Cifre îngrijorătoare. Gândiţi-vă de două ori când alegeţi destinaţia de concediu

60% dintre ieşenii pozitivi au fost recent pe Litoral. Familii întregi, internate în spital

vineri, 07 august 2020, 02:03
6 MIN
 60% dintre ieşenii pozitivi au fost recent pe Litoral. Familii întregi, internate în spital

Cifre de-a dreptul alarmante obţinute de Ziarul de Iaşi de la autorităţile medicale care se ocupă de pandemie. Spun acestea că, în ultima perioadă, în medie, 15 persoane la fiecare 25 de depistaţi pozitiv la testele Covid-19 au fost anterior în concediu la mare ori, în puţine cazuri, în staţiuni montane aglomerate. Aşa s-a ajuns că, în acest moment, familii întregi întoarse din concediu sunt internate în spital, toţi infectaţi. Medicii cred că, cel mai uşor, virusul poate fi luat din localuri, unde igienizarea lasă adesea de dorit în condiţii de aglomeraţie. Unii ieşeni au luat însă după ce au stat în concediu la cort.  „Da, dar tot au fost să mănânce undeva, sau la Peco”, adaugă medicii. O altă observaţie a autorităţilor medicale: cei mai mulţi infectaţi sunt din rândul celor ce au fost în concediu în ţară, nu în străinătate

ALARMANT! Surse din cadrul Consiliului Judeţean pentru Situaţiii de Urgenţă Iaşi au declarat că, în ultima perioadă, în medie, 15 persoane la fiecare 25 de noi bolnavi de COVID-19 raportaţi zilnic au contactat virusul fie pe litoral, la mare, în cele mai multe cazuri, fie în staţiuni montane aglomerate, în câteva cazuri. Ceea ce înseamnă, practic, 2 pozitivi din 3 care au fost recent în vacanţă şi au venit infectaţi. Sau, în procente, 60 la sută. În acelaşi timp, la nivelul judeţului au apărut posibile noi focare de infecţie. Ieri, pentru Iaşi, Inspectoratul Naţional de Sănătate Publică a raportat 28 de noi cazuri. Mulţi dintre aceştia, spun sursele Ziarului de Iaşi, s-au întors recent din concediu.

15 minute fără mască şi eşti posibil infectat!

Perioada concediilor în zone aglomerate pare a fi, aşadar, cauza principală a creşterii numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, atât la nivelul judeţului Iaşi, cât şi la nivel naţional. 28 de noi cazuri au fost depistate ieri la Iaşi, în schimb, la nivel naţional, un nou record înregistrat ieri – 1.345 de cazuri. Potrivit unor surse oficiale din cadrul CJSU Iaşi, peste jumătate, 60%, dintre cei declaraţi pozitiv zilnic s-au întors fie de pe litoral, fie din zonele montane aglomerate.

Cititi si: Şantaj fierbinte, cu imagini erotice, între studente mediciniste de videochat

“Cel puţin 15 dintre o medie de 25 de pacienţi declaraţi pozitivi în urma testării au fost pe Litoral sau în judeţe precum Prahova, Dâmboviţa, sau chiar Galaţi, deci din zone turistice. Întrebaţi fiind unde şi-au petrecut ultimele zile, răspunsul era unul standard: ne-am dus cu familia, am purtat mască. Eu sunt de acord cu asta, dar la terase, se ştie, nu se poartă masca. Şi nici în unităţile respective nu ştii dacă se respectă sau nu măsurile de igienizare după plecarea celor care consumă acolo. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care au spus că au stat la cort. Da, au stat la cort cu familia, oarecum mai departe de aglomeraţia staţiunii, dar tot au ajuns la un moment dat la o terasă sau o zonă cu mulţi oameni. Un alt răspuns primit e că nu am purtat mască între localităţi pentru că eram în maşină cu familia. Dar a coborât la Peco, să alimenteze sau să cumpere ceva de la o tonetă dintr-o localitate. Ceea ce nu se înţelege, sau poate că nu se cunoaşte, este faptul că se consideră contact direct dacă stai mai mult de 15 minute fără mască în preajma unei persoane pozitive”, a declarat sursa din cadrul CJSU Iaşi.

COVID după o vacanţă în Bulgaria; 11/17 confirmaţi după o vacanţă la Costineşti

De altfel, şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva”, dr. Carmen Dorobăţ, a atras atenţia mereu asupra faptului că cetăţenii trebuie să evite pe cât posibil aglomerările urbane, iar masca trebuie să fie obligatorie, la fel şi dezinfectatul mâinilor, ori de câte ori este posibil. “Fiecare dintre noi trebuie să înţelegem că facem acest lucru pentru a ne proteja pe noi şi pe cei dragi nouă. Ştim că e vară, că vrem să mergem în concedii, dar trebuie să purtăm mască, să respectăm regulile de igienă. Spitalele sunt aglemerate în această perioadă, iar cadrele medicale au şi ele nevoie de odihnă, după atâtea luni”, a spus dr. Carmen Dorobăţ. În spitalele covid şi non-covid din Iaşi sunt familii întregi depistate pozitiv după ce au mers în concediu la mare, unele şi la munte, în zone aglomerate.

Cititi si: Accident cumplit al unui medic ieşean ce tocmai ieşise din gardă. Rupt de oboseală, a intrat într-un TIR

După cum povestea şi jurnalista ieşeană Andreea Barna în una dintre postările ei, o familie s-a infectat după ce a mers cu autocarul în vacanţă în Bulgaria. Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi au spus însă că sunt pasagere cazurile de infectare cu SARS COV 2 în rândul celor care pleacă în străinătate, în schimb sunt numeroase ale celor care preferă să rămână în ţară să-şi facă vacanţa. Un astfel de caz a umplut recent, până la refuz, Spitalul Judeţean din Vaslui. 10 din 17 tineri care au mers la Costineşti cu un microbuz special închiriat în urmă cu o săptămână au fost diagnosticaţi cu COVID 19. Asta după ce unul dintre pasageri, fata unui ambulanţier, făcuse testul la Bârlad, dar nu a mai aşteptat şi rezultatul. Mai tristă este reacţia tatălui pacientului 0, care, deşi cadru medical, a spus presei locale că, deşi fata este pozitivă, pentru că este asimptomatică, o va tratata “cu paracetamol şi aspirină acasă”. Şi, a completat bărbatul, îi pare rău că “au plecat pe litoral vinerea trecută şi urmau să se întoarcă vinerea asta. Şi-au întrerupt vacanţa din cauza acestei mascarade. Nu cred în povestea asta atât timp cât statul «mănâncă» bani pentru fiecare caz de COVID-19 raportat”, a declarat tatăl fetei, pentru cotidianul Vremea Nouă.

Doar trei locuri libere în spitalele ieşene

Ieri-dimineaţă, în spitalele covid şi non-covid din Iaşi mai erau trei locuri libere. Dacă tot ieri au fost 28 de noi cazuri, 26 au fost reconfirmaţi cu boala în urma retestării. Bolnavii asimptomatici au dreptul legal de a alege în a sta în spital sau în a se izola la domiciliu. Tot ieri, până la ora 10, 39 de bolnavi COVID au fost externaţi, fie că erau pozitivi, fie că au ieşit negative la testare. Tot în ultimele 24 de ore au fosr raportate trei decese în rândul ieşenilor diagnosticaţi cu infecţia cu SARS COV 2 şi aflaţi la terapie Intensivă. Toţi aveau comorbidităţi. Există însă şi posibile noi focare.

Cititi si: Surpriză de proporţii la Politehnica: Daniel Pancu poate ajunge noul antrenor al echipei

La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, cel puţin un caz a fost raportat săptămâna trecută. Este vorba despre soţia fostului prefect al Iaşului, Marian Şerbescu, care după câteva zile de spitalizare la Boli Infecţioase a fost externată. Un alt caz este însă şi al directorului economic al Spitalului Militar, lt.-col. Sebastian Ungureanu, şi el depistat pozitiv , DSP demarând o anchetă epidemilogică în situaţa sa. Vestea în acest caz este mai tristă pentru că Spitalul Militar fusese desemnat să intre ca unitate suport Covid în urmă cu o săptămână, şi conducerea chiar demarase toate procedurile pentru realizarea circuitelor, lucru care va fi amânat. Spitalul oferă 10 paturi pentru confirmaţi, alte zece paturi cu suport de oxigen şi trei paturi de Terapie Intensivă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii