Unul din cele mai mari proiecte de investiţii din istoria Iaşului: suplimentarea cu aproape 20% şi noii indicatori intră la vot

luni, 20 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Unul din cele mai mari proiecte de investiţii din istoria Iaşului: suplimentarea cu aproape 20% şi noii indicatori intră la vot

Noua valoare a uneia dintre cele mai mari investiţii din istoria Iaşului va fi aprobată în această săptămână de către consilierii judeţeni. Este vorba despre proiectul major al ApaVital privind extinderea sistemului de alimentare cu apă şi a reţelelor de canalizare în judeţ.

În 2020, valoarea aprobată a proiectului a fost de 427 milioane euro, iar noile costuri arată un necesar de finanţare de 504 milioane euro, fără TVA, aşa cum anunţa operatorul încă de acum câteva luni. Potrivit ApaVital, noua valoare este „în preţuri curente”, în urma revizuirii studiului de fezabilitate.

Proiectul de hotărâre va fi dezbătut de plenul Consiliului Judeţean (CJ) în şedinţa ordinară de joi, 23 noiembrie: creşterea necesarului de finanţare afectează şi valoarea investiţiilor aferente CJ din cadrul proiectului general.

Proiectul este finanţat prin intermediul Programului Operaţional de Infrastructură Mare (POIM), în prezent derulându-se lucrări în mai multe localităţi din judeţ în urma contractelor semnate de ApaVital în ultimii 2-3 ani.

Conform noilor indicatori tehnico-economici, cea mai mare creştere a costurilor a fost înregistrată în cadrul contractelor de lucrări (14 la număr): de la 403 milioane euro la 448 milioane euro. Diferenţa până la 504 milioane euro este dată de contractele de furnizare (utilaje, autoutilitare, echipamente laborator etc.), de servicii (asistenţă tehnică, supervizare lucrări, audit financiar etc.) şi cheltuieli diverse şi neprevăzute.

În ceea ce priveşte mecanismul de finanţare, cea mai mare sumă (85%) este asigurată de Uniunea Europeană, urmată de bugetul de stat (13%), contribuţia ApaVital (6%) şi bugetul local al CJ Iaşi (2%). Proiectul este unul fazat şi va continua şi după închiderea POIM (decembrie 2023).

Într-o informare recentă, ApaVital arăta că peste 80% dintre contractele proiectului sunt în derulare. „După finalizarea lucrărilor de modernizare şi extindere, peste 100 de localităţi din judeţul Iaşi vor avea canalizare şi apă din sursă sigură prin proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată”, arăta ApaVital. 

Comentarii