Zece firme se luptă pentru reabilitarea a şase şcoli din Iaşi. Pe masă sunt contracte de 7 milioane de euro

vineri, 24 noiembrie 2023, 02:50
4 MIN
 Zece firme se luptă pentru reabilitarea a şase şcoli din Iaşi. Pe masă sunt contracte de 7 milioane de euro

Primăria a început evaluarea ofertelor la şase licitaţii pentru reabilitarea termică a unor unităţi şcolare din zone precum Păcurari, Bularga şi Dacia.

În luna octombrie, municipalitatea a lansat opt proceduri în acest sens, valoarea totală a investiţiilor, finanţate prin intermediul PNRR, fiind de circa 64 de milioane lei. La finalul articolului puteţi consulta lista completă cu şcolile care fac obiectul licitaţiilor şi numele ofertanţilor.

În cazul proiectului cu cea mai mare valoare, Primăria a prelungit termenul limită pentru depunerea ofertelor pe 7 decembrie: este vorba despre o investiţie de 27 milioane lei pentru reabilitarea a patru corpuri aferente Colegiului „Ioan C. Ştefănescu”. O altă licitaţie (reabilitarea Şcolii primare „Petru Poni” – 4,6 milioane lei) a fost anulată întrucât nu au fost înregistraţi ofertanţi.

În schimb, Primăria Iaşi a primit oferte la celelalte şase proceduri, care au o valoare cumulată a contractelor de peste 34 milioane lei. În licitaţii sunt implicate cel puţin 10 firme, în general fiind vorba despre ofertanţi unici (există doar asocieri de firme care au depus oferte). În mai multe situaţii, aceeaşi firmă a depus ofertă la două sau mai multe proceduri.

Unul dintre ofertanţi participă la cinci dintre cele şase licitaţii: Heavy Duty Construct, firmă ieşeană cunoscută ca HD Construct. O altă societate din Iaşi (Tech Confort) a licitat în cazul a patru proceduri: cea mai recentă lucrare a acestei firme presupune refuncţionalizarea clădirii Moldoplast, de lângă Leroy Merlin, imobil unde îşi vor desfăşura activitatea Poliţia Rutieră şi două secţii (nr. 4 şi 5) ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean. Tech Confort este şi firmă de dezvoltare imobiliară, iar unele proiecte au stârnit controverse în ceea ce priveşte relaţia cu cumpărătorii de apartamente.

O firmă care participă de asemenea la mai multe proceduri este Ungureanu Trans. Compania este din Vaslui şi, în prezent, are depuse oferte şi la alte licitaţii desfăşurate de alte autorităţi locale din judeţ, tot în cadrul PNRR, fie că vorbim despre refacerea de drumuri, fie pentru amenajarea de piste de biciclişti.

Alte două companii, ambele din Iaşi, participă fiecare la câte două proceduri. Una dintre firme este Alconf, o „obişnuită” a Primăriei în ceea ce priveşte lucrări la şcoli, iar cealaltă este Con Ted Company, o companie care a avut de asemenea contracte încheiate cu municipalitatea ieşeană. Ceilalţi participanţi la licitaţii, fiecare fiind înscris la câte o singură procedură, sunt: Conest, Conedil, Trust AVB, Nova General Construct şi o asociere condusă de Fragar Trading (toate din Iaşi).

Câştigătorul fiecărei licitaţii va fi stabilit cel târziu în luna martie anul viitor – atunci este termenul pentru emiterea raportului de procedură. Ofertele vor fi evaluate după criteriul „preţul cel mai scăzut”, în condiţiile în care nu vor fi probleme în cazul propunerii tehnice care să atragă descalificarea de la licitaţie.

În general, lucrările propuse la fiecare şcoală presupun reabilitarea termică a clădirilor, dar proiectul cuprinde şi alte componente precum: refacerea instalaţiilor (termice, electrice etc.), realizarea unor alternative de producere a energiei din surse regenarabile, crearea de facilităţi pentru persoane cu dizabilităţi, amplasarea de staţii de încărcare electrică şi chiar amenajarea de locuri de parcare.

Lista completă a şcolilor care vor fi reabilitate şi ofertanţii în fiecare caz în parte:

  • Şcoala Gimnazială „George Coşbuc”, un contract cu o valoare de 7,05 milioane lei care a atras patru ofertanţi: HD Construct, Ungureanu Trans, Tech Confort, Con Ted Company;
  • Corp C1 clădire cămin Liceul Tehnologic de Transporturi şi de Construcţii, un contract de 6,8 milioane lei care a atras un singur ofertant: Ungureanu Trans;
  • Şcoala Gimnazială „Alexandru Vlahuţă”, un contract de 6,1 milioane lei care a atras cele mai multe oferte (şase): Con Ted Company, Conedil Iaşi, Tech Confort, Ungureanu Trans, HD Construct, Nova General Construct;
  • Şcoala Gimnazială „Elena Cuza”, un contract de 5,7 milioane lei care a atras trei oferte: HD Construct, Trust AVB şi o asociere de firme conduse de Fragar Trading;
  • Liceul Tehnologic „Petru Poni”, un contract de 4,6 milioane lei pentru care au licitat trei ofertanţi: HD Construct, Tech Confort şi o asociere de firme conduse de Alconf;
  • Colegiul Tehnologic „Dimitrie Leonida”, un contract cu o valoare de 4,4 milioane lei care a atras patru oferte: Conest, Tech Confort, HD Construct, şi o asociere de firme conduse de Alconf.

Comentarii