Şeful Poliţiei Locale vine cu lămuriri după ce un subaltern al său a fost lovit cu maşina

VIDEO: Când are voie Poliţia Locală şi când nu să vă legitimeze şi să vă amendeze în trafic?

vineri, 05 aprilie 2019, 01:50
4 MIN
 VIDEO: Când are voie Poliţia Locală şi când nu să vă legitimeze şi să vă amendeze în trafic?

Un incident grav a avut loc ieri-dimineaţă în zona Casei de Cultură a Sindicatelor. Şoferul unui BMW înmatriculat provizoriu a agresat doi poliţişti locali, supărat că aceştia voiau să îl legitimeze. Imaginile video obţinute de „Ziarul de Iaşi“ arată cum şoferul de 35 de ani încearcă să plece de la faţa locului în timp ce un poliţist local se ţine de capotă, iar celălalt de portieră, pentru a-l împiedica. Unul dintre agenţi a tras şi un foc în plan vertical, conducătorul auto fiind, în cele din urmă, împiedicat să fugă. „Pentru modul în care au acţionat, poliţiştii sunt de felicitat“, ne-a spus Liviu Zanfirescu, şeful Poliţiei Locale. Acesta a explicat şI în ce situaţii subalternii săi au competenţe pe linie rutieră

Incidentul ce ar fi putut avea urmări mult mai grave a avut loc în jurul orei 8.30, în apropiere de Casa Sindicatelor din oraş. Doi agenţi de la Poliţia Locală care se aflau în zonă au identificat un autoturism marca BMW, cu numere roşii, care fusese staţionat pe una dintre benzile de mers, îngreunând astfel circulaţia rutieră.

Între şoferul de 35 de ani şi cei doi agenţi de la Poliţia Locală a izbucnit un conflict verbal, conducătorul auto refuzând să se legitimeze. La un moment dat, unul dintre poliţiştii locali a scos şi arma din dotare, fapt ce nu l-a impresionat pe şofer, care a dat maşina mai mulţi metri în spate, în tentativa de a pleca de la faţa locului.

În acel moment, unul dintre agenţi s-a agăţat de capotă, iar celălalt de portieră. Agentul care avea arma scoasă a tras atunci un foc în plan vertical. Acelaşi poliţist a fost şi lovit uşor, fiind preluat ulterior de medici. „Pacientul, în vârstă de 37 de ani a fost victima unui accident rutier. A fost adus de ambulanţă pentru durere la nivelul şoldului stâng şi coapsei stângi, în urma unui traumatism. Este in curs de investigaţie!“, preciza, ieri, Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. Poliţistul local care a fost rănit a mers la Institutul de Medicină Legală şi a obţinut un certificat medico-legal care atestă că are nevoie de cinci zile de îngrijiri medicale. Şoferul a fost audiat la Parchet, dar nu a fost reţinut. El este cercetat însă pentru ultraj.

Ce spune şeful Poliţiei Locale

Liviu Zanfirescu, şeful Poliţiei Locale Iaşi, ne-a precizat că intervenţia subalternilor săi a fost corectă şi legală, subliniind că şoferul pe care aceştia încercau să îl legitimeze staţiona neregulamentar de 40 de minute, blocând un sens de mers. „Poliţistul care a folosit arma din dotare a respectat procedurile. Din punctul nostru de vedere, intervenţia a fost corectă, însă nu vreau să dau foarte multe detalii, fiind o anchetă în curs. Consider însă că poliţiştii locali sunt de felicitat pentru intervenţie“, ne-a spus Zanfirescu.

Ce spune şoferul

„Ziarul de Iaşi“ a discutat ieri şi cu şoferul implicat în acest scandal, care a avut o altă versiune asupra poveştii. Acesta a precizat că i s-a demagnetizat cheia de la maşină şi că a fost nevoit să meargă pentru a lua o altă cheie. „După ce am reuşit să pornesc vehiculul, în momentul în care făceam manevrele cu spatele ca să pot trece pe lângă maşina de Politie Locală, agenţii aflaţi în maşină au coborât în fugă şi unul dintre dânşii a sărit pe capota maşinii mele, celălalt a început sa dea cu pumnii în geamul autoturismului.

În timp ce se urcase pe capotă, a început să fluture arma din dotare, la un moment dat bătând în parbriz cu dânsa, punându-mi viaţa în pericol în cazul descărcării accidentale. M-am speriat de acest mod de a încerca să fiu oprit, şi am refuzat să le înmânez actele deoarece ştiu că nu este de competenţa lor să mă oprească în trafic“, a spus şoferul, pentru „Ziarul de Iaşi“. Acesta a mai arătat că a ales să aştepte Poliţia Rutieră pentru „a clarifica acest abuz a poliţiştilor locali“, subliniind şi că filmările care au apărut în spaţiul public îl pun într-o postură neadevărată, fiind trunchiate.

Când pot poliţiştii locali să intervină pe linie rutieră

Pentru că sunt dese confuziile pe acest subiect, şeful Poliţiei Locale ne-a explicat, ieri, care sunt situaţiile în care angajaţii acestei instituţii pot aplica sancţiuni contravenţionale şoferilor. E vorba de staţionare neregulamentară, de oprire în loc nepermis, de circulaţie pe acces interzis, de acces pe drumuri cu limită în privinţa greutăţii a unor vehicule care depăşesc această limită, dar şi în cazul neregulilor comise de biciclişti, mopedişti şi căruţaşi. De asemenea, poliţiştii locali au dreptul să efectueze semnale de oprire pentru a fluidiza traficul rutier, sau atunci când în zonă se efectuează asfaltări, acţiuni de deszăpezire, diverse lucrări etc. „Refuzul legitimării se sancţionează“, spune Liviu Zanfirescu, care a ţinut să adauge că, în Iaşi, 40% din sancţiunile acordate de Poliţia Locală sunt avertismente cu puncte de penalizare. „Nu suntem setaţi pe acordarea de amenzi“, a mai spus Zanfirescu. 

 

 

Comentarii