A avut regele Carol al II-lea o sosie la Iaşi? Un fost deţinut politic susţine că tatăl său a fost sosia regelui

sâmbătă, 09 august 2014, 01:58
4 MIN
 A avut regele Carol al II-lea o sosie la Iaşi? Un fost deţinut politic susţine că tatăl său a fost sosia regelui

Fostul deţinut politic Dumitru Bazon susţine că tatăl său a fost sosia regelui.

Povestea nescrisă a celui care se spune că a fost sosia regelui Carol al II-lea iese la iveală prin amintirile fiului acestuia, Dumitru Bazon, fost deţinut politic. Vlad Bazon, tatăl acestuia, a fost un bărbat frumos, bine făcut, cunoscut ca om important în garda regală a regelui. Viaţa lui a fost oarecum străină de fiul său, care a crescut departe de tată, Vlad Bazon divorţând de mama lui Dumitru şi recăsătorindu-se cu Gica Gane, fiica magistratului Nicu Gane. Copil fiind, Dumitru avea permisiunea să-şi vadă tatăl din când în când în vila de pe strada Pinului din Iaşi.

„Îmi amintesc că tata avea o impresionantă colecţie de ar­me, una din puşti avea pe ea stema regală. Mai târziu am aflat un fapt istoric pe care mi l-a confirmat o persoană care l-a cunoscut îndeaproape pe Vlad Bazon. Tatăl meu a fost sosia lui Carol al II-lea. Per­soana în cauză mi-a povestit că atunci când lui Petrache Lupu i s-a născut un copil, iar Carol i-a botezat, de fapt la acel botez nu a participat Carol al II-lea, ci chiar tatăl meu, Vlad Bazon, care semăna izbitor cu regele“, spune Dumitru Bazon.

Şi ca să confirme asemănarea, scoate por­tretul cu tatăl său. Ase­mănarea dintre cele două personaje este destul de izbitoare. Istoricii însă nu pot spune dacă sunt adevărate sau nu spusele lui Dumitru Bazon, în principal din cauza faptului că viaţa lui Carol al II-lea nu a fost studiată în detaliu. „Nu ştiu dacă exista obiceiul acesta, această practică în România pe acea vreme, însă pot spune că exista în URSS şi Marea Britanie, acolo se spune că apelau la sosii. Povestea cu sosia lui Carol nu poate fi confirmată deoarece nu ştiu să existe în România vreun istoric care să-l fi studiat pe Carol al II-lea, să fi scris lucrări ştiin­ţifice“, a declarat Dorin Do­brincu, istoric specializat în rezistenţa anticomunistă a Ro­mânia şi fost director al Arhivelor Naţionale ale Ro­mâniei. În prezent, acesta este profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza“.

Un rege controversat

Ca personalitate istorică, Carol al II-lea a avut o imagine foarte controversată. A fost cunoscut ca având o inteligenţă extraordinară, ca autor de asasinate politice, cu o reputaţie pătată de escapadele sale amo­roase. Acesta este probabil cel mai nepopular dintre cei patru regi ai României. Carol al II-lea a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940 şi a fost primul născut al lui Ferdinand I al României şi al soţiei sale, principesa Maria, dobândind prin naştere titlul de Principe de Hohenzollern – Sig­maringen. Acesta s-a remarcat în timpul Primului Război Mondial prin dezertarea din armată şi căsătoria ilegală cu Ioana Lambrino, în urma acestor acte renunţând la tron, de două ori.

În 1921 s-a căsătorit cu Principesa Elena a Greciei şi l-a avut copil pe Mihai. Carol şi-a părăsit familia renunţând din nou la tron, apoi a fugit în Franţa, unde a trăit cu o altă femeie, Elena Lupescu. Mihai a moştenit tronul la moartea Regelui Ferdinand, în 1927. Trei ani mai târziu, Carol s-a întors în ţară detronându-şi propriul fiu. Însă istoria ne arată că acţiunile sale nu au avut cele mai bune urmări, în 1940, Ro­mânia Mare s-a fărâmiţat ca urmare a pactului dintre Germania şi Rusia, iar Carol a fost obligat să abdice de către generalul Ion Antonescu, prim-mi­nistrul de la acea vreme.

După cel de-al Doilea Război Mondial, fostul rege a vrut să se întoarcă la cârma ţării şi să-şi detroneze din nou fiul, însă s-a răzgândit, evitând astfel o capcană întinsă de comunişti. Carol a murit în exil, iar fiul acestuia, regele Mihai, nu a mai reluat legătura cu el, refuzând să participe chiar şi la ceremonia de înhumare a rămăşiţelor la Mănăstirea Curtea de Argeş, care a avut loc în anul 2003.
 

Comentarii