De Sănătate

Punem punctul pe știi

„Coşmar. Bătaie de joc”. Sistemul informatic, prăbuşit de la începutul lui februarie. Medicii de familie ieşeni sunt disperaţi: nu ştiu cum îşi vor primi banii

sâmbătă, 09 martie 2024, 02:50
4 MIN
 „Coşmar. Bătaie de joc”. Sistemul informatic, prăbuşit de la începutul lui februarie. Medicii de familie ieşeni sunt disperaţi: nu ştiu cum îşi vor primi banii

Medicii de familie din Iaşi au ajuns la limita rezistenţei, după ce luna trecută şi luna curentă Sistemul Informatic Unic Integrat, unde raportează serviciile medicale şi la care se conectează cardurile de sănătate, a fost nefuncţional aproape 100%. 

Cadrele medicale cu care a discutat „Ziarul de Iaşi” spun că au oferit servicii medicale care nu ştiu dacă vor mai fi decontate vreodată, şi nu au putut verifica în sistem dacă persoanele sunt sau nu asigurate. Iar în zilele în care a mers cel mai bine sistemul, au putut să încarce toate serviciile medicale prestate abia noaptea, de la 22 la 6. „Este un coşmar”, a declarat dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, filiala Iaşi.

De la 1 martie nu s-a putut valida niciun serviciu medical oferit

Situaţia este atât de gravă încât, la nivel naţional, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a dat un ordin prin care se suspendă, pentru luna februarie, termenul de maximum 72 de ore în care medicii de familie trebuiau să declare în SIUI serviciile medicale efectuate pentru a putea fi decontate.

„Pentru validarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale, precum şi a serviciilor medicale, medicamentelor şi materialelor sanitare specifice acordate/eliberate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, având în vedere disfuncţionalităţile în funcţionarea PIAS (n.red. Platforma Informatică pentru Asigurările din Sănătate), CNAS dezactivează următoarele reguli de validare: «serviciul medical nu a fost raportat on-line în 3 zile lucrătoare» – pentru perioada 01.02.2024 – 29.02.2024; «serviciul nu a fost semnat cu cardul» -pentru perioada 01.02.2024 – 29.02.2024”, se menţionează în ordinul dat de preşedintele CNAS.

Dr. Anca Deleanu spune că ordinul nu doar că e tardiv, ci e insuficient: deja trebuie dat unul şi pentru luna martie. Pentru că, a explicat medicul, dacă în februarie au reuşit să mai bage în sistem câteva servicii medicale efectuate în timpul nopţii, când funcţiona platforma, de la 1 martie „nu am mai validat nimic”.

„Nu putem să validăm serviciile, conform legii, decât în maximum 72 de ore de la momentul efectuării lor. Dar cardul nu este citit, nu se semnează serviciul cu cardul şi nici nu este validat în timp util, în sistem. În februarie, ca să facem această validare, stăteam noaptea de la 22.00 la 6.00, când mergea SIUI. Acum, în martie, nici în această perioadă nu merge, este foarte rău”, a declarat dr. Anca Deleanu.

Nu se poate vedea cine e asigurat şi cine nu. „Este o bătaie de joc”

Sunt mai multe probleme care derivă din această nefuncţionare a sistemului, explică preşedintele SNMF Iaşi. Prima pare elementară, dar aduce riscul cel mai mare pentru medici: nu poate fi validată calitatea de asigurat a pacientului. Prin urmare, medicii ar putea trata gratuit persoane neasigurate şi, după ce îşi revine sistemul, nu vor primi bani pentru serviciile respective. Sau dacă sistemul funcţionează, dar e neactualizat, o persoană care nu a fost asigurată, dar a plătit între timp dările la stat pentru a beneficia de acest statut, nu va fi figura în bazele de date.

„La acest moment suntem între ciocan şi nicovală. Eliberăm documente în relaţia cu CNAS fără să avem dovezi de asigurat. Nu putem şti dacă o persoană nu a luat din mai multe locuri reţete, poate a ieşit din spital recent, de la o internare, cu o reţetă similară, iar apoi când raportăm vedem că se suprapun serviciile. Este o bătaie de joc. Iar ce apucăm să facem şi nu e conform, fiindcă n-am putut verifica în sistem, rămân servicii medicale nedecontat”, a mai punctat dr. Anca Deleanu.

Pe lângă probleme, sunt şi restanţe: 30% din serviciile prestate în ianuarie nu au fost încă plătite de stat

Aceasta spune că problemele sunt grave şi din alt punct de vedere: nefiind decontate serviciile, banii sunt primiţi cu întârziere. Prin urmare, facturile de utilităţi, echipa de la cabinetul medical, totul trebuie plătit cu banilor care sunt aşteptaţi de la Guvern.

„Ziarul de Iaşi” a scris în mai multe rânduri despre aceste întârzieri anul trecut, dar ele s-au prelungit şi în 2024. Dr. Anca Deleanu spune că nu au avut, din luna septembrie, niciodată plăţile la zi de la stat pentru serviciile medicale efectuate. Momentan, există o datorie de 30% din ianuarie, când au fost decontate doar 70% din serviciile medicale.

„A fost nevoie de noi, în medicina primară, când a fost vorba de pandemie, de vaccinarea în timp de pandemie şi au fost şi bani. Dar doar la momentele de criză. În afara crizei suntem categoria medicală care întotdeauna nu ne putem compara cu celelalte specialităţi, cum a spus inclusiv primul ministru, că nu ne putem compara cu chirurgii”, a conchis medicul de familie. 

Comentarii