anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Cheşcu: amendă de 60.000 de lei

“Jupânul Tătăraşiului”, încă o afacere ilegală de te doare mintea: amendă de 60.000 lei

GALERIE
spalatorie-chescu-ciricChescu_spalatorie_AurelVlaicu
 • spalatorie-chescu-ciric
 • Chescu_spalatorie_AurelVlaicu
- +

Gheorghe Cheşcu, omul de afaceri supranumit şi “Jupânul Tătăraşiului”, pare să fi dus de nas un oraş întreg, în complicitate cu edilii, timp de mai mulţi ani. În ultima perioadă, numele omului de afaceri cu multiple afaceri în Tătăraşi a fost asociat cu cel al unor apropiaţi ai primarului Mihai Chirica în mai multe dosare penale deschise de către autorităţile judiciare. Ultima “lovitură” a afaceristului Cheşcu este spălătoria de la Green Park, situată chiar pe malul râului Ciric, în faţa blocurilor: acesta a cerut o autorizaţie pentru showroom, însă a “ieşit” o spălătorie auto. Pentru acest lucru, Garda de Mediu Iaşi a amendat zilele trecute SC Flux SRL cu suma de 60.000 de lei. Însă “mascarada” nu se opreşte aici: adresa pentru care au fost cerute avizele instituţiilor pentru “showroom” se pare că nu există, iar palma de teren de pe buza râului Ciric unde funcţionează spălătoria ar fi în registrul spaţiilor verzi. Adică unde nimeni nu are voie să construiască nimic. Jurnaliştii Ziarului de Iaşi au încercat să desluşească misterul acestei adrese, mergând pe urmele comisarilor Gărzii de Mediu Iaşi. Misterul s-a adâncit mai tare.

Despre existenţa ilegală a spălătoriei de la intersecţia străzii Fântânilor cu Aurel Vlaicu, în apropiere de intrarea în cartierul Green Park, au atenţionat de mai mult timp chiar cei care administrează cartierul de blocuri. Aceştia au redactat mai multe plângeri, către mai multe instituţii de control. Jurnaliştii Ziarului de Iaşi au aflat că una dintre instituţii, Garda de Mediu Iaşi, a mers recent în control la această spălătorie, care trebuia de altfel să fie un showroom. Am solicitat printr-o cerere informaţii acestei instituţii, iar răspunsul a venit relativ repede, cu o veste surpriză: inspectorii au amendat firma Flux SRL cu suma de 60.000 de lei, tocmai pentru că nu deţine niciun aviz de funcţionare pentru spălătoria auto. Firma deţine documente doar pentru un aşa-zis showroom de prezentare.

Ce a găsit acolo Garda de Mediu?

În august 2020, Flux SRL a obţinut de la Primăria Iaşi o autorizaţie de construire pentru “amplasare module tip container mobil, showroom, pe teren proprietate”. “Construcţia este provizorie, şi se va demola la somaţia Municipiului Iaşi, fără pretenţii la despăgubiri, atunci când cerinţele urbanistice o vor impune”, se arăta în autorizaţia ştampilată de primarul Iaşului, secretara Primăriei Iaşi şi arhitectul-şef al municipiului Iaşi. Amenda dată de către inspectorii Gărzii de Mediu Iaşi spune că a avut loc un control la această spălătorie, care trebuia să fie de fapt showroom.

“În decursul anului 2022 a fost efectuat un control la SC Flux SRL - spălătorie auto - punct de lucru în municipiul Iaşi, strada Vasile Lupu nr. 135, ce a vizat respectarea legislaţiei din punct de vedere al protecţiei mediului. Comisarii din cadrul instituţiei noastre au constatat că nu sunt respectate prevederile OUG 195/2005 privind protecţia mediului, şi anume de a solicita şi obţine acte de reglementare - decizia etapei de încadrare, aviz de mediu, acord de mediu, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi a legislaţiei subsecvente, având în vedere că, la data controlului, reprezentantul societăţii nu a prezentat niciun act de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului pentru proiectul de investiţie Spălătorie auto self service realizat în municipiul Iaşi, în imediata vecinătate a cartierului Green Park, în zona de protecţie a pârâului Ciric, între aliniamentul stradal şi pârâul Ciric”, se arată în răspunsul Gărzii de Mediu Iaşi, prezentat în scris jurnaliştilor.

O mare nebuloasă: adresa

Jurnaliştii Ziarului de Iaşi au căutat pe harta oficială a oraşului de pe site-ul Primăriei, în primă fază, locaţia spălătoriei, pentru a face o vizită la faţa locului, însă rezultatele ne-au intrigat. Ciudat sau nu, harta ne-a arătat că strada Vasile Lupu nr. 135 este la o depărtare destul de mare de locul unde ştiam noi că se află Green Park, şi anume între blocuri, virând undeva de pe strada Ciurchi, lângă Esplanada Oancea. De altfel, strada Vasile Lupu se întinde până în Metalurgie, şi nu prea are legătură cu Green Park, dacă ne uităm pe hartă. În fine, o vizită făcută ieri la faţa locului, la spălătoria auto, ne-a băgat şi mai tare în ceaţă. Aceasta se afla fix pe malul râului Ciric, la intersecţia străzilor Aurel Vlaicu şi şoseaua Ciric - după cum ne arată harta menţionată, însă acolo este strada Fântânilor, în fapt. După câteva fotografii realizate la faţa locului, în care ne-am convins că petecul de teren din zonă aflat chiar în buza râului nu se putea preta unei construcţii, ne-am decis să mergem la mai multe instituţii care avizează acest tip de construcţii.

Evident, prima a fost Garda de Mediu Iaşi. Aici, stupoare: inspectorii ne-au precizat că şi ei au căutat strada Vasile Lupu nr. 135 şi nu au găsit-o. “Am mers personal să o caut, am fost şi eu pe unde aţi mers voi. Ultima adresă, adică Vasile Lupu nr. 121, este la un bloc din Metalurgie. Culmea, locul unde figurează spălătoria este şi în registrul spaţiilor verzi, unde nu se poate construi nimic”, ne-a spus Gheorghe Băcuşcă, directorul Gărzii de Mediu Iaşi.

Următoarea instituţie la care am pus întrebări a fost Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, avându-se în vedere că spălătoria se află chiar pe malul râului Ciric. “Pe scurt, spălătoria nu are niciun act de reglementare din partea noastră. În ceea ce priveşte adresa spălătoriei, trebuie să vă adresaţi Primăriei Iaşi”, ne-a spus Şerban Chihaia, şeful instituţiei, după care ne-a indicat să facem o cerere de informaţii pentru mai multe amănunte.

Despre adresa spălătoriei familiei Cheşcu am întrebat şi reprezentanţi al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi. Reprezentanţii de aici ne-au precizat doar că există intabulat un teren pe această adresă, însă ne-au trimis la Primăria Iaşi, cea care deţine nomenclatorul stradal. “Sunt organe abilitate care cred că deja verifică mai multe fapte petrecute în anii trecuţi”, ne-a spus Ionuţ Grădinaru, directorul OCPI Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.