Criza Babiuc?

marți, 22 februarie 2000, 00:00
2 MIN
 Criza Babiuc?

A fost prima participare la sedinta CSAT a premierului Mugur Isarescu, care a devenit vicepresedinte al acestui organism, si a ministrului de externe Petre Roman, membru de drept al Consiliului. Tot pentru prima data, generalul de corp de armata, Constantin Degeratu, fostul sef al SMG, a venit in civil, in noua sa calitate de consilier prezidential pentru aparare si siguranta nationala, iar pentru generalul de divizie Mircea Chelaru, noul sef al SMG, a fost prima participare la CSAT. Dincolo de celelalte teme ale sedintei, unul dintre subiectele fierbinti ale sedintei, potrivit unor surse militare, este rezolvarea inceputului de criza politica ce se prefigureaza, determinata de demisia lui Victor Babiuc, inca ministru al apararii nationale, din partidul condus de Petre Roman. De altfel, la masa de sedinta, Victor Babiuc, intimplator sau nu, era asezat fata in fata cu Petre Roman si il avea in stinga pe fostul sau coleg, Radu Berceanu. Asadar, imaginar, conflictul Roman – Babiuc urma sa fie "judecat" de "arbitrul" din capul mesei, presedintele Constantinescu. Potrivit surselor noastre, Constantinescu doreste sa-l pastreze pe Babiuc la Aparare – oferind astfel liberalilor acest post -, cu orice pret, avind in vedere relatiile vaste si extrem de utile pe care acesta le are, in special pe zona Statele Unite, in mediile politice, militare si de afaceri. Petre Roman, liderul PD, conform acelorasi surse, nu accepta, sub nici o forma, ca partidul sau sa piarda postul de la Armata, domeniu care poate fi trecut foarte bine in propriul palmares electoral, in favoarea liberalilor.
Lista lui Severin
La ora inchiderii editiei noastre erau greu de anticipat variantele la care urma sa apeleze presedintele Constantinescu. Potrivit unor surse politice de aceasta data, Constantinescu avea aerul ca stie ca amenintarile cu iesirea de la guvernare ale PD, in cazul in care nu i se da apararea, au sanse prea mici ca liderul PD sa le puna in practica, avind in vedere ce ar avea de pierdut din perspectiva derularii procesului de integrare in UE. De asemenea, presedintele ar putea sa-si aduca, brusc, aminte de celebra lista a lui Adrian Severin, despre componenta careia opinia publica nici acum nu stie nimic. Si, probabil, nu va sti, daca Babiuc va ramine in continuare la Aparare. In alta ordine de idei, presedintele Constantinescu poate invoca, cu perfecta indreptatire, ca nu-l poate schimba pe Babiuc fara a da peste cap procesul de restructurare si modernizare a armatei, proces ale carui planuri, pe etape si in detaliu, il au drept autor pe minutiosul si eficientul Victor Babiuc.
Ultima ora
Aseara, la sfirsitul sedintei CSAT, consilierul prezidential pe probleme de aparare a declarat in exclusivate pentru ziarele Monitorul si Curentul ca "raminerea lui Babiuc la conducerea MApN este aproape sigura". De altfel, surse politice sustin ca Victor Babiuc a declarat ca nu-si va da demisia decit daca i-o va cere premierul Isarescu. (Marian Ghiteanu)

Comentarii