Axa rutieră Iaşi-Suceava se lungeşte: şase luni de prelungire
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Axa rutieră Iaşi-Suceava se lungeşte: şase luni de prelungire

GALERIE
Iasi-Suceava1
 • Iasi-Suceava1
- +

Aşa cum era de aşteptat, lucrările la primele două loturi – cele atribuite la sfârşitul lui 2019 – ale Axei rutiere Iaşi-Suceava nu s-au încheiat la 2 ani de la începere, cum era stabilit. Oarecum surprinzătoare sunt însă motivele care au dus la decizia de prelungire a duratei contractelor prin acte adiţionale.

Astfel, execuţia pe cei 29,6 km, câţi măsoară Lotul 1 de la limita municipiului Iaşi până la Gropniţa prin Rediu şi Movileni pe DJ 282, mai are la dispoziţie încă 6 luni, până pe 2 iunie anul viitor. Amintim că licitaţia a fost câştigată de Alpenside, care a ofertat un preţ de 61,2 milioane de lei.

Potrivit detaliilor oferite la solicitarea Ziarului de Iaşi de Consiliul Judeţean, beneficiarul lucrării, principalele motive de întârziere au fost situaţia epidemiologică determinată de răspândirea coronavirusului şi condiţiile meteo adverse speciale înregistrate de la deschiderea şantierului până în mai 2021.

Alte cauze au venit de la utilităţile existente în teren. Astfel, a trebuit relocat un cablu electric în zona Pădurii Mârzeşti, apoi a fost nevoie să fie mutat un stâlp electric al DelGazGrid din zona podului nou din satul Forăşti. Iar asta nu e tot. Serviciul de Gospodărire a Apelor a impus executarea unor lucrări de captare şi evacuare a apelor pluviale prin execuţia de puţuri pe DJ 282.

Lotul 2 al Axei Iaşi-Suceava, în lungime de 22 km, între Gropniţa şi Belceşti prin Focuri şi Coarnele Caprei, a fost adjudecat tot de Alpenside. Ordinul de începere a fost dat pe 25 noiembrie 2019, dar luna trecută a fost prelungit termenul de finalizare până pe 25 mai 2022. Şi în acest caz de vină au fost efectele pandemiei şi condiţiile meteo. Peste acestea s-a adăugat suspendarea lucrărilor pe DJ 281B, în zona Barajului Cicadaia, între Coarnele Caprei şi Belceşti. Răspunsul primit de la CJ precizează că aceasta a fost o condiţie impusă de Autoritatea Naţională Apele Române în execuţia lucrărilor.

Ideea modernizării mai multor drumuri judeţene între Iaşi şi Suceava e veche din vremea fostului şef al CJ Cristian Adomniţei. Proiectul a fost gata abia în 2017, când a fost semnat contractul de finanţare europeană, iar licitaţiile, finalizate în 2019 pentru două loturi din judeţul Iaşi, respectiv în 2020 pentru alte două loturi, în judeţul vecin. De la 73 de milioane de euro, valoarea iniţială a costului proiectului, s-a ajuns la 103 milioane. A mai rămas de atribuit un lot, 40 km între Belceşti şi limita judeţului Suceava, aflat în a doua rundă de licitaţie şi confruntat acum cu al doilea val de contestaţii. Modernizarea celor 167,6 km de drum judeţean între municipiile Iaşi şi Suceava trebuie să se încheie până la sfârşitul anului 2023.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Fără certificat verde în UK

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X