„Pionii Regelui” de la Iaşi – Un frumos proiect în sprijinul copiilor dotaţi, dar fără posibilităţi materiale, din mediul rural

luni, 25 iulie 2022, 01:50
5 MIN
 „Pionii Regelui” de la Iaşi – Un frumos proiect în sprijinul copiilor dotaţi, dar fără posibilităţi materiale, din mediul rural

„Pionii Regelui”, un incredibil proiect cu şi despre copii pasionaţi de şah din mediul rural. 16 comune din judeţul Iaşi s-au alăturat proiectului iniţiat de doi tineri din Româneşti, care folosesc pentru ajutor numeroşi voluntari: tineri ieşeni IT-işti sau realizaţi în alte domenii, dar provenind tot din medii defavorizate, de la ţară. Lunar, aceştia organizează turnee de şah alături de copii dornici să facă perfomanţă în şah. dar dezbat împreună şi cele mai problematice chestiuni de viaţă, de stăpânire a emoţiilor etc. 

Vezi mai multe imagini din cadrul proiectului "Pionii Regelui"

„Jocul minţii” a devenit important pentru copii, iar Alexandru şi Vlad Stegariu reuşesc să îi îndrume spre succes. Cei doi au fost introduşi în lumea şahului încă de mici, de către familia lor. Fraţii Stegariu sunt originari din satul Româneşti, iar de la vârsta de 8, respectiv 10 ani au început să joace şah. Acum, vor să îi facă campioni şi pe alţi copii deştepţi de la ţară care, fără ajutorul lor, probabil nu ar avea nicio şansă de afirmare. Au deja câţiva campioni.

Antrenat de un rus. Războiul din Crimeea l-a întors din drum

Au participat la concursuri naţionale şi au reuşit să ajungă şi în Lotul României. La vârsta de 18 ani, Vlad a obţinut o bursă şi a plecat în Rusia timp de un an, acolo unde a fost antrenat de un şahist profesionist, însă războiul din Crimeea l-a determinat să se întoarcă acasă. Amândoi au decis să îşi continue studiile în România, unde Alex a finalizat Facultatea de Informatică la Iaşi, iar Vlad, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.

Grup de copii la o partida de sah in cadrul proiectului "Pionii Regelui'

În 2018, Alex a decis să devină antrenor pentru o feţiţă. Care însă nu a reuşit să facă performanţă. Apoi l-a cunoscut pe Matei, elev al şcolii din comuna Popeşti, care avea pe atunci doar şase ani. Doi ani mai târziu, îndrumat de Alexandru, băiatul a devenit campion la Naţionala de Juniori. Reuşita lui Matei l-a determinat pe Alexandru să facă următoarea mutare: a înfiinţat „Pionii Regelui”, un club de şah pentru copii din mediul rural. Pe lângă perfomanţa în şah pe care Alexandru şi echipa sa de voluntari doresc să o atingă alături de copii, aceştia discută şi probleme în afara competiţiilor, precum adaptarea socială, controlul emoţiile şi dezvoltarea personală a acestora. „Marea dificultate în şah este să iei decizii, iar atunci când ei participă la turnee sau pur şi simplu la antrenamente, noi încercăm să îi ascultăm şi să îi învăţăm cum să-şi gestioneze emoţiile. Discuţiile acestea îi ajută să ia decizii bune. Şi în câştigarea unei partide de şah, dar şi în viaţa lor de zi cu zi”, explică Alexandru, antrenor de şah al copiilor.

O echipă de 14 voluntari

Alexandru şi-a creat o echipă de 14 voluntari, formată din tineri care lucrează în domenii precum IT, în domeniul educaţiei sau sunt studenţi, care au două lucruri în comun: pasiunea pentru şah şi iubirea pentru copii. Voluntarii trec printr-un proces de selecţie şi acomodare, iar mai apoi încep să lucreze alături de copiii implicaţi. Alexandru spune că majoritatea voluntarilor provin şi ei din mediul rural, astfel că înţeleg nevoile copiilor şi se regăsesc în poveştile celor mici. Voluntarii îndrumă aproximativ 120 de învăţăcei, de la clase mai mici până la clasa a VIII-a, dar spun că numărul lor nu rămâne niciodată acelaşi, deoarece sportul minţii îi ambţionează pe unii să meargă mai departe, iar pe alţii să renunţe chiar din primele săptămâni de antrenament. Cu toate acestea, la turnee participă şi elevi din afara clubului.

Tablele de sah sunt asezate frumos inainte de inceperea unei competitii in cadrul proiectului "Pionii Regelui"

Astfel, la evenimente ajung să fie prezenţi până la 400 de copii. Tot în cadrul clubului de şah, Alexandru a creat o platformă de antrenament pe care copiii o pot utiliza de acasă, şi unde aceştia pot fi evaluaţi. „Când vine vorba de şah de masă, lucrurile pot deveni plictisitoare. Motiv pentru care am creat această platfomă, în care ei pot câştiga şi premii, pot juca şi cu alţi colegi”, a adăugat Alexandru. Singurul criteriu ca un elev să devină membru activ al clubului de şah este munca şi determinarea de a evolua.

O mare dilemă: „Este bine să plângi când pierzi?”

Alexandru îşi aminteşte şi despre „o lecţie de viaţă” pe care a învăţat-o recent. Matei, campionul îndrumat de Alexandru ani la rând, a pierdut în favoarea unei fetiţe din satul Golăieşti, acolo unde se organiza un turneu. Toţi se aşteptau ca acesta să câştige, iar la finalul partidei ambii au întrebat cum ar trebui să reacţioneze într-o asemenea situaţie. „Este bine să te bucuri în faţa adversarului, este bine să plângi?”, se întreba acesta. În aceste cazuri, Alexandru explică că îi învăţa cum să gestioneze emoţiile victoriei, dar şi ale înfrângerii, şi cum să îi motiveze să vadă lecţia situaţiei.

Festivitate de premiere in cadrul proiectului "Pionii Regelui"

Acum, aceştia organizează Tabăra „Jose Raul Capablanca” desfăşurată în localitatea Mogoşeşti-Siret, unde o parte dintre copii vor merge pe durata a şase zile. Voluntarii organizează activitatea cu ajutorul sponsorilor, iar elevii vor participa fără niciun cost. Timp de 6 zile, vor fi desfăşurate diverse activităţi care au avut rolul de a antrena mintea, dar şi de a insufla un stil de viaţă sănătos. Pe lângă antrenamentele de şah şi activităţile fizice, elevii participă la cursuri de prim ajutor, artistice, ecologizare, lingvistice, educaţie rutieră, dezvoltare personală şi orientare turistică. Acţiunea a avut loc şi anul trecut, când au participat un număr de 44 de copii din localităţile Româneşti, Erbiceni, Podu Iloaiei, Popeşti, Sineşti, Cozia, Vânători (Paşcani), Huşi, Botoşani şi Târgu Mureş.

A intrat în parteneriat cu ISJ

În acest moment, prin proiectul „Educaţie pe tablă de şah”, Clubul de Şah „Pionii Regelui” îşi desfăşoară activitatea în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Ateneul Naţional din Iaşi. Oricine îşi doreşte, poate contribui ca sponsor în cadrul proiectului. Un proiect care chiar merită ajutorul tuturor. 

Comentarii