VIDEO Mihai Chirica, conferinţă de presă după ce a fost pus sub control judiciar: „Un incident foarte neplăcut pentru instituția noastră”

joi, 15 decembrie 2022, 14:16
7 MIN
 VIDEO Mihai Chirica, conferinţă de presă după ce a fost pus sub control judiciar: „Un incident foarte neplăcut pentru instituția noastră”

Primarul Mihai Chirica, pus sub control judiciar de procurori, susţine în aceste momente o conferinţă de presă. 

"Un incident foarte neplăcut pentru instituția noastră", sunt primele cuvinte ale primarului prin care Mihai Chirica a descris acțiunea "disproporționată între cauză și efect" desfășurată ieri. Astăzi urmează să fie desemnată persoana căreia să-i fie delegate atribuțiile legate de urbanism, a mai spus primarul. Chirica a motivat întârzierea prin faptul că trebuie evitate eventualele conflicte după cele 12 restricții (control judiciar) administrate ieri – inclusiv lui – de către cei de la DIICOT.

Principalele declarații ale primarului Mihai Chirica:

”Este un subiect fierbinte care a atras atenția întregii țări și am primit reacții chiar și din afara țării. Este neplăcut pentru instituția noastră, în condițiile în care o instituție publică administrativă emite zeci de mii de documente de-a lungul timpului, de-a lungul unui an avem peste 4 milioane de file trimise către diverși beneficiari. În calitate de primar, în ceea ce privește activitatea de urbanism, semnez și emit documente administrative de tip autorizații de construcții în număr de 1.500 – 1.600 pe an, certificate de urbanism 4-5 mii pe an, în total 7 mii pe an. Până acum am emis circa 49.000 documente doar din cele două secțiuni.

Ăsta este cadrul general de activitate al nostru.

Activitatea de ieri din punct de vedere al opiniei publice a fost total disproporționată între cauză și efect. Instituțiile statului trebuie să își facă datoria și să culeagă datele pentru a putea judeca într-un mod obiectiv pentru orice fapt pe care îl consideră suspect. M-am prezentat cu calitatea de suspect la DIICOT așa motivată de semnarea tuturor autorizațiilor de construire ale constructorului local MCHIM din 2015 și până în prezent. Pentru toate. Orice act administrativ legat de MCIM a făcut obiectul acestei intervenții de ieri. 

Bin Laden a fost anihilat de 42 de pușcaș marini, la Iași au fost ieri 46

Cum înțeleg eu că ar trebui să se petreacă într-un stat de drept: o instituție îți solicită documente, dacă nu ești în stare să le depui la termen, din neștiință sau rea-voință, atunci poate apela la alte măsuri să își satisfacă această necesitate. În orice alt caz într-o societate civilizată se răspunde și asta facem în mod curent, se comunică la alegerea și intervenția fiecărui departament. Am avut un singur incident, anul trecut, când s-a rătăcit o adresă de înaintare de documente din partea unui parchet, nu s-a răspuns la termen, procurorul a venit să ridice actele și a fost o neglijență de serviciu a unui coleg de-al meu. 

Ieri practic întreg aparatul administrativ de conducere a fost chemat la audieri, viceprimari, toată direcția de urbanism, cadastru și alte persoane. Indiferent de consecințele acestui dosar este foarte clar că cel vinovat trebuie să plătească și eu susțin vehement acest lucru. Am spus-o și ieri și prin plângerile penale depuse de-a lungul timpului. 

 E greu pentru un primar să aibă luni parchet, marți pauză, miercuri parchet, joi pauză presupun

Am venit astăzi ca să comunicăm pentru că nu am nici cea mai mică emoție nu doar la cauza MCHIM-Zamoșteanu, ci la orice altă cauză unde s-au cerut documente, pentru că știu foarte clar ce fac și cum fac. Eu nu sunt decât demnitarul acestei primării, în spatele meu este un aparat de peste 600 de persoane. Orice persoană care nu își face datoria din rea-voință sau nepricepere trebuie să plătească. Dacă e din nepricepere, plătește administrativ, dacă e rea-voință, plătește penal. Nu am acuzat pe nimeni decât acolo unde am găsit date certe, pe care le-am trimis la parchete. Dar repet și vă spun cu sinceritate, nu am nici cea mai mică emoție, dar am foarte multă oboseală. E greu pentru un primar să aibă luni parchet, marți pauză, miercuri parchet, joi pauză presupun, că ziua nu este gata, iar vineri o să mai vedem. Nu e vorba doar de imaginea primarului, fiindcă nu sunt în alegeri, sunt în mandat, e vorba de imaginea orașului nostru – iar ieri a fost una foarte proastă. Ori din cauza vinovăției unor colegi de-ai mei, care vor trebui să răspundă, sunt sigur de acest lucru, ori din cauza unui exces de zel care ne-a adus o imagine proastă.

Nu sunt traficanți de droguri, nici spălători de bani, nici infracțiuni de natură economică. Suntem o instituție publică unde dacă se greșește cu vinovăție, se plătește, iar dacă e greșeală neintenționată, sunt măsuri administrative”.

”Până în anul 2024 nu știm câte dosare vor fi”

Întrebat dacă va candida la alegerile din 2024 cu patru dosare, Mihai Chirica a răspuns:

”Până în anul 2024 nu știm câte dosare vor fi, pot fi patru, pot dispărea unele sau să apară altele. Întrebarea nu e dacă sunt dosare, ci dacă sunt găsit vinovat sau dacă am sau nu probitatea morală ca atunci când mă consider nevinovat să candidez sau nu. O să vedem atunci.
De la urbanism sunt persoane care și-au dat demisia, au cerut transferul sau au plecat în mediul privat. Față de când m-am angajat eu, la Urbanism nimeni nu a rămas în poziție de conducere, au plecat la alte instituții. Lucru firesc față de un anumit nivel de nemulțumire pe care l-am avut eu sau presiunea la care nu au făcut față și și-au cerut demisia sau transferul. 

Există trimiteri în parchet pentru câțiva angajați din cadastru și abia luni s-au cerut date pentru acel dosar – cu sustragere de documente, cu falsificarea semnăturii primarului și alte lucruri descoperite la momentul respectiv. Pentru dosarul Vixen am descoperit aceste documente când a venit la supraetajare, am făcut raportul juridic, am trimis la două parchete, DNA Iași a venit să ia documentele, dar erau la Parchetul Judecătoriei și vor împărți.

”Riscăm ca ratingul de oraș să fie afectat”

În mod clar nu există o rea intenție la Primăria Municipiului Iași, ci o intenție să facem lumină unde există incertitudini. E nevoie să facem lumină și asta nu face decât să mă ajute. Nu sunt primar în această funcție de când a apărut municipiul Iași. Sunt unele proiecte care s-au implementat cu mult înainte să fiu eu primar încât nu pot să dau socoteală pentru ele și bănui că nici nu va trebui până la urmă. 

Nu spun că nu este necesar ca o instituție de justiție să își facă simțită prezența, ci dimpotrivă, poate dezarma intenția unor oameni, funcționari publici sau nu, de a insista sau a face prostii, dar cred că este măsură în toate. Lucrurile se pot face cu decență, că riscăm ca ratingul de oraș să fie afectat, că a fost pozitiv până acum: sunt destinația anului, s-a vorbit de bine și de cei care ne-au vizitat.

”Îi doresc succes procurorului Horodniceanu la București”

Nu am nicio rezervă să stau ascuns, merg cu fruntea sus fiindcă nu sunt vinovat, nu am luat, nu am dat nimic, nu am căutat să influențez niciun investitor din acest oraș. S-au construit în fiecare an până la 2.000 de apartamente recepționate. Sunt investitori de bună și de rea credință. Tot noi am emis autorizații pentru alții și nu sunt probleme din aceste puncte de vedere. Dar pentru ceilalți, care nu au înțeles că există un mecanism administrativ, care trebui să fie respectat din calitatea de autoritatea publică și investitor, ei vor trebui să plătească în consecința legii.”

”Îi doresc succes procurorului Horodniceanu la București, va reprezenta Iașul acolo, și nu sunt ironic„, a mai spus Chirica la final..

Edilul a fost ieri subiectului unui imens scandal, fiind audiat în calitate de suspect într-un dosar cu privire la edificarea unor construcţii în condiţii dubioase. În urma unui val de 24 de percheziţii efectuate ieri, zeci de funcţionari ai municipalităţii, în frunte cu primarul Mihai Chirica ca suspect au fost duşi la audieri. Acestora li s-au adăugat funcţionari ai Oficiului de Cadastru, dar şi oameni de afaceri din domeniul imobiliar. Audierile au reprezentat un adevărat maraton, prelungit până spre miezul nopţii, la finalul cărora primarul a primit o nouă calitate de inculpate, a scris ieri “Ziarul de Iasi” (VEZI AICI)

 

Comentarii