anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Amendă de 100.000 lei dată unui magazin sătesc prins cu 214 lei în plus în sertar. De ce a ales Fiscul valoarea maximă?

GALERIE
amenda_Fisc
 • amenda_Fisc
- +

Inspectorii Fiscului au amendat un magazin sătesc cu jumătate din cifra sa afaceri. O sumă de 214 lei în plus în gestiune şi 27 de pachete de ţigări fără timbru au fost taxate cu 101.500 lei. Amenda, echivalentă cu falimentul pentru societate, a fost contestată în instanţă.

Magazinul, funcţionând în satul Drăguşeni, a fost controlat de inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală în iunie anul trecut. În urma controlului inopinat, au fost găsiţi 214 lei pentru care nu existau bonuri fiscale, dar şi 17 pachete de ţigări King şi 10 pachete de ţigări Ashima, fără timbru de acciz. Pentru banii găsiţi în plus, inspectorii au aplicat o amendă de 1.500 lei. Ţigările au fost taxate mult mai dur. Conform Codului Fiscal, „deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false” se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 20.000 şi 100.000 lei. Inspectorii fiscali au aplicat nivelul maxim al amenzii.

În condiţiile în care cifra de afaceri pe anul trecut a societăţii a fost de 214.000 lei, amenda echivala cu jumătate din aceasta. Ca urmare, procesul-verbal a fost contestat în faţa Judecătoriei ieşene. Administratorul societăţii a explicat că cei 214 lei găsiţi în plus proveneau din încasările din vânzarea de cafea. Banii erau strânşi separat de restul încasărilor, într-o cutie, iar la finalul lunii administratorul emitea o chitanţă corespunzătoare sumei adunate. Aparatul de cafea era închiriat, iar administratorul strângea banii separat pentru a putea ţine evidenţa exactă a lor.

În privinţa ţigărilor, acestea nici măcar nu se aflau în gestiunea firmei, nefiind scoase la vânzare pe rafturi şi nici ţinute în magazie. Pur şi simplu, inspectorii îi solicitaseră soţiei sale să prezinte la control şi geanta, iar ţigările fuseseră găsite acolo. Ţigările fuseseră cumpărate din duty-free, pentru a fi distribuite persoanelor care ajutau la lucrările agricole. De altfel, chiar inspectorii menţionaseră în procesul-verbal provenienţa legală a ţigărilor şi nu probaseră în niciun fel că ele ar fi fost scoase la vânzare.

Argumentele aduse de administratorul magazinului nu au fost acceptate de judecători. Faptul că administratorul încasa separat banii pentru cafea nu înlătura obligaţia acestuia de a consemna vânzarea printr-un bon fiscal. Amenda de 1.500 lei era astfel justificată. De asemenea, legea penalizează şi simpla deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile. Totuşi, amenda de 100.000 lei aplicată pentru pachetele de ţigări depăşea evident posibilităţile de plată ale micului întreprinzător. Magazinul fusese înfiinţat în octombrie 2019. În 2020, nu avusese profit, pierderile ridicându-se la 11.515 lei. Anul trecut, avusese un profit de 48.670 lei.

„Instanţa apreciază că fapta petentei nu prezintă un grad de pericol social ridicat, nefiind săvârşită în condiţii care să justifice aplicarea unei sancţiuni patrimoniale într-un cuantum de 100.000 lei, având în vedere şi circumstanţele petentei, o afacere mică în mediul rural, al cărei profit pe câţiva ani probabil nu poate acoperi amenda aplicată. Instanţa apreciază că menţinerea amenzii de 100.000 lei ar reprezenta o sancţiune excesiv severă pentru petentă şi că o sancţiune cu avertisment reprezintă o măsură suficientă”, au apreciat magistraţii. Decizia acestora, de menţinere doar a primei amenzi şi înlocuirea celeilalte cu un avertisment, nu este încă definitivă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Victoria împotriva orgoliului

Nicolae GRECU

Victoria împotriva orgoliului

Fanii şi coechipierii îl pot ajuta pe Cristiano Ronaldo să treacă peste criza pe care o străbate acum.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Pledoaria epistolară pro domo a eroului central al poveștii de dragoste din mediile universitare de altădată capătă accente tensionate.

Proiectul de ţară

arh. Ionel OANCEA

Proiectul de ţară

În România, sintagma „proiect de ţară” este o vorbă în vânt confuză, în ciuda faptului că în preajma alegerilor mari politicienii o poartă ca pe odorul cel mai de preţ în meniul lor cu promisiuni. Au trecut treizeci şi trei de ani de pace, între timp războiul şi crizele generate de el sunt la graniţele noastre, şi proiectul de ţară nu a căpătat concreteţe. 

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

pulspulspuls

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Dar gata, hai, ajunge cu veselia, vinul bun şi sarmalele calde cu varză fragedă: să vă spunem şi una tristă pe ziua de azi, ca să cadreze mai bine cu sfârşitul de săptămână ce bate la uşă, ce adesea nu-i prea plăcut. 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.