Noi reglementări legislative pentru clădirile cu risc seismic

Primăria Iaşi riscă amenzi pentru că își desfășoară activitatea în propriul sediu. Locuințele din blocurile cu „bulină roșie” nu mai pot fi închiriate

joi, 07 martie 2024, 02:50
5 MIN
 Primăria Iaşi riscă amenzi pentru că își desfășoară activitatea în propriul sediu. Locuințele din blocurile cu „bulină roșie” nu mai pot fi închiriate

O modificare legislativă interzice Primăriei să mai desfăşoare activităţi în actualul sediu. Intrată în vigoare în ianuarie 2024, legea aduce unele schimbări în ceea ce priveşte regimul clădirilor cu risc seismic. La solicitarea ZDI, municipalitatea a comunicat că va fi refăcută expertiza în baza căreia Palatul Roznovanu a fost inclus în clasa de risc seismic I. Modificări sunt şi în cazul clădirilor cu risc care se află în proprietate privată: locuinţele nu mai pot fi închiriate.

 

Dacă Inspectoratul de Stat în Construcţii Iaşi ar face astăzi un control la Primărie, inspectorii ar trebui să aplice instituţiei o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 lei. Aceasta este sancţiunea pe care Primăria o riscă pentru continuarea activităţilor în Palatul Roznovanu.

În sediu se află zilnic circa 200 de persoane

„Se interzic organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente sau temporare (…) care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepţia la terminarea lucrărilor de intervenţii realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice”, se arată în Legea 426/2023, intrată în vigoare pe 3 ianuarie 2024.

O aglomerare de persoane este definită de lege prin prezenţa simultană a cel puţin 50 de persoane într-o încăpere. Din acest punct de vedere, Sala Mare a sediului Primăriei găzduieşte frecvent evenimente în cazul cărora pragul menţionat în lege este depăşit.

Printre activităţile interzise, actul normativ nominalizează în clar „administraţie publică”. În Palatul Roznovanu lucrează zilnic circa 200 de persoane. „Are expertiză tehnică, clasa de risc seismic Rs I”, se arată pe o listă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, consultată de ZDI.

Reprezentanţii Primăriei nu par îngrijoraţi de starea clădirii. „Imobilul a beneficiat de intervenţii şi a trecut prin diferite programe de consolidare începând cu anul 1978. (…) Conform cerinţelor Legii 426/2023, Primăria Municipiului Iaşi va reface expertiza tehnică, document care va specifica exact care este situaţia Palatului Roznovanu din acest punct de vedere. În acelaşi timp, indiferent de concluziile expertizei tehnice, s-au alocat deja fonduri în Bugetul pentru anul 2024 pentru demararea construirii unui nou sediu administrativ”, se arată într-un punct de vedere al instituţiei.

Potrivit lui Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei, de la începutul anilor 2000 şi până în prezent, au fost mai multe acte legislative care au schimbat normativele tehnice privind siguranţa clădirilor de risc seismic, acesta fiind un motiv suplimentar pentru refacerea expertizei.

„Pe de altă parte, există construcţii în municipiul Iaşi construite încă din secolul XVIII, care nu au fost afectate major în urma cutremurelor din 1901, 1940, 1977, 1986, 1990 şi sunt funcţionale în prezent, situaţie în care se prezintă şi Palatul Roznovanu”, a mai spus oficialul Primăriei.

Municipalitatea a evacuat chiriaşi din locuinţe cu risc

Legea nu face referire doar la clădiri publice, ci la orice tip de imobil care este încadrat în clasa de risc seismic I. Întrebaţi pe această temă, cu referire la fondul locativ din proprietate publică, reprezentanţii Primăriei au susţinut că au luat deja măsuri.

„Direcţia de Fond Locativ a scos din circuitul locativ 155 de spaţii de locuit: 88 de familii (305 persoane) au fost recazate, iar 67 de familii au fost evacuate”, a comunicat Primăria.

În general, locuinţele se află în case naţionalizate care au risc seismic, blocurile administrate de Primărie fiind relativ noi. „Raportat la toate cele 2.500 de asociaţii de proprietari, Direcţia de Fond Locativ a informat deja, prin două adrese, Asociaţiile de proprietari cu privire la obligaţiile ce revin proprietarilor pentru reducerea riscului seismic al clădirilor din Municipiul Iaşi, urmând să verifice implementarea măsurilor prevăzute prin noile prevederi legislative”, a mai spus reprezentantul Primăriei.

Locuinţele private din blocuri Rs I nu mai pot fi închiriate

Noua lege aduce modificări şi în ceea ce priveşte proprietatea privată: locuinţele care se află în blocuri cu „bulină roşie” nu mai pot fi închiriate, iar toate contractele în vigoare, la data intrării în vigoare a actului normativ, au încetat de drept la începutul lunii februarie, din punctul de vedere al legiuitorului. În astfel de cazuri, Primăria, prin organele de control pe care le are la dispoziţie, trebuie să facă controale şi să aplice amenzi până la concurenţa sumei de 10.000 lei.

În Iaşi sunt 63 de blocuri pe lista neagră

Pe raza municipiului Iaşi se află 63 de blocuri incluse în clasa Rs I din zone precum Cantemir, Tătăraşi, Podu Roş, Centru şi Ţuţora. Potrivit ISU, în aceste blocuri locuiesc peste 9.500 de persoane. Dar, multe imobile din oraş nu au fost expertizate, astfel că numărul de blocuri în pericol de prăbuşire ar putea fi mult mai mare. Primăria nu a oferit un răspuns concret la întrebarea dacă a făcut sau va începe să facă controale, conform prevederilor legale.

O altă problemă vizează spaţiile închiriate de Primărie către entităţi private, în condiţiile în care unele dintre acestea se află în clădiri centrale care au risc seismic. „În privinţa persoanelor fizice sau juridice, asociaţii, ONG-uri, agenţi comerciali care au contract de închiere cu Primăria Municipiului Iaşi, s-a procedat la informarea acestora cu privire la noile reglementări legislative. „În acest moment, după aprobarea bugetului Municipiului Iaşi în luna februarie, unde sunt alocate fonduri în acest sens, se lucrează la documentaţia privind realizarea de expertize tehnice cu privire la starea acestor imobile, relevantă în acest sens fiind expertizarea imobilelor aflate pe str. 14 Decembrie”, se precizează în răspunsul Primăriei.

Conform legii 426/2023, proprietarii de clădiri au obligaţia să asigure expertizarea tehnică de către experţi tehnici atestaţi. Expertiza trebuie făcută pentru rezistenţă mecanică şi stabilitatea clădirilor existente cu vulnerabilitate seismică identificată ca urmare a evaluării vizuale rapide. Odată ce este finalizată expertiza, clădirea este inclusă (sau nu) într-o clasă de risc seismic şi sunt stabilite măsuri de intervenţie. 

Comentarii