A început Romanian Creative Week: 800 de artişti, zeci de evenimente

vineri, 20 mai 2022, 01:59
3 MIN
 A început Romanian Creative Week: 800 de artişti, zeci de evenimente

Anunţul organizatorilor: zece zile de pantofi lejeri şi de dorinţa de a te bucura de muzică, artă, modă şi film.

Ieşenii şi vizitatorii Iaşului au nevoie în următoarele 10 zile de pantofi lejeri şi de dorinţa de a se bucura de muzică, artă, modă şi film. Asta pentru că, aproape oriunde se vor plimba prin oraş, vor putea asista sau participa la evenimentele Romanian Creative Week. Organizatorii celui mai important eveniment dedicat industriilor creative româneşti, împreună cu cei ai Festivalului Catedral, primul mare festival de muzică şi arte vizuale din ţară lansat după doi ani de pandemie, îşi aşteaptă spectatorii în acest an cu peste 800 de artişti, zeci de concerte, filme, expoziţii, show-uri de modă şi de arte vizuale, conferinţe şi workshop-uri.

Azi şi mâine, în Grădinile Palas vor urca pe scena festivalului CATEDRAL – cea mai mare scenă construită pentru un festival de muzică din ţară – unii dintre cei mai populari artişti români şi străini ai momentului: Sevdaliza, Milky Chance, Disco Sigaretta, Alexandrina, Moonlight Breakfast, Dimitri’s Bats, Zimbru, CS84, Cassia, Spike şi Robin and the Backstabbers.

Artistul vizual Andrei Cozlac, care semnează, alături de o echipă de patru VJ, întregul show de arte vizuale din cadrul CATEDRAL, susţine că: „putem vorbi despre o experienţă complexă, emersivă, despre un ansamblu impunător care se va extinde până pe faţada Palatului Culturii, ca o completare a scenei din Grădinile Palas. Cât priveşte secţiunea New Media,(…) vorbim despre 47 de instalaţii, proiecte interactive, lucrări, performanceuri, dansuri, teatru, care îmbină tehnologia şi arta, în mod interactiv”.

74 de evenimente din toate domeniile care înseamnă creativitate vor avea loc în perioada 20 – 30 mai, în cadrul Romanian Creative Week. O conferinţă din cadrul festivalului va aduce la Iaşi speakeri din ţară şi din străinătate, experţi în zonele de fashion, industrii creative şi arte vizuale. Un workshop va fi dedicat creativilor care vor să devină antreprenori sau să înveţe cele mai relevante aspecte juridice pe care un antreprenor trebuie să le cunoască la început de drum. Iar Lucian Broscăţean, curatorul IF Platform, a anunţat, în premieră, lansarea unui proiect de fashion în cadrul RCW 2022 – colecţia Irina Schrotter, în colaborare cu Electric Castle.

“Invităm publicul să le descopere pe fiecare în parte. Una dintre instalaţiile artistice expuse la Iaşi, în această perioadă a creativităţii, îi aparţine artistului ucrainean Nikita Kadan, din Kiev. Lucrarea, expusă în Piaţa Unirii din Iaşi, este un mesaj de susţinere, din partea Romanian Creative Week, pentru poporul ucrainean”, a precizat Irina Schrotter, organizator al evenimentului.

“Manifest of Now” se numeşte evenimentul de azi, din cadrul secţiunii Arts&Crafts, care este dedicat artistului ucrainean Nikita Kadan. Lucrarea sa manifest va fi expusă în Piaţa Unirii din Iaşi. Instalaţia, curatoriată de Marlene Herberth şi Elena Viziteu (Ionescu), va fi produsă de meşterul german Thomas Fink, stabilit într-un sat din Sibiu, în contextul în care artistul Nikita Kadan se află în Kiev.

ArtEast Gallery, Palatul Culturii, Piaţa Unirii, Grădinile Palas sunt locurile în care prima zi de Romanian Creative Week va oferi surprize vizuale şi auditive. Publicul are acces liber la evenimentele din cadrul Romanian Creative Week.

Comentarii