Trei ani de inchisoare pentru colonelul Bernevig

miercuri, 28 martie 2001, 23:00
3 MIN
 Trei ani de inchisoare pentru colonelul Bernevig

Curtea Suprema de Justitie l-a condamnat, miercuri, cu doua voturi "pentru" si unul "impotriva", pe fostul sef al Directiei de Informatii a Armatei, colonelul (r) Cristian Bernevig, la trei ani de inchisoare pentru ca a omorit cinci persoane intr-un accident rutier.
Judecatorul Constantin Bucur a fost cel care a apreciat ca Bernevig ar trebui sa fie condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii sentintei, asa cum hotarisera de altfel si instantele inferioare.
Totodata, Curtea Suprema a hotarit ca rudele celor ucisi in accident sa primeasca de la Bernevig si Ministerul Apararii Nationale suma totala de 250 de milioane de lei drept despagubiri morale.
Hotarirea instantei supreme este definitiva. MApN se va supune "fara indoiala" deciziei Curtii Supreme de Justitie si va plati daune morale rudelor victimelor accidentului al carui autor a fost, in 25 decembrie 1997, colonelul (r) Cristian Bernevig, a declarat, miercuri, locotent-colonelul Bujorel Florea, reprezentantul ministerului in proces.
Cristian Bernevig isi exprimase, la ultimul termen de judecata al procesului, regretul pentru durerea provocata rudelor celor ucisi in accident.
"Stiu ce simt familiile, pentru ca si eu mi-am pierdut un parinte tot intr-un accident. Numai timpul va vindeca durerea, iar eu voi incerca sa-mi platesc datoriile ce-mi revin fata de rudele victimelor", a spus Bernevig in fata instantei supreme.
El a adaugat ca deseori rememoreaza evenimentul si simte ca retraieste un cosmar. "Mi-a pierit cheful de a trai", a conchis Cristian Bernevig.
La 25 decembrie 1997, la bordul unui autoturism Volkswagen, colonelul Cristian Bernevig se deplasa la Predeal, intr-o "misiune ordonata". Pentru ca soferul sau, aflat si el de trei zile in misiune, a acuzat dureri ale articulatiilor, la jumatatea drumului dintre Bucuresti-Predeal cei doi au facut schimb de locuri, Bernevig trecind la volan. Pe bancheta din spatele autoturismului se aflau sotia si copilul colonelului.
In zona comunei Barcanesti-Prahova, Bernevig a acrosat frontal un autoturismul Cielo, in care se afla o familie cu doi copii. In urma impactului dintre cele doua masini, soferul lui Bernevig, aflat pe "locul mortului", a decedat, la fel ca si cei patru membri ai familiei aflate in Cielo.
Conform sentintei primei instante, respectiv a Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, colonelul este obligat la plata a 100 de milioane de lei despagubiri morale catre Viorel Fecioru, o ruda apropiata a familiei Ionescu, ai carei membri au murit in accident, si zece milioane de lei catre Maria Birzoi, sotia soferului sau.
Ulterior, Curtea Militara de Apel a decis, insa, ca Bernevig sa plateasca doar 24 de milioane de lei despagubiri morale. Rudele victimelor au formulat recurs la Curtea Suprema de Justitie, care s-a judecat vineri.
Reprezentantul in instanta a familiilor Ionescu si Fecioru a solicitat instantei supreme sa-l oblige pe Bernevig la plata unor despagubiri morale de 100 de milioane de lei, aratind totodata ca acesta a platit pina in prezent 20 de milioane de lei. Avocatul a mai cerut ca Bernevig sa achite cheltuielile de inmormintare.
In sala s-au aflat rudele celor care au murit in tragicul accident rutier. Viorica Ionescu, bunica celor doi copii care au decedat, a cerut plingind instantei supreme sa admita despagubirile, intrucit fiul sau era cel care o ajuta financiar, iar odata cu moartea acestuia "s-a dus si sprijinul batrinetilor sale".

Comentarii