Admitere prin concurs la licee. Locurile rămase vor fi ocupate pe baza mediilor de la Evaluarea Națională

luni, 22 august 2022, 01:50
3 MIN
 Admitere prin concurs la licee. Locurile rămase vor fi ocupate pe baza mediilor de la Evaluarea Națională

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat cinci modificări care sunt luate în calcul în proiectul Legii învăţământului preuniversitar, după discuţiile cu Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, la întâlnire participând şi reprezentanţii din Iaşi ai acestora.

 Prima măsura acceptată este cea legată de posibilitatea organizării propriului concurs de admitere la nivel de colegiu, nu doar pentru colegiile naţionale, cu condiţia ca acesta să fie organizat imediat după susţinerea examenului de Evaluare Naţională. Ministrul spune că aceasta ar fi o şansă suplimentară pentru ca elevii să poată fi admişi în colegiile dorite, dar şi o oportunitate pentru şcoli de a face o triere a candidaţilor. „Elevii absolvenţi ai clasei a VIII-a vor susţine Evaluarea Naţională mai devreme cu o săptămână, iar concursul de admitere în colegii va fi susţinut pe baza programelor şcolare, ulterior examenului de Evaluare Naţională, pe baza unor subiecte elaborate «în afara unităţii de învăţământ» pentru concursul de admitere în colegii. Admiterea în liceu prin repartiţie computerizată a elevilor care nu au ocupat un loc în urma concursului de admitere în colegii se va realiza pe baza rezultatelor obţinute la Evaluarea Naţională, după încheierea concursurilor proprii de admitere în colegii”, a spus Sorin Cîmpeanu, precizând că aceste prevederi ar urma să se aplice din iunie 2024.

El a mai punctat că federaţiile au propus şi ministerul a fost de acord ca limba şi literatura română să fie probă distinctă în cadrul examenului de bacalaureat, în urma modificării substanţiale a acestuia propusă în proiectului Legii învăţământului preuniversitar. „Promovarea examenului naţional de bacalaureat va fi condiţionată de obţinerea mediei 6, pe baza notelor obţinute la proba de limba şi literatura română şi la proba A, care cuprinde discipline din trunchiul comun (matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie şi ştiinţe socio-umane)”, a spus ministrul.

Bacalaureatul în noua formă este prevăzut a fi implementat în 2027, după realizarea noilor planuri-cadru şi a noilor programe pentru ciclul liceal, pentru prima generaţie care studiază pe baza noilor programe începând cu clasa a IX-a, anul şcolar 2023-2024. O altă măsură admisă vorbeşte despre procesul de descentralizare a activităţii de educaţie extraşcolară, vizând palatele copiilor, cluburile copiilor şi cluburile şcolare sportive. Acestea vor fi reorganizate ca unităţi de educaţie extraşcolară şi vor face parte din reţeaua şcolară

. „Personalul încadrat la nivelul acestor unităţi îşi menţine calitatea de personal didactic titular la nivelul sistemului naţional de învăţământ. Componentele de patrimoniu, terenurile şi clădirile unităţilor de educaţie extraşcolară, având în vedere specificul şi răspândirea structurilor arondate, vor face parte din domeniul public şi vor fi administrate de către consiliile judeţene”, a punctat ministrul. El a precizat că mâine, de la ora 10.00, va continua dezbaterea cu federaţiile sindicale pe proiectul de lege.

 

Comentarii