ANALIZĂ Complicatul sistem de salarizare a personalului medical: cât câştigă şi de ce protestează? Salariile încep de la 2.400 de lei

vineri, 09 iunie 2023, 01:53
3 MIN
 ANALIZĂ Complicatul sistem de salarizare a personalului medical: cât câştigă şi de ce protestează? Salariile încep de la 2.400 de lei

„Ziarul de Iaşi” a analizat salariile din sistemul de sănătate, după ce sindicaliştii au declanşat o grevă japoneză şi au ieşit apoi în stradă, la Bucureşti, pentru a cere bani mai mulţi şi respectarea legilor aflate deja în vigoare. Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi, spune că există o concepţie general eronată care spune că „sunt salarii mari în sistemul sanitar”, o afirmaţie care se uită doar la lefurile medicilor şi a asistenţilor care lucrează la blocul operator sau pe secţiile de ATI. Conform acestuia, 80% din restul angajaţilor din sistem, în principal personalul auxiliar şi asistenţi medicali, au venituri nete cuprinse între 3.100 şi 4.100 de lei, incluzând orele de lucru în weekend, sporul de tură de noapte şi indemnizaţia de hrană de 347 de lei brut.

„Dacă nu ar face orele de sâmbătă-duminică, turele de noapte, şi astea plătite la salariul din 2018, nu la cel din 2023, actual, atunci marea masă a asistenţilor medicali ar fi la minimul acestor cifre, între 3.100 şi 3.500 de lei. Vorbesc de oameni care sunt la gradaţia 5, care au peste 24 de ani vechime, nu la debutanţi, fiindcă în astfel de situaţii ei ar ajunge la 2.700 – 2.800 de lei. Iar în unele spitale nu pot fi făcute orele respective şi nu se obţin astfel de sporuri”, a declarat Iulian Cozianu pentru „Ziarul de Iaşi”.

Salarii duble pentru unii asistenţi medicali – de unde vine inechitatea?

Acesta spune că restul angajaţilor din categoria personalului auxiliar, adică infirmiere, brancardieri sau registratori, au venituri între 2.400 şi 3.000 de lei. Există însă o categorie de personal care câştigă mai bine, spune liderul de sindicat: este vorba despre cei care sunt angrenaţi în „sectoarele grele” din spitale, precum ATI, blocul operator, unităţile de primire a urgenţelor etc. Dar aceştia reprezintă doar 20% din personal, explică Iulian Cozianu.

Conform acestuia, asistenţii medicali din astfel de sectoare pot trece cu uşurinţă de 5.000 de lei net salariu, până chiar la 6.500 de lei, iar restul personalului încadrat aici depăşeşte 3.000 de lei fără probleme. Liderul de sindicat spune că solicitările către minister ţin de aplicarea legii 153 din 2017, care spunea practic că toate aceste sporuri, orele lucrate noaptea, în weekend, sporul de risc, de gardă etc. să fie raportate la salariul din 2023, nu la cel din 2018.

Cât ar aduce această actualizare? Maximum 500 de lei brut în salariul unui asistent şi puţin peste 300 de lei brut la restul de personal auxiliar.

O problemă mai mare, însă, care trebuie rezolvată pe următoarea lege a salarizării, ţine de inechitatea şi discrepanţele între salariile a două persoane care au aceeaşi vechime, aceeaşi experienţă, ocupă acelaşi post, dar din două unităţi medicale diferite.

La Vaslui, asistenţii medicali câştigă mai bine decât în Iaşi

Iulian Cozianu explică faptul că sporurile primite de angajaţi sunt limitate, prin lege, între minimum 55% şi maximum 85%, în funcţie de nivelul total al sporurilor pe care poate să le ofere un ordonator de credite (care nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază oferite de ordonatorul respectiv). Pe scurt, ce înseamnă asta: că Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, subordonat Consiliului Judeţean din judeţul vecin, oferă angajaţilor sporuri la maximum – 85%, pentru că este singurul spital din subordinea CJ şi îşi permite să ofere acest procent fără să depăşească 30% din suma salariilor de bază.

La Iaşi, însă, cum sunt şase spitale în subordinea CJ Iaşi, multe dintre ele cu compartimente de primire a urgenţelor, secţii de terapie intensivă etc., a fost nevoie de derogare specială de la această lege şi pentru a se putea oferi sporul minim, de 55%. Astfel, un asistent medical de la spitalul din Vaslui va fi plătit chiar şi cu peste 20% mai bine decât unul din Iaşi. Un asistent medical de pe secţia de ATI de la Spitalul de Neurochirurgie poate câştiga puţin peste 5.000 de lei lunar, dar un asistent medical de pe ATI de la SJU Vaslui poate câştiga peste 6.500 de lei.

„Ajungem în situaţia paradoxală în care, în centrele universitare, sporurile sunt la minimum ca să nu depăşească acest 30% pe ordonator principal, iar în spitale municipale, orăşeneşti sau în judeţele unde există un singur spital în subordinea CJ sporurile sunt la maximum. Este o diferenţă mare, este o poveste de inechitate pe care sperăm ca noua lege a salarizării să o rezolve”, a conchis Iulian Cozianu

Comentarii