Unde poţi testa în Iaşi carnea cumpărată pentru masa de Crăciun? Un examen trichineloscopic costă cât un pachet de ţigări

miercuri, 21 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Unde poţi testa în Iaşi carnea cumpărată pentru masa de Crăciun? Un examen trichineloscopic costă cât un pachet de ţigări

Odată cu apropierea Crăciunului, cumpărarea de carne de porc pentru masele festive ia amploare în rândul ieşenilor. Fie că vorbim despre achiziţionările din unităţi sanitar-veterinare, fie direct la crescătorii de animale, cetăţenii caută peste tot carne de vânzare, în general de porc. Pentru ieşenii care iau carnea din afara unităţilor autorizate, sau pentru cei care o primesc de la rudele de la ţară, şi care vor să se asigure că animalul sacrificat nu este contaminat, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi (DSVSA) asigură pentru ieşeni echipe formate din medici veterinari în diferite puncte ale Iaşului. Unde sunt acestea şi cât costă testul?

 

Testul de trichineloză se face de către personalul din cadrul Circumscripţiei Sanitată Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Oficială (C.S.V.S.A.O) şi Serviciul de Control Oficial Sănătate şi Bunăstare Animală (S.C.O.S.B.A). S-a dispus formarea de echipe mixte de control pe fiecare zona de competenţă pentru realizarea unui nivel ridicat de protecţie al sănătăţii populaţiei prin asigurarea siguranţei alimentare în toate etapele de producţie, transport, depozitare, distribuţie şi comercializare a produselor alimentare, inclusiv efectuarea de controale în trafic cu inspectori din cadrul IPJ Iaşi, pentru prevenirea raspandiri Pestei Porcine Africane”, ne declară Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iaşi.

 

Locaţiile unde se poate testa carnea

 

Anul acesta, la nivelul Municipiului Iaşi, testarea cărnii de porc se face în mai multe locaţii, după cum urmează: centrele speciale din pieţele agroalimentare Hala Centrală şi Alexandru Cel Bun, precum şi la CSVSAO Nicolina şi Tătăraşi – str. Aurel Vlaicu nr. 86, pentru solicitări din municipiul Iaşi şi comunele limitrofe, precum şi la laboratorul DSVSA de pe Aleea M. Sadoveanu, nr. 10, pentru solicitări de pe tot judeţul Iaşi şi doar pentru examinări prin metoda digestiei artificiale. La nivel de judeţ, ieşenii pot merge la două locaţii aflate în Târgu Frumos (la sediul CSVSAO) pentru solicitările din Tg. Frumos, Hârlău şi în Paşcani (SC Dondorvet SRL – str. Walter Maracineanu nr.1) pentru solicitările din Municipiul Paşcani şi comunele limotrofe. De asemenea s-a stabilit programul de lucru zilnic la nivelul CSVSAO pentru efectuarea examenului trichineloscopic: între luni şi vineri între orele 08:30 şi 17:00 şi sâmbătă şi duminică între 08:30 şi 14:30.

La aceste locaţii sunt afişate informaţii cu privire la programul de lucru, numele medicilor veterinari responsabili, cât şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

 

Cât costă un test şi care este timpul de aşteptare?

 

Ieşenii care vor să se asigure că produsele cumpărate pot fi consumate cât mai repede cu putinţă, aceştia pot afla că examenul trichineloscopic se face pe loc, fără a fi nevoie de un timp de aşteptare îndelungat. „Testul se face pe loc, durează câteva minute până la aflarea rezultatului. În cazul în care sunt multe solicitări, atunci ieşenii aşteaptă o oră, maxim două”, specifică directorul DSVSA Iaşi. În ceea ce priveşte costul, acesta diferă. Pentru locaţiile CSVSAO preţul este de 24,99 de lei (examen trichineloscopic), iar pentru examinările din laboratorul DSVSA, care sunt mai complexe şi pentru mai multe tipuri de paraziţi, acesta creşte la 93,82 de lei (TVA inclus).

Conducerea DSVSA Iaşi atenţionează consumatorii cu privire la riscul de îmbolnăvire major la care se expun cumpărătorii atunci când cumpără şi consumă carne de porc (inclusiv cea comercializată prin reţelele online de socializare), a cărei origine nu este cunoscută, sau provenită din tăieri clandestine şi/sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.

Comentarii