Cel mai tinar premier pe care l-a avut Romania vreodata se considera sacrificat pe altarul reformei

luni, 30 martie 1998, 23:00
6 MIN
 Cel mai tinar premier pe care l-a avut Romania vreodata se considera sacrificat pe altarul reformei

Ion Diaconescu, presedintele PNTCD: "Noul prim ministru va fi desemnat de catre PNTCD, cel mai probabil miercuri, prin votul Comitetului de Conducere al partidului. Noul Guvern va pastra structura actuala si la alcatuirea lui se va respecta algoritmul politic. Deocamdata, nu poate preciza daca vor fi pastrati ministrii independenti si nici care este persoana din PNTCD cu cele mai mari sanse de a deveni seful noului cabinet."
Radu Vasile, secretarul general al PNTCD: "Bugetul de stat va fi sustinut in Parlament de catre noul Guvern. Cred ca, pina la finalizarea dezbaterilor parlamentare asupra legii bugetului de stat, noul Guvern va fi instalat in functie. Nu pot sa ofer un nume pentru viitorul premier. El va fi desemnat de catre forurile de conducere ale PNTCD."
Petre Roman. presedintele PD: "Noul prim-ministru trebuie sa-si asume bugetul de stat inaintat de fostul guvern cu unele corecturi. Doresc un guvern bun, care sa traga invataminte din activitatea Guvernului Ciorbea. Exista o intreaga istorie a acesteia si acuzele la adresa PD din discursul premierului demisionar se regasesc in aceasta."
Mircea Ionescu-Quintus, presedinte PNL: "PNL va oferi noului premier persoane pentru functiile de ministri in ministerele unde PNL a capatat deja experienta. Sintem datori sa ajutam eforturile care se vor face si sa prezentam primului ministru oamenii nostri cei mai capabili. Resping ideea unui guvern de tehnocrati. Este nevoie de un guvern politic – cu una sau doua exceptii – care sa prezinte actualul buget in Parlament. Ciorbea a fost un om care a incercat sa-si faca datoria. Incerc un sentiment de tristete fata de declaratia demna a lui Victor Ciorbea".
Teodor Melescanu. liderul ApR: "Demisia lui Victor Ciorbea nu rezolva criza politica, dar reprezinta un semnal ca actuala coalitie doreste solutionarea impasului in care se afla Rom?nia. Demisia inlatura un obstacol major, insa este cert ca actuala coalitie este lipsita de performanta. Discursul televizat de aseara nu a fost lipsit de conotatii electorale".
Marko Bela, presedintele UDMR: "In opinia mea, impasul politic a fost depasit. In zilele urmatoare vom face un efort deosebit pentru formarea noului guvern. Toate formatiunile din coalitie doresc acest lucru si, in scurt timp, vom avea o coeziune. Cred ca nu este momentul pentru pretentii. Trebuie sa subordonam interesele de partid interesul coalitiei si interesului tarii".
Cine poate fi viitorul prim ministru?
Victor Ciorbea a fost parasit si de propria sa garda. In numai 24 de ore a pierdut ultimele sale puncte de sprijin, dupa reactia neasteptata a liberalilor si dupa revolta "locotenentilor" din PNTCD. Panica actualului premier este justificata, cu atit mai mult cu cit posibilii sai succesori au inceput sa se agite.
Sorin Dimitriu – Presedintele FPS isi pastreaza sansele de a accede in functia suprema in Executiv, bucurindu-se, se spune, de sprijinul presedintelui Constantinescu. De altfel, in ultimele luni, Dimitriu a evitat deciziile controversate si polemicile, lasind fara raspuns chiar si amenintarea cu demiterea facuta de Valentin Ionescu – Ministrul Privatizarii.
Radu Vasile – Dupa o tacere de o luna – impusa de propriul sau partid, senatorul taranist a revenit in forta, tocmai la timp pentru ca fortele coalitiei sa-si reaminteasca de faptul ca, in noiembrie 1996, el era principalul favorit al functiei de premier. Din acest motiv nici nu a primit aceasta functie, dupa cum a reamintit recent Ion Diaconescu. Acesta a lasat sa se inteleaga ca la fel s-ar putea intimpla si acum, mai ales dupa "proclamatia" tinerilor taranisti de la Poiana Brasov, desi Radu Vasile este agreat de toate partidele din coalitie.
Mircea Ciumara – Conflictul din PNTCD ar putea readuce in prim-plan figura pitoreasca a lui Mircea Ciumara, considerat de liderii conservatori "mai respectuos si mai maleabil". In plus, el are experienta a doua ministere vitale – Finantele si Industria, fiind recunoscut pentru lipsa de scrupule in adoptarea unor masuri reformiste dure. (E.BOTEZATU)
Ce a fost si ce a ajuns
Cariera politica paradoxala a lui Victor Ciorbea, cel mai tinar premier pe care l-a avut vreodata Romania. Aceasta a inceput cu inscrierea intr-un partid socialist, controlat de viitorii sai adversari: Iliescu si Roman. Pina acum, nu si-a dat niciodata demisia din vreo functie.
Victor Ciorbea s-a nascut la 26 noiembrie 1954, in comuna Ponor, cea mai saraca din judetul Alba, conform estimarilor unui studiu privind comunitatile rurale din Romania si finantat de Banca Mondiala. Coleg de promotie cu Adrian Severin la Facultatea de Drept din Cluj, Ciorbea s-a dovedit a fi un student serios si ambitios. Severin a iesit sef de promotie pe tara, motiv pentru care Ciorbea a preferat sa piarda un an din viata, aminind terminarea studiilor, pentru a iesi, la rindul sau, sef de promotie pe tara in anul urmator. Ulterior a obtinut si titlul de doctor in drept, perfectionindu-se printr-o bursa in SUA. Inainte de 1989, Ciorbea a activat ca judecator si procuror, predind, in paralel, cursuri la Facultatea de Drept din Bucuresti.
Evenimentele din 1989 au adus cu ele si tentatia implicarii in viata publica. Evolutia politica a viitorului premier a fost plina de paradoxuri. Imediat dupa revolutie, Ciorbea avea simpatii de stinga. Stau marturie macar doua amanunte. In 1990, Ciorbea s-a inscris intr-un partid socialist cu sediul la Galati – Partidul Democrat al Muncii (PDM) – controlat din umbra de Ion Iliescu si Petre Roman. Partidul era condus de George Serban, cel care in 1996 a organizat campania electorala a lui Petre Roman si care este in prezent deputat PD de Braila. Ciorbea a candidat – fara succes – pe listele PDM din judetul Alba la alegerile din 20 mai 1990. Mai tirziu, PDM s-a transformat in Partidul Socialist al Muncii, considerat continuator al defunctului PCR.
Viitorul prim-ministru si-a descoperit adevarata vocatie implicindu-se in miscarea sindicala, devenind presedinte al CNSRL (1990-1993). Presa ostila puterii de atunci considera organizatia lui Ciorbea drept urmasa a fostelor sindicate comuniste. Favoritul presei anti-FSN era, pe atunci, Miron Mitrea si al sau sindicat al soferilor, fondator al centralei Fratia. Mitrea era invitat la nenumarate intilniri publice ale Grupului de Dialog Social si ale altor organizatii ce militau pentru democratie.
La alegerile din septembrie 1992, vechii rivali Ciorbea si Mitrea se regaseau pe aceeasi lista electorala a Conventiei Solidaritatii Sociale (CSS) – un fel de partid al sindicatelor, care il avea drept lider pe Claudiu Iordache, dizidentul singuratic din FSN. Rezultatul alegerilor a fost un dezastru pentru CSS, ceea ce a dus la "topirea" partidului sindical, imediat dupa scrutinul din 1992. Colaborarea Ciorbea-Mitrea a continuat pentru o vreme. CNSLR si Fratia au fuzionat in 1993, avindu-i pe cei doi drept co-presedinti. Ruptura avea sa se produca, zgomotos, in 1994.
Parasind CNSRL-Fratia, Ciorbea a infiintat Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, apropiata de CDR. Ciorbea si Mitrea deveneau din nou adversari politici numai ca, de aceasta data, in tabere schimbate. Ciorbea a fost desemnat membru observator in conducerea CDR, in timp ce Mitrea a fost cooptat in conducerea partidului de guvernamint, PDSR. Aici i-a gasit campania pentru alegerile locale din 1996. Simpatizat de Corneliu Coposu, Ciorbea a fost desemnat candidat al CDR pentru primaria Capitalei. Ales primar, membru recent al PNTCD, Ciorbea a fost preferatul lui Emil Constantinescu, dupa alegerile generale din noiembrie 1996, pentru functia de prim-ministru. Astfel, la 17 decembrie 1996, Ciorbea si cabinetul sau primeau votul de investitura al Parlamentului.
In luna decembrie a anului 1996, consilierul prezidential Daniel Barbu spunea despre Victor Ciorbea ca este un om onest, dar ca sufera din cauza unui complex de inferioritate si ca ii place puterea. Acelasi lucru il spun astazi adversarii politici ai premierului care observa cu ironie ca Victor Ciorbea nu a demisionat, niciodata pina acum, din vreo functie publica. (Adrian CIOFLANCA)
Cine este primul ministru interimar?
Gavril Dejeu s-a nascut la 11 septembrie 1932 in comuna Poieni, judetul Cluj, in familia unor tarani cu sase copii. Tatal sau a fost ucis in septembrie 1940, prin injunghiere, de catre un soldat al armatei horthyste. De confesiune greco-catolica, Dejeu este casatorit si are o fiica. In 1957, a absolvit Facultatea de Drept din Cluj.
Intre 1957 si 1958 a fost judecator la Tribunalul din Sibiu, functie din care a fost demis datorita dizidentei politice a celor doi frati ai sai care au fost condamnati pentru activitate anticomunista. Pina in 1990, a activat ca avocat. Dupa revolutie s-a inscris in PNTCD, in 1991 fiind deja cooptat in conducerea partidului. In 1992, a fost ales deputat PNTCD de Sibiu. Dupa alegerile din noiembrie 1996, a fost desemnat ministru de Interne in guvernul Ciorbea.
Ce prevede constitutia?
Prin corelarea articolelor 105 si 109 din Constitutie, Guvernul isi inceteaza activitatea imediat ce presedintele Romaniei accepta demisia primului ministru. Presedintele desemneaza, conform articolului 102, un nou candidat pentru functia de premier dupa ce consulta partidele reprezentate in Parlament. Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului sint dezbatute in sedinta comuna de catre Camera Deputatilor si Senatului. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Constitutia, prin articolul 106/2, stabileste ca pe timpul vacantei functiei, interimatul sa fie asigurat de un premier interimar desemnat de presedinte.

Comentarii