De Business

Punem punctul pe știi

Beznă totală în programul “Casa Verde – Fotovoltaice”. Totul e îngheţat de o lună, nimeni nu ştie nimic, oamenii stau cu banii blocaţi. Trei scenarii

marți, 31 octombrie 2023, 02:50
4 MIN
 Beznă totală în programul “Casa Verde – Fotovoltaice”. Totul e îngheţat de o lună, nimeni nu ştie nimic, oamenii stau cu banii blocaţi. Trei scenarii

Beznă la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM): a trecut o lună de când Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 este blocat, după o decizie a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de o firmă orădeană care nu a fost validată de AFM pentru instalarea panourilor, iar de atunci nimeni nu ştie ce o să se aleagă de sesiunea din acest an.

Ce se ştie în prezent este doar că procesul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), ca urmare a recursului făcut de AFM la decizia iniţială a Curţii de Apel Oradea, şi că ÎCCJ nu a fixat, încă, un prim termen de judecată.

Peste 3.000 de ieşeni se vedeau deja cu panourile montate pe casă şi cu facturi mai mici la utilităţi din iarna asta, iar cele 14 firme de instalaţii electrice din Iaşi validate de AFM se pregăteau să demareze lucrările de instalare a panourilor fotovoltaice, când AFM a făcut anunţul care i-a lăsat cu ochii în soare: „Începând de astăzi, 26 septembrie 2023, Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă (…). Instalatorii spun că odată cu această suspendare au intrat într-o perioadă de incertitudine despre care nu au idee cât va mai dura. Programul a îngheţat în etapa alegerii instalatorilor de către solicitanţi pentru a le fi verificate documentele depuse şi, ulterior, trebuiau să fie selectaţi solicitanţii eligibili.

Ce spune ieşeanul din Ministerul Mediului? Trei scenarii

Ieşeanul Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că se caută variante pentru a se putea debloca situaţia. „Nu este firesc să pedepsim atâţia oameni, în condiţiile în care vine sezonul rece şi acum ar fi fost bine ca aceştia să aibă montate panourile”, ne-a spus Balanişcu.

„Ziarul de Iaşi” a făcut o solicitare şi la AFM, dorind să ne fie transmise scenariile care ar putea decurge în urma acestei acţiuni în justiţie, astfel încât şi beneficiarii, dar şi instalatorii validaţi de AFM să aibă o imagine clară a situaţiei de moment şi să poată evalua la rândul lor propriile riscuri şi decizii în ceea ce priveşte resursele alocate pentru program. Tot ce a făcut AFM a fost să accentueze chestiunile juridice şi să ne ofere câteva situaţii deja anticipate de majoritatea:

Scenariu 1: ÎCCJ admite recursul AFM, în tot, situaţie în care sentinţa de fond se anulează şi, pe cale de consecinţă, se continuă procedura.

Scenariu 2: ÎCCJ respinge recursul AFM, situaţie în care dispoziţiile sentinţei de fond se menţin şi pe cale de consecinţă, programul rămâne blocat până la soluţionarea dosarului nr. (…)

Scenariu 3: ÎCCJ respinge în parte recursul AFM şi în rejudecare admite capătul 2 din cererea de chemare în judecată, respectiv dispune suspendarea executării Deciziei de soluţionare a contestaţiei privind respingerea dosarului de validare al reclamantei ca şi instalator, publicată pe site-ul AFM în data de 28.08.2023 şi pe cale de consecinţă dispune înscrierea temporară a instalatorului în lista instalatorilor validaţi pentru a putea participa la procedurile ulterioare şi pentru a putea fi selectat de beneficiari în Program, până la soluţionarea acţiunii de fond, caz în care se continuă procedura.

Pe lângă suspendarea Programului Casa Verde, încă o problemă s-a abătut asupra celor interesaţi de sistemele fotovoltaice, respectiv noua modificare a cotei TVA de la 5% la 9%, care nu este văzută cu ochi buni de instalatori. Măsura va intra în vigoare de anul viitor. „S-a făcut tranziţia spre zero emisii în 10 luni? Nu se mai doreşte încurajarea energiei verzi?”, întreabă administratorul unei firme ieşene.

Dacă la începutul acestui an TVA a scăzut de la 19% la 5% la panourile solare şi pompele de căldură pentru persoane fizice, cu scopul de a accelera investiţiile în eficienţă energetică, odată cu Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare, promulgată de preşedintele Iohannis joia trecută, se trece de la cota de 5% la cota de 9% pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă. Statul a dat, statul a luat.

„Această facilitate a fost introdusă la începutul anului 2023 şi cum la noi în România o «minune» nu ţine mai mult de 3 zile, nici bine nu s-a încheiat anul şi se modifică iar cota TVA pentru energie verde, astfel că vin şi întreb statul român: s-a făcut tranziţia spre zero emisii în 10 luni? Ne-am îndeplinit ţinta? Nu se mai doreşte încurajarea energiei verzi?”, este poziţia lui Ionuţ Chiriac, administratorul firmei Sun Power Center din Iaşi. El mai spune că, în prezent, chiar şi fără finanţarea de 20.000 de lei de la stat sunt clienţi care îşi montează pe banii lor panourile fotovoltaice pentru că, momentan, TVA este de 5%.

La un sistem fotovoltaic de 30.000 de lei fără TVA, spre exemplu, preţul final plătit de client va fi mai mare cu 1.200 de lei cu un TVA de 9% comparativ cu un TVA de 5% (32.700 lei faţă de 31.500 lei). 

Comentarii