Administratora firmei care a înşelat 130 de persoane, pusă sub control judiciar. Este obligată să declare, periodic, mijloacele de existenţă

miercuri, 03 mai 2023, 01:50
3 MIN
 Administratora firmei care a înşelat 130 de persoane, pusă sub control judiciar. Este obligată să declare, periodic, mijloacele de existenţă

Administratorul firmei Bismobil Kitchen, Andriana Brașoveanu, a scăpat de arestul la domiciliu. În urma deciziei de marți, 2 mai, a Curții de Apel, Andriana Brașoveanu va fi sub control judiciar până pe data de 30 iunie 2023 și i s-a interzis să comunice cu Mihail Șaran și cu alte 149 de persoane, martori sau persoane vătămate, timp de 60 de zile. Brașoveanu este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în forma participației improprii, în formă continuată (134 de acte materiale), după ce firmele din grupul Bismobil ar fi înșelat peste o sută de clienți, cărora le încasa avansul la plata mobilierului de bucătărie, dar nu le mai trimitea produsele.

 

Pe 24 aprilie, Tribunalul ieșean a dispus prelungirea arestului ei la domiciliu, până aproape de sfârșitul lunii mai, iar decizia a fost comunicată unităţii de poliţie în circumscripția căreia locuieşte inculpata, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul de Supravegheri Judiciare, Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Sector 1 Bucureşti, Poliţiei de Frontieră Române, Direcției Generale de Pașapoarte.

Brașoveanu și-a folosit dreptul de contestație a deciziei Tribunalului ieșean în termen de 48 de ore de la comunicare, iar magistrații Curții de Apel au desființat hotărârea Tribunalului și au înlocuit arestul preventiv cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile. În acest timp, însă, Andriana Brașoveanu este obligată “să comunice periodic informaţii relevante privind mijloacele sale de existență organului desemnat cu supravegherea, să nu desfăşoare nicio activitate în domeniul producerii de mobilier sau al comerţului cu mobilier, să nu comunice, direct sau indirect, prin orice mijloace, cu inculpatul Mihail Șaran (…)”.

Cu Șaran, Andrianei Brașoveanu i-ar fi mai greu să comunice. Amintim că acesta a fost, inițial, reținut pe 19 ianuarie 2023, pe aeroportul din Chișinău, chiar în momentul în care urma să părăsească Republica Moldova, cu un bilet cu o singură direcție – Moscova, Rusia. Apoi a fugit, pe 7 aprilie, cu puțin timp înainte ca judecătorii să pronunțe decizia de plasare a sa în arest preventiv, smulgându-și brățara de urmărire de la picior. Pentru ca, o săptămână mai târziu, să fie din nou prins și dus în arest. În Republica Moldova, la acel moment, prejudiciul estimat era de aproape 40 milioane lei, cu 158 de victime.

În România, pe 28 martie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași au efectuat 42 de percheziții domiciliare în dosarul privind infracțiuni de înșelăciune în domeniul contractării de mobilă la comandă. Numărul victimelor identificate până în acel moment era de peste 130 de persoane vătămate, iar prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor era de aproximativ 4.000.000 de lei.

Pe lângă Șaran, Andriana Braşoveanu nu are voie să comunice cu alte opt persoane, care au calitate de martor în dosar, și cu 141 de persoane vătămate sau reprezentanți ai acestora. Iar lista rămâne deschisă, pentru că magistrații Curții de Apel Iaşi precizează că Brașoveanu nu are voie să comunice nici „cu orice alte persoane care vor fi audiate sau încuviinţate ca martori în cauză”.

În plus, Andriana Brașoveanu nu are voie “să depăşească limita teritorială a judeţelor Ilfov şi Iaşi decât pentru a se deplasa la chemarea organelor judiciare în cauza de faţă sau cu încuviinţarea prealabilă a procurorului, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată”, trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori va fi chemată, să informeze de îndată procurorul, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată despre schimbarea locuinţei și să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, conform programului de supraveghere întocmit de acesta sau ori de câte ori va fi chemată. 

Dacă își încalcă cu rea-credință aceste obligații, Brașoveanu se poate trezi, din nou, cu o măsură preventivă mai severă luată față de ea pe durata cercetărilor efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași. 

 

Comentarii