Un sindicat din Sănătate încă amenință cu greva generală: proteste la București cu mii de membri, printre care și ieșeni

marți, 12 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Un sindicat din Sănătate încă amenință cu greva generală: proteste la București cu mii de membri, printre care și ieșeni

Deși cea mai mare federație din domeniul sanitar a anunțat că suspendă activitatea pentru grevă generală, declarându-se mulțumiți de creșterile progresive, de până la aproape 30%, a salariilor, cei de la Federația Solidaritatea Sanitară nu au renunțat la proteste. Aproape 5.000 de membri, inclusiv reprezentanți din Iași, au pichetat ieri sediul mai multor ministere din București și au protestat în Piața Constituției. Solidaritatea Sanitară reprezintă o cotă semnificativă din angajații din sănătate, fiind și mulți medici în rândul acestora, iar în cursul zilei de ieri aceștia spun că au cerut să dialogheze cu Guvernul pentru a putea primi condiții mai bune.

Ei spun că se creează în continuare inechitate în sistem prin creșterile în două tranșe care vor fi realizate anul acesta și argumentează faptul că sunt alte probleme, mai grave, care trebuie rezolvate: plata gărzilor la un nivel decent și a sporurilor după salariile curente.

Aceste probleme sunt reclamate în continuare și de Sanitas, după cum a declarat Iulian Cozianu, președintele filialei din Iași, pentru publicația noastră, dar spun că se vor încerca rezolvarea prin negocieri și acțiuni în instanță.

„Este un lucru foarte bun, o realizare la care vă spun sincer că nu prea speram la începutul anului, când s-au dat 5% pentru toţi bugetarii. Ne gândeam, să fiu cinstit, că în 2024 vom rămâne doar cu acea creştere de 5%. Nu rezolvă toate inechităţile din sistem, nu rezolvă toate problemele legate de sporuri, dar e un început. Este o creştere importantă, într-un an de criză, care acoperă inflaţia din ultimii doi ani. E cu atât mai importantă cu cât sunt angajaţi din 2018 care nu au primit nimic în plus la salarii”, a precizat Iulian Cozianu pentru „Ziarul de Iași”.

Ce înseamnă totuși creşterea salarială dată de Guvern? Înseamnă că, diferenţiat, toate categoriile de lucrători în sistemul de sănătate, de la personalul TESA la medici, vor primi o creştere care poate ajunge până la 30%. Iulian Cozianu a explicat că procentul a fost gândit de aşa manieră încât cei cu salarii mici să aibă o creştere mai semnificativă şi să aibă un procent mai mare. Concret, această majorare salarială înseamnă că personalul cu salarii mici şi medii din sistemul sanitar va vedea, după aplicarea ambelor tranşe, o creştere de 1.800 – 1.900 de lei brut, deci până la 1.000 de lei net. 

Cititi si: Victorie a sindicaliştilor sărbătorită la Iaşi. Cresc cu 20% salariile în sănătate. Sindicalist ieşean: „Sincer, nu speram

Comentarii