi din Iaşi de oculta mondială şi elita de la Bruxelles e Ciprian Paraschiv. În urmă cu 15 ani era coleg în PD cu Petru Movilă şi parte integrantă a elitei de la Bruxelles. În 2024, fostul căpitan al Politehnicii, un tip moderat, va candida pe lista extremiştilor de la AUR, împotriva moderaţilor de la USR, unde îl vom întâlni pe Movilă, care dispreţuieşte, cu moderaţie – ce-i drept, USR-ul.

Oferta politică pentru ieşeni cu un an înainte de alegerile locale, generale şi europarlamentare excelează la capitolul oameni „versatili”. Mihai Chirica –  PNL (ex-PSD), Marius Bodea şi RăzvanTimofciuc – USR (ex-PNL), Cosette Chichirău ex-USR pe o platformă/partid anti-USR, Silviu Gurlui – AUR (ex-USR), Cip Paraschiv – AUR (ex-PD, ex-FRF, ex-Geoană), Petru Movilă – USR-PMP (ex-FSN, ex-PD, ex-Chirica?), Varujan Vosganian – PNL (ex-UFD, ex-ALDE). E o înşiruire scurtă, la prima strigare, numărul total al traseiştilor din Iaşi fiind considerabil mai mare. Iar unii dintre cei enumeraţi mai sus vor mai schimba câteva partide până în 2024. Cum poţi construi un proiect coerent de dezvoltare locală cu politicieni care îşi tranzacţionează principiile şi îşi abandonează echipa la prima ofertă?

Comentarii