Sondaj „ad-hoc” – Cât de interesați sunt studenții ieșeni de alegerile din 9 iunie? De unde se informează?

luni, 06 mai 2024, 03:48
3 MIN
 Sondaj „ad-hoc” – Cât de interesați sunt studenții ieșeni de alegerile din 9 iunie? De unde se informează?

Se apropie perioada alegerilor din 9 iunie, locale și europene, scrutin despre care se tot spune că este cel mai importantă pentru România din ultimii ani. Atât alegerile locale cât și cele europarlamentare pot juca un rol important în impulsionarea dezvoltării României, pe plan intern și extern. Pe plan intern, dezvoltarea orașelor, a învățământului, infrastructurii, a sistemului medical și multe altele depind de alegerea a unui primar competend, a unui consiliu local eficient, dar și de reprezentanții Consiliului Județean. Pe de altă parte, în contextul alegerilor europarlamentare, vor fi aleși reprezentanții României în Parlamentul European, 33 la număr, echipă ce poate fi un factor determinant în imaginea și în consolidarea influenței țării în raport cu celelalte state membre, dar și în crearea pârghiilor pentru atragerea mai facilă a fondurilor pentru dezvoltare.

Așadar, alegeri foarte importante. Realizează toți alegătorii acest lucru, însă? Am vrut să vedem cât de conștienți de asta este categoria care, în foarte mare măsură, votează în iunie pentru prima dată în viață: studenții.

În urma realizării unui chestionar cu întrebări de bază cu referire la atitudinea față de alegeri, studenții și-au exprimat dorința (sau nu) de a participa în schimbarea viitorului lor și al țării prin vot.

Mai mult de jumătate din cei ce au luat parte la sondaj nu sunt din Iași, iar dintre aceștia majoritatea nu au viză de flotant. Prin urmare, ei nu pot vota la alegerile locale în Iași, ci doar în orașul sau comuna în care își au domiciliul. Pot însă vota la alegerile europene, pe listele speciale din orice secție de vot din Iași, sau din altă parte din țară, nu neapărat în localitatea de domiciliu.

 

Dezinteres versus interes

 

Deși doar 10% au spus că nu manifestă dorința de a vota, pe baza faptului ca “nu au pe cine să susțină”, restul au prezentat interes și pasiune pentru această cauză. Iată câteva dintre răspunsurile lor la întrebarea “De ce crezi că e important să votezi?”:

– “Este datoria mea să mă informez și să iau o decizie ce îmi poate influența viitorul”;

– “Consider că fiecare vot contribuie la viitorul țării, mai exact la viitorul nostru”;

– “Pentru ca e dreptul meu, iar fiecare vot contează”;

– “Votul meu, adunat cu altele, pot face diferența în ceea ce privește nivelul de reprezentativitate în instituțiile României și Europei. Din fericire, nu toți sunt indiferenți. lar acești oameni ar trebui încurajați, reprezentând vocea tinerilor și a tuturor celor care încurajează și îmbrățișează schimbarea”;

– “Consider că este important să votezi, să ieși din această pasivitate – întâlnită poate din confuzie și derutare -, pentru ca schimbările dorite să își aibă startul undeva. Având la dispoziție atâtea resurse de informare – care există, trebuie doar să fii dispus să dobândeşti cunoștințe -, pot face o alegere decentă care să aducă un minim progres.”

Pe lângă dorința și necesitatea exprimată cu privire la alegeri, studenții spun că se și informează înainte de a vota pe cineva, fiind în bună măsură responsabili. Predomină informarea prin intermediul rețelelor de socializare și a presei online și fizice, aceștia fiind interesați de valorile și doctrina candidaților, în timp ce, după cum spun, nu se lasă influențați de familie sau prieteni.

Din fericire, sondajul ad-hoc ne arată că numeroși tineri din ziua de astăzi sunt conștienți de importanța votului și de faptul că, cu fiecare vot, se poate construi o lume mai bună pentru noi și viitoarele generații.

Toate articolele din noua secţiune ZdI “Ziarul Studenţesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studenţesc” citeşte AICI

 

Etichete: alegeri, interes, studenti

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii