„Zece negri mititei“, la Valencia, pe banii ieșenilor. În fruntea lor, Costel Alexe

marți, 12 octombrie 2021, 02:03
3 MIN
 „Zece negri mititei“, la Valencia, pe banii ieșenilor. În fruntea lor, Costel Alexe

Au abandonat şefii judeţului campania de colectare selectivă a deşeurilor? O numeroasă echipă condusă de şeful Consiliului Judeţean, formată atât din politicieni cât şi şefi de direcţii, abia s-a întors din Valencia, în cadrul unei controversate vizite pe banii ieşenilor. Deplasarea a avut ca scop concret vizitarea unei staţii de tratare a gunoiului mai mare decât cea operată de CJ la Ţuţora, abia pusă în funcţiune integral în primăvară, după întârzieri şi amânări nenumărate. Rămâne însă neclară necesitatea unei astfel de deplasări, cu o echipă de 10 şefi, în condiţiile în care marea problemă a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor de la Iaşi este gradul foarte slab de selectare a gunoiului în judeţ. Au venit aceşti şefi cu vreo revelaţie edilitară de acolo? Sigur nu: singura concluzie certă a vizitei este că va trebui să mai investim în SMID încă aproape 40 milioane de euro – o sumă uriaşă, după ce întreg sistemul actual de colectare, întins pe două exerciţii bugetare ale UE, a ajuns la 70 milioane euro.

O delegaţie de zece persoane de la CJ – şase politicieni, inclusiv preşedintele Costel Alexe şi unul dintre vicepreşedinţi, şi patru şefi de direcţii şi servicii – au mers pentru patru zile la Valencia. La invitaţia firmei SCTE Sorain Cecchini Tecno, care a câştigat prin licitaţie administrarea staţiei de tratare mecano-biologică de la Ţuţora, în asociere cu Iaşicon şi Edil Industry (firma familiei subprefectului), cei zece au mers în Spania să vadă o instalaţie de acelaşi tip, dar de o capacitate mai mare. Amintim că instalaţia care funcţionează la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Ţuţora a fost pusă în funcţiune abia astă-primăvară, cu doi ani întârziere de la finalizarea licitaţiei, din cauza unor probleme de mediu.

Într-o şedinţă extraordinară a CJ care a avut loc pe 14 septembrie, un proiect de hotărâre promovat de şeful CJ şi al delegaţiei a dat undă verde deplasării pentru patru consilieri judeţeni, câte unul din fiecare grup politic. Proiectul a trecut cu vot în unanimitate, în totală contradicţie cu criticile vehemente formulate în mandatul trecut de liberali contra unor deplasări similare în străinătate ale preşedintelui de atunci al CJ.

Ulterior, am aflat că cei patru consilieri îi însoţesc de fapt pe preşedintele Costel Alexe şi pe vicele Sorin Afloarei, alături de cei patru specialişti din CJ. Dacă suma aprobată în plenul CJ pentru cei patru a fost de 4.000 de euro, deplasarea întregii delegaţii a costat 8.300 de euro, potrivit răspunsului primit la o solicitare a Ziarului de Iaşi către administraţia judeţului.

SMID s-a învechit deja

Am întrebat, de asemenea, care a fost scopul vizitei la prezentarea unei instalaţii de tratare mecano-biologică cu o capacitate de 185 de mii de tone pe an, când cea de la Ţuţora poate să proceseze 144 de mii de tone în acelaşi interval. „Vizita are scopul de a identifica cele mai bune soluţii necesare judeţului Iaşi astfel încât cantitatea de deşeuri depozitate să fie redusă sub 10 la sută, pentru conformarea la legislaţia naţională şi directivele europene“, se arată în răspunsul primit de la administratorul judeţului, Andrei Cazacu.

Limita maximă nu a fost atinsă, se mai arată în documentul primit la redacţie.

La inaugurarea instalaţiei de la Ţuţora, astă-primăvară, şefii Consiliului Judeţean şi Agenţiei de Protecţiei a Mediului menţionau proporţii inversate, respectiv 10 la sută din cantitatea de deşeuri care merg la reciclare, iar 90 la sută, în depozitul ecologic. La acea vreme, ei au făcut apel la sprijinul primarilor pentru creşterea gradului de selectare a deşeurilor din partea populaţiei.

Staţia de tratare de la Ţuţora a fost realizată în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor, întins pe două exerciţii financiare europene, şi care a beneficiat de o finanţare totală de aproximativ 70 de milioane de euro. Acum, CJ „pregăteşte depunerea unui nou proiect pentru modernizarea SMID, în valoare estimativă de 38 milioane de euro, iar vizita (delegaţiei la Valencia, n.r.) oferă oportunitatea obţinerii informaţiilor de specialitate şi a exemplelor de bună practică necesare creşterii gradului de reciclare şi de valorificare a deşeurilor şi la nivelul judeţului Iaşi“, ni s-a precizat în răspunsul CJ.

CJ – Primăria Iaşi: 10-1 pe banii ieşenilor

Interesant este că, zilele acestea, şi Primăria Iaşi a avut în vedere prezenţa la două târguri internaţionale. Unul, la invitaţia Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, la München (Târgul Internaţional de Investiţii Expo-Real), iar celălalt, la Dortmund. La ambele, municipiul este reprezentat în perioada 9-15 octombrie de un singur delegat.

Comentarii