Albinele din curte l-au adus în faţa instanţei. „Am stat internat în spital de 29 de ori”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 29.01.2022

Albinele din curte l-au adus în faţa instanţei. „Am stat internat în spital de 29 de ori”

GALERIE
stupina_albine
 • stupina_albine
- +

Vecinul acestuia, afectat de înţepături, îi cere despăgubiri de 50.000 de euro. „S-a înţepat singur, ca să dea vina pe albinele mele”, spune acuzatul. Ce au decis judecătorii?

 

Stupina unui sătean din Mânjeşti l-a adus pe acesta în faţa instanţei. Lui Ion P. i s-au cerut despăgubiri de către un vecin afectat de prezenţa albinelor. Înţepăturile acestora au fost evaluate la 50.000 de euro, de 20 de ori preţul întregii stupini.

Ion P. şi-a amenajat stupina cu cele 25-30 de familii de albine în 2010. Stupii se aflau însă la doar 25 de metri de casa vecină, de unde şi problemele provocate de micile zburătoare. În plângerea sa depusă la Tribunal, Alexandru M., minor, susţine că în 2013 a devenit alergic la înţepătura de albină, până în 2019 fiind internat de 29 de ori cu reacţii alergice. În aceste condiţii, a pierdut ore la şcoală, s-a retras faţă de prieteni, nu a mai avut curaj nici să iasă în curte pentru a face treabă, fiind nevoit să se adreseze şi psihologului.

Conform legii 383/2013, a apiculturii, familiile de albine trebuie amplasate la o distanţă de cel puţin 5 metri de limita proprietăţii crescătorului. În această privinţă, Ion P. era în regulă. În replică faţă de plângerea lui Alexandru M., apicultorul a afirmat că în zonă sunt amplasate şi alte stupine, neputându-se demonstra că vinovate ar fi albinele lui. S-a plâns şi că, în 2017, stupina i-a fost incendiată de trei ori, deci el este păgubitul. Apoi, reclamantul s-ar înţepa voit cu insecte, pentru a da vina pe albinele lui.

Actele medicale depuse de reclamant au confirmat, în opinia judecătorilor, poziţia acestuia. Alexandru M. fusese internat în numeroase rânduri la Spitalul de Copii cu diagnosticul „reacţie adversă post înţepătură de insecte”. Din august 2017, reacţiile adverse au început să includă atacuri de panică, senzaţie de „nod în gât”, respiraţie îngreunată sau tremurături faciale. Cei doi vecini se reclamaseră reciproc la Poliţia Mogoşeşti pentru ameninţare sau distrugere, cauzele penale fiind însă clasate. Ion P. îşi mutase în cele din urmă stupina, dar numai ca urmare a unui alt proces, care a consemnat că Alexandru M. fusese înţepat de albinele lui Ion P.

Conform Codului Civil, „proprietarul unui animal sau cel se serveşte de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa”. Proprietarul este exonerat de răspundere doar dacă poate proba forţa majoră sau dacă dovedeşte că prejudiciul s-a produs din vina exclusivă a victimei. Judecătorii au considerat probate şi afirmaţiile lui Alexandru M. privitoare la efectele psihologice ale înţepăturilor, cu o excepţie: pretenţia că din această cauză rămăsese corijent. Magistraţii Tribunalului au stabilit un nivel al compensaţiei datorate de Ion P. în contul albinelor sale de 1.000 de euro. Sentinţa nu este încă definitivă, ieri desfăşurându-se în faţa Curţii de Apel primul termen al contestaţiei înaintate de Ion P. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce angajarea în Guvern a unui fiu de politician ne face să pierdem de două ori

Dan CONSTANTIN

De ce angajarea în Guvern a unui fiu de politician ne face să pierdem de două ori

De aceea mulţi dintre tineri aleg din start să-şi caute ceva în afară. Nu vor să se milogească pe aici şi oricum e mai cool să lucrezi în Berlin sau Londra decât să-ţi faci veacul prin Vaslui.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (5)

Autorul relatează în continuare despre felul în care familia sa din Seimeni, sat situat pe malul dobrogean al Dunării, a traversat anii comunismului.

Cu Dumnezeu, de-a v-aţi ascunselea

pr. Constantin STURZU

Cu Dumnezeu, de-a v-aţi ascunselea

Cuvântul Dumnezeu cred că e printre cele mai familiare cuvinte. Dar avem noi o idee clară asupra conţinutului acestui cuvânt? Îl învăţăm de mici, dar ceea ce învăţăm corespunde realităţii? Trăim cu impresia că atunci când vorbim despre Dumnezeu ştim precis la Ce (sau la Cine) ne referim. 

Coroana reginei

arh. Ionel OANCEA

Coroana reginei

Arhitectura este arta deplină a spaţiului de viaţă, personală şi comunitară. Resursele de creativitate vin din întreaga cultură şi civilizaţie. Referinţele sunt complexe, diferite de ale artelor plastice figurative sau nonfigurative. 

pulspulspuls

Avem notabilităţi faine pe listă: iacătă cine vine la inaugurarea A8 din 2050!

Avem notabilităţi faine pe listă: iacătă cine vine la inaugurarea A8 din 2050!

Sinceri să fim acuma, parcă nici nu ştim cum s-o luăm: de bună sau de nebună? Un personagiu din târg pus pe ghiduşii a făcut o pagină online specială, preventiv, ca să ocupe loc în faţă, pentru inaugurarea autostrăzii Unirii, A8, pentru data de luni, 3 ianuarie 2050 (!). 

Caricatura zilei

Oare și lor le-a venit mare?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X