Buna purtare şi recursul compensatoriu l-au scos mai repede de după gratii

Avocatul ieşean care a omorât un om pe trotuar a fost eliberat

miercuri, 15 mai 2019, 01:49
2 MIN
 Avocatul ieşean care a omorât un om pe trotuar a fost eliberat

Avocatul ieşean Iulian Gafon, condamnat definitiv acum doi ani pentru mai multe infracţiuni rutiere, printre care şi ucidere din culpă, a fost eliberat aseară din Penitenciarul Iaşi după ce instanţa a admis, zilele trecute, cererea sa de liberare condiţionată.

Iulian Gafon a ajuns acasă ieri după-amiază, după ce termenul de trei zile lucrătoare până la care procurorii puteau contesta decizia instanţei a expirat. Parchetul nu doar că nu a contestat decizia Judecătoriei, însă, conform unor surse, a depus la instanţă concluzii prin care au susţi­nut cererea de eliberare a avocatului ieşean.

„Mă bucur că instanţa a admis cererea de eliberare condiţionată a lui Iulian Gafon şi îl aştept cât mai curând să îşi reia activitatea de avocat“, ne-a spus, aseară, Robert Amunten­cei, care l-a reprezentat pe Gafon.

Acesta din urmă a fost condamnat definitiv pe 4 mai 2017, decizia definitivă fiind luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Iulian Gafon a fost găsit vinovat de mai multe infrac­ţiuni rutiere.

Potrivit rechizitoriului, prima faptă penală a avocatului ieşean a avut loc pe 10 iunie 2016, atunci când, pe raza municipiului Iaşi, Iulian Gafon a fost depistat de un echipaj de poliţie conducând în stare de ebrietate. T

estat atunci, avocatului i-a reieşit o concentaţie de 2,25 g/l alcool pur în sânge. În urma acelui eveniment, avocatului i s-a suspendat permisul de conducere, însă acesta a continuat să se urce la volan.

Astfel, pe 17.09.2016, „inculpatul Gafon Iulian a condus din nou autoturismul pe străzile din mu­ni­cipiul Iaşi, şi pe şoseaua Nicolina a pierdut controlul direcţiei de deplasare, a pătruns pe trotuar, a accidentat doi pietoni, dintre care unul a decedat în urma rănilor suferite“, du­pă cum se arată în rechizitoriu.

În acelaşi document se mai menţionează că, după producerea accidentului, avocatul a părăsit locul accidentului, a abandonat autoturismul avariat şi, după depistarea sa de către organele de poliţie, s-a constatat că avea o îmbibaţie alcoolică de 2,80 g/l alcool pur în sânge.

Iulian Gafon a recu­nos­cut faptele care i-au fost aduse de Parche­tul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. El a beneficiat de eliberarea condiţionată pentru conduita de după gratii, dar şi pentru că i s-a scăzut din pedeapsă aproximativ jumătate de an, în baza recursului compensatoriu. El a petrecut efectiv în spatele gratiilor puţin sub 2 ani şi 8 luni.

Comentarii