Un refugiat a fost dus, de urgenţă, de la hotel la spital

miercuri, 02 martie 2022, 02:50
2 MIN
 Un refugiat a fost dus, de urgenţă, de la hotel la spital

Unităţile medicale din Iaşi sunt pregătite să acorde asistenţă gratuită refugiaţilor care au probleme de sănătate. La Spitalul Sfântul Spiridon a fost deja internat un pacient ucrainean cu probleme respiratorii.

"În gardă, SAJ a primit o solicitare de la o persoană de cetăţenie ucraineană, refugiat aflat într-un hotel din Iaşi. A fost adus în urgenţă, cu dispnee a fost diagnosticat cu status post-Covid, pacientul având o bronşită obstructivă cronică diagnosticată anterior. Starea lui a impus internarea, astfel că după tratamentul în urgenţă a fost internat în Clinica de medicină internă care era de gardă, unde este tratat ca orice pacient din spitalul nostru", a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu.

Potrivit unui acord încheiat între unităţile medicale. Toţi refugiaţii care vor avea nevoie de asistenţă medicală de urgenţă vor fi primiţi în urgenţă şi dacă este nevoie vor fi internaţi. Refugiaţii cu probleme de sănătate vor fi dirijaţi către unităţile medicale în funcţie de profilul patologiei pe care o prezintă. "Din fericire, în rândul echipei medicale UPU există rezidenţi care vorbesc limba rusă în mod obişnuit şi care pot asigura comunicarea cu eventualii pacienţi 24 de ore din 24. Acelaşi lucru se întâmplă la toate specialităţile din spital, pentru că avem mulţi rezidenţi vorbitori de limbă rusă", a adăugat Diana Cimpoeşu.

Şi conducerea Spitalului de Boli Infecţioase a anunţat că este pregătită pentru a trata pacienţi refugiaţi, pentru care asigură inclusiv consiliere psihologică. "Unitatea noastră medicală se alătură celorlalte spitale care vin în sprijinul refugiaţilor în aceste vremuri. Dacă există probleme medicale, aceştia pot fi primiţi la orice oră din zi şi din noapte. De aceea, am stabilit ca la fiecare gardă să avem un vorbitor de limbă slavă pentru a asigura o comunicare eficientă între cadrele medicale şi pacienţi şi a le crea confortul psihic necesar acestor oameni care sunt departe de casă şi de familie. Mai mult decât atât, psihologii precum şi preoţii unităţii noastre vor oferi consiliere", a declarat dr. Florin Roşu. 

Comentarii