Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Şeful Poliţiei Locale vine cu lămuriri după ce un subaltern al său a fost lovit cu maşina

VIDEO: Când are voie Poliţia Locală şi când nu să vă legitimeze şi să vă amendeze în trafic?

GALERIE
Politist lovit1
  • Politist lovit1
- +

Un incident grav a avut loc ieri-dimineaţă în zona Casei de Cultură a Sindicatelor. Şoferul unui BMW înmatriculat provizoriu a agresat doi poliţişti locali, supărat că aceştia voiau să îl legitimeze. Imaginile video obţinute de „Ziarul de Iaşi“ arată cum şoferul de 35 de ani încearcă să plece de la faţa locului în timp ce un poliţist local se ţine de capotă, iar celălalt de portieră, pentru a-l împiedica. Unul dintre agenţi a tras şi un foc în plan vertical, conducătorul auto fiind, în cele din urmă, împiedicat să fugă. „Pentru modul în care au acţionat, poliţiştii sunt de felicitat“, ne-a spus Liviu Zanfirescu, şeful Poliţiei Locale. Acesta a explicat şI în ce situaţii subalternii săi au competenţe pe linie rutieră

Incidentul ce ar fi putut avea urmări mult mai grave a avut loc în jurul orei 8.30, în apropiere de Casa Sindicatelor din oraş. Doi agenţi de la Poliţia Locală care se aflau în zonă au identificat un autoturism marca BMW, cu numere roşii, care fusese staţionat pe una dintre benzile de mers, îngreunând astfel circulaţia rutieră.

Între şoferul de 35 de ani şi cei doi agenţi de la Poliţia Locală a izbucnit un conflict verbal, conducătorul auto refuzând să se legitimeze. La un moment dat, unul dintre poliţiştii locali a scos şi arma din dotare, fapt ce nu l-a impresionat pe şofer, care a dat maşina mai mulţi metri în spate, în tentativa de a pleca de la faţa locului.

În acel moment, unul dintre agenţi s-a agăţat de capotă, iar celălalt de portieră. Agentul care avea arma scoasă a tras atunci un foc în plan vertical. Acelaşi poliţist a fost şi lovit uşor, fiind preluat ulterior de medici. „Pacientul, în vârstă de 37 de ani a fost victima unui accident rutier. A fost adus de ambulanţă pentru durere la nivelul şoldului stâng şi coapsei stângi, în urma unui traumatism. Este in curs de investigaţie!“, preciza, ieri, Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. Poliţistul local care a fost rănit a mers la Institutul de Medicină Legală şi a obţinut un certificat medico-legal care atestă că are nevoie de cinci zile de îngrijiri medicale. Şoferul a fost audiat la Parchet, dar nu a fost reţinut. El este cercetat însă pentru ultraj.

Ce spune şeful Poliţiei Locale

Liviu Zanfirescu, şeful Poliţiei Locale Iaşi, ne-a precizat că intervenţia subalternilor săi a fost corectă şi legală, subliniind că şoferul pe care aceştia încercau să îl legitimeze staţiona neregulamentar de 40 de minute, blocând un sens de mers. „Poliţistul care a folosit arma din dotare a respectat procedurile. Din punctul nostru de vedere, intervenţia a fost corectă, însă nu vreau să dau foarte multe detalii, fiind o anchetă în curs. Consider însă că poliţiştii locali sunt de felicitat pentru intervenţie“, ne-a spus Zanfirescu.

Ce spune şoferul

„Ziarul de Iaşi“ a discutat ieri şi cu şoferul implicat în acest scandal, care a avut o altă versiune asupra poveştii. Acesta a precizat că i s-a demagnetizat cheia de la maşină şi că a fost nevoit să meargă pentru a lua o altă cheie. „După ce am reuşit să pornesc vehiculul, în momentul în care făceam manevrele cu spatele ca să pot trece pe lângă maşina de Politie Locală, agenţii aflaţi în maşină au coborât în fugă şi unul dintre dânşii a sărit pe capota maşinii mele, celălalt a început sa dea cu pumnii în geamul autoturismului.

În timp ce se urcase pe capotă, a început să fluture arma din dotare, la un moment dat bătând în parbriz cu dânsa, punându-mi viaţa în pericol în cazul descărcării accidentale. M-am speriat de acest mod de a încerca să fiu oprit, şi am refuzat să le înmânez actele deoarece ştiu că nu este de competenţa lor să mă oprească în trafic“, a spus şoferul, pentru „Ziarul de Iaşi“. Acesta a mai arătat că a ales să aştepte Poliţia Rutieră pentru „a clarifica acest abuz a poliţiştilor locali“, subliniind şi că filmările care au apărut în spaţiul public îl pun într-o postură neadevărată, fiind trunchiate.

Când pot poliţiştii locali să intervină pe linie rutieră

Pentru că sunt dese confuziile pe acest subiect, şeful Poliţiei Locale ne-a explicat, ieri, care sunt situaţiile în care angajaţii acestei instituţii pot aplica sancţiuni contravenţionale şoferilor. E vorba de staţionare neregulamentară, de oprire în loc nepermis, de circulaţie pe acces interzis, de acces pe drumuri cu limită în privinţa greutăţii a unor vehicule care depăşesc această limită, dar şi în cazul neregulilor comise de biciclişti, mopedişti şi căruţaşi. De asemenea, poliţiştii locali au dreptul să efectueze semnale de oprire pentru a fluidiza traficul rutier, sau atunci când în zonă se efectuează asfaltări, acţiuni de deszăpezire, diverse lucrări etc. „Refuzul legitimării se sancţionează“, spune Liviu Zanfirescu, care a ţinut să adauge că, în Iaşi, 40% din sancţiunile acordate de Poliţia Locală sunt avertismente cu puncte de penalizare. „Nu suntem setaţi pe acordarea de amenzi“, a mai spus Zanfirescu. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri