Aleşii judeţului s-au încăierat pe Axa Iaşi-Suceava. Cum s-a ajuns de la cheltuieli de 12 milioane la circa 150?

joi, 22 iunie 2023, 01:50
3 MIN
 Aleşii judeţului s-au încăierat pe Axa Iaşi-Suceava. Cum s-a ajuns de la cheltuieli de 12 milioane la circa 150?

Cea mai „bănoasă” şedinţă a Consiliului Judeţean de la adoptarea bugetului încoace a fost şi cea mai animată. După ce a început cu reproşuri din partea opoziţiei, legate de convocarea din scurt a şedinţelor extraordinare pentru chestiuni care sunt mai degrabă previzibile decât urgente sau pentru proiecte care suplimentează în ultimul moment ordinea de zi, spiritele s-au încins.

Proiectul care a făcut sala de plen să dea pe dinafară, la propriu, a fost cel prin care aleşii judeţului erau chemaţi să-şi de acordul pentru un împrumut menit să acopere cheltuielile cu Axa rutieră Iaşi-Suceava – despre care chiar şeful CJ spunea că a pornit de la cheltuieli neeligibile de 12 milioane de lei şi a ajuns la 150 de milioane.

Sătul de criticile aduse de consilierii PSD şi USR, preşedintele Costel Alexe a oprit microfoanele din sală pe motiv că „v-am ascultat aberaţiile”. El a continuat şedinţa cu votul mecanic al aleşilor liberali şi al sateliţilor lor. În faţa acestei decizii pusă rapid în practică de departamentul de propagandă, consilierii PSD şi USR au părăsit sala în timp ce şeful CJ, vizibil iritat, citea pe un ton nervos titlurile proiectelor de hotărâre supuse votului.

„Nu este normal să ni se pună pumnul în gură şi să nu putem să ne exprimăm punctele de vedere. Prin urmare, ca semnal de alarmă faţă de această atitudine, am decis să părăsim sala”, a declarat Crustian Stanciu, liderul consilierilor PSD. Ulterior, şi preşedintele interimar al PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, a completat că ieşenii „nu au nicio vină că administraţia penelistă nu reuşeşte să ducă la bun sfârşit o astfel de investiţie începută încă din anul 2019”.

La rândul său, liderul grupului consilierilor USR, Etienne Ignat, a condamnat atitudinea şefului CJ, inclusiv cea „de a ne numi «clovni» atunci când venim cu argumente concrete”. „Este o atitudine sfidătoare faţă de opoziţia din Consiliul Judeţean”, a mai spus el.

În ceea ce îl priveşte, Costel Alexe a spus că Axa este o investiţie vitală. „Este inadmisibil ca dezvoltarea judeţului nostru să fie blocată de această coaliţie toxică PSD-USR. Faptul că astăzi colegii consilieri judeţeni PSD şi USR care practic au refuzat suplimentarea sumele necesare pentru finalizarea proiectului denotă nu doar lipsă de profesionalism, ci mai ales un caracter care nu empatizează cu nevoile oamenilor din această zonă. Când vine vorba despre finanţele judeţului, despre accesarea fondurilor europene, despre împrumuturile pe care trebuie să le facem pentru dezvoltarea judeţului nostru, discuţiile în cadrul CJ trebuie să aibă un caracter mult mai profesionist decât să aducem circul din stradă în sala de consiliu”, a afirmat preşedintele CJ.

Cu excepţia a două proiecte de hotărâre formale, retrase de pe ordinea de zi, toate celelalte au fost adoptate fără probleme. De altfel, după retragerea opoziţiei de la şedinţa de plen, în sală au rămas 16 consilieri, care, împreună cu preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai CJ, au asigurat cvorumul minim necesar parcurgerii până la sfârşit a listei de proiecte.

Comentarii