„Ştiam că voi face voluntariat la AIESEC din prima zi la facultate, când am mers la corturile lor”. Povestea celei mai vechi asociaţii studenţeşti ieşene

duminică, 03 martie 2024, 02:50
5 MIN
 „Ştiam că voi face voluntariat la AIESEC din prima zi la facultate, când am mers la corturile lor”. Povestea celei mai vechi asociaţii studenţeşti ieşene

„Înainte de AIESEC nu am făcut niciun fel de voluntariat. Nu ştiam ce înseamnă cuvântul VOLUNTARIAT, spuneam că e muncă neremunerată. Regret că nu am făcut voluntariat şi când eram la liceu. Într-o lume atât de solicitantă şi totuşi plină de oportunităţi, AIESEC bifează toate căsuţele şi dorinţele unui tânăr student: te ajută să te descoperi, să interacţionezi cu oameni care valorează şi au viziuni similare, dezvoltă hard skills şi soft skills, ceea ce te diferenţiază pe viitor în piaţa muncii.”

 

Voluntariatul este activitatea de interes public desfăşurată din proprie iniţiativă de orice persoană, în folosul altora, fără a primi o contraprestaţie materială. Sherry Anderson a spus: „Voluntarii nu sunt plătiţi nu pentru că nu au nicio valoare, ci pentru că sunt de nepreţuit”.

Principalele departamente

Asociaţia Internaţională a Studenţilor în Economie şi Ştiinţe Comerciale (AIESEC) este o asociaţie studenţească fondată de tineri pentru tineri, o organizaţie internaţională, care are drept scop dezvoltarea abilităţilor de leader prin intermediul anumitor programe de schimb, fie culturale sau profesionale, cât şi prin simplul pas de a deveni membru în organizaţie pentru că ai oportunitatea de a învăţa cum să fii un leader încercând diverse poziţii de leadership în cadrul organizaţiei.

AIESEC a fost fondată ca organizaţie în 1948, iar în România a apărut în 1990, şi ulterior în Iaşi în 1993. În prezent această asociaţie are 92 de membri în Iaşi, iar la nivel global are 40.000 de membri. Pentru a putea face voluntariat la AIESEC trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani şi să cunoşti engleza la un nivel de A2-B1. Principalele departamente ale organizaţiei sunt:

– iGV (Incoming Global Volunteers) care se ocupă de aducerea tinerilor din diferite ţări în România (Iaşi în special, dar mai sunt şi oportunităţi pentru Vaslui şi Suceava) în şcoli sau Grădiniţe prin programele Global Classroom sau Fingerprint , pentru o perioadă de o lună;

– OGV (Outgoing Global Volunteers) prin care tinerilor din Iaşi li se oferă locuri de voluntariat în diferite ţări ale lumii (Asia, Africa, Europa, America), în diferite domenii (educaţie, management, marketing etc) şi ultimul iGT (Incoming Global Talent) care se ocupă de crearea de oportunităţi de intership şi de aducerea tinerilor din diferite ţări ale lumii, în companii din regiunea Moldovei, pe diferite domenii (marketing, PR, arhitectură, inginerie, IT), pentru o perioadă de la două până la şase luni.

„Tineri diferiţi, dar care au scopuri şi vise comune”

„AIESEC este ca o familie unită, formată din tineri diferiţi, dar care în acelaşi timp au scopuri şi vise comune prin care vor să schimbe lumea spre bine. Aici tinerii pot dobândi calităţile unui leader şi mai multă experienţă în comunicarea cu oamenii, care ulterior i-ar putea ajuta când vor dori să se angajeze la job-uri corelate cu Marketing, PR, HR, Finanţe/Economie, Management. Un avantaj ar fi faptul că îţi dezvolţi abilităţile de comunicare în limba engleză, fiindcă comunicăm atât între noi în această limbă, cât şi cu tineri din alte ţări, care participă la intervuri şi vor să-şi creeze o experienţă unică cu ajutorul AIESEC”, ne-a declarat Ana Savcenco, membru AIESEC, studentă la Facultatea de Litere, UAIC.

AIESEC organizează în aprilie la Iaşi „Heading For The Future”, eveniment prin intermediul căruia conectează companii cunoscute cu tinerii interesaţi de a descoperi cariera lor profesională prin workshops şi alte spaţii de networking. „Ar părea ciudat dacă aş spune că nu am o părere bună despre această asociaţie, însă cu toată sinceritatea îţi spun că sunt în AIESEC de un an şi patru luni şi sunt foarte fericită că am aplicat la această organizaţie. Ştiam că voi face voluntariat la AIESEC din prima zi la facultate, când am mers la corturile din faţă la UAIC. Un aspect care ne diferenţiază de alte NGOs şi asociaţii studenţeşti este faptul că suntem o oganizaţie în totalitate condusă de tineri, viziunea noastră de a obţine pacea globală prin experienţe multiculturale, cât şi experienţa de a fi AIESECer în sine! Cu ajutorul AIESEC poţi ajunge în orice ţară vrei nu doar în Europa, pentru că e o organizaţie internaţională, GLOBALĂ. Aici înveţi leadership-ul practic, ceea ce nu oferă foarte multe organizaţii. Suntem foarte primitori, sociabili şi prietenoşi, ne şi distrăm nu doar muncim”, ne-a declarat Mădălina Vescu, vicepreşedinte Marketing, studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, UAIC.

Nu e obligatoriu să fii student

În prezent, voluntarii AIESEC lucrează asupra unui eveniment naţional pentru tineri, numit „Youth Speak Forum”, ediţia 2024, despre „Shaping Tomorrow's Worforce”. „Sunt în AIESEC de aproape 3 ani. Am ales AIESEC, pentru că în gimnaziu şi liceu am participat la multe proiecte organizate de ei, care m-au atras. Am venit aici pentru a-mi face mulţi prieteni şi pentru a deveni mai sociabilă. Mi se pare foarte fain că noi în AIESEC organizăm schimburi de experienţă şi tot felul de evenimente fiind atât de tineri.

Nu e obligatoriu să fii student ca să faci parte din această organizaţie. AIESEC m-a jutat foarte mult pe plan personal, pentru că acum nu mai am emoţii când vorbesc cu cineva sau când ţin un discurs în faţa multor persoane. La început lucrurile par foarte ciudate în organizaţie, dar, după, vezi că de fapt totul este foarte interesant şi atrăgător. Dacă nu încerci, nu ajungi nicăieri, pentru că este doar o încercare, şi nu înseamnă că, dacă nu-ţi place la început, n-o să-ţi placă mai târziu. Dacă nu-mi place, o să fac să-mi placă. De la noi încep toate schimbările”, ne-a declarat Simina Gerber, preşedinta AIESEC, studentă la Facultatea de Arhitectură, TUIAŞI.

Pentru fiecare recrutare din an, AIESEC organizează „Big Picture”, unde potenţialilor voluntari li se prezintă asociaţia şi li se împart experienţe. 

Toate articolele din noua secțiune ZdI “Ziarul Studențesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studențesc” citește AICI

 

Comentarii