Legea "Lupu" a fost promulgata

marți, 11 ianuarie 2000, 00:00
3 MIN
 Legea "Lupu" a fost promulgata

Presedintele Emil Constantinescu a anuntat, ieri seara, in mod public, promulgarea legii de retrocedare a terenurilor agricole si forestiere, initiata de deputatul PNTCD Vasile Lupu, intr-un discurs ce a fost rostit in prezenta mai multor oficiali guvernamentali si locali, precum si a unui grup de tarani. Mesajul sefului statului a fost rostit in jurul orei 19.30, in Sala Unirii a Palatului Cotroceni si a fost transmis in direct de posturile de televiziune centrale.
In discursul sau, presedintele Constantinescu a subliniat faptul ca de acesta lege vor beneficia peste un milion de familii, iar taranii vor deveni proprietari de drept, dupa decenii de furturi si samavolnicii: "Reparam astazi una dintre cele mai grave ilegalitati ale regimului comunist. Astazi dreptul de proprietate este din nou proclamat, intarit si aparat de statul roman".
Constantinescu a insistat nu numai asupra greutatilor de elaborare a acestei legi ci si a greutatilor de ordin politic survenite in votarea ei. El a acuzat foarte dur "o parte a opozitiei" pentru ca a incercat "pe toate caile sa impiedice adoptarea acestei legi. PDSR nu a participat la votarea acestei legi in Camera Deputatilor si s-a abtinut de la vot in Senat, ulterior sesizind o situatie de neconstitutionalitate neintemeiata, care a aminat punerea in practica din nou a acestei legi". Constantinescu a tinut sa multumeasca "taranilor, obstilor, proprietarilor pentru ca nu au incetat sa creada in acest drept" si initiatorului legii, Vasile Lupu, pentru "dirzenia cu care s-a luptat". In final, presedintele a cerut administratiei locale sa se angajeze si sa se grabeasca la maximum in aplicarea rapida a acestei legi, avertizind ca "nu avem voie sa repetam prelungirile semnalate la Legea 18". Presedintele a mai cerut in incheiere celor indreptatiti sa se foloseasca de acesta lege, fara sa se lase intimidati "de amenintarile arogante ale unor politicieni, care spun ca va vor impiedica sa intrati in posesia pamintului".
Ce prevede Legea Lupu
Legea de retrocedare a terenurilor agricole si padurilor a intrat in vigoare dupa trei ani de cind taranistul Vasile Lupu a depus-o la Camera Deputatilor. De fapt, Vasile Lupu a depus o initiativa asemanatoare inca din timpul guvernarii PDSR, exprimind astfel dezacordul PNTCD fata de rezolvarea partiala a problemei retrocedarii proprietatii funciare prin Legea 18/1991, dar propunerea sa legislativa a fost aminata sistematic de la dezbaterea in Camera Deputatilor.
Legea propusa de Vasile Lupu are deja o istorie zbuciumata, fiind unul dintre subiectele principale de disputa intre PNTCD si PD de-a lungul celor trei ani de guvernare, iar ritmul adoptarii ei a caracterizat perfect relatia dintre cele doua partide. PD, prin senatorul Trita Fanita a fost principalul obstacol in calea adoptarii Legii Lupu.
In balanta funciara prezentata de Ministerul Agriculturii reiese ca suprafata de teren agricol ce urmeaza a fi retrocedata reprezinta aproximativ o treime din suprafata totala a fostelor IAS. Suprafata totala a acestor societati a fost evaluata la 1.706.000 de hectare. Suprafata de teren agricol pentru actionari si locatori, retrocedata conform legii Lupu, este de 593.728 de hectare. Restul de 1.113.072 de hectare reprezinta domeniul public si privat al statului, delimitat de Legea 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia.
Senatorii au decis pina la urma ca retrocedarea terenurilor agricole sa se faca in limita a 50 de hectare pentru fiecare "proprietar deposedat", reducind si limita de retrocedare a padurilor de la 30 de hectare la 10 hectare. Pentru retrocedare unot terenuri au fost depuse cereri peste 1 600 000 de cereri. PDSR a anuntat ca va modifica Legea daca va ajunge la putere, cu toate ca fostii proprietari si mostenitorii lor vor incepe sa-si primeasca inapoi paminturile si padurile nationalizate de regimul comunist si care nu le-au fost retrocedate in 1991. (Mihai CHIPER)
Legaturi externe
Presedintia Romaniei

Comentarii