Bravo, Ştefania! O performanţă uimitoare. Fata de zece din mediul rural!

joi, 21 iunie 2018, 01:50
4 MIN
 Bravo, Ştefania! O performanţă uimitoare. Fata de zece din mediul rural!

Între cei 32 de zecişti de la Evaluarea Naţională din Iaşi s-a distins, de departe, Ştefania Robu. O adolescentă sfioasă, frumoasă, pasionată de citit, de sport şi atât de mult de matematică şi română încât părinţii şi profesorii spun că nu a vrut să renunţe la una în favoarea celeilalte. „Este un copil excepţional, nu ştiu dacă voi mai găsi un altul la fel în carieră. Măcar unul la zece ani”, spune Gabriela Ioniţă, diriginta fetei.

Până aici, situaţia e la fel, în mare, cu cea a multora dintre ceilalţi 31 de "zecişti". Ceva însă o diferenţiază net: Ştefania învaţă la una dintre şcolile din judeţ cele mai îndepărtate de Iaşi: Şcoala Gimnazială Mogoşeşti-Siret. Performanţa ei este cu atât mai deosebită cu cât, de la an la an, diferenţele de nivel şcolar între sat şi oraş se adâncesc îngrijorător, căscându-se practic o prăpastie cel mai adesea de netrecut de către cei mici.

Ştefania Robu provine dintr-o familie din Mogoşeşti-Siret în care părinţii au făcut tot posibilul să o sprijine şi să o îndrepte către şcoală, mai ales când au văzut pasiunea deosebită pe care o avea şi fata pentru carte. A făcut trei ani de chitară, dar muzica nu a rezonat cu ea la fel de bine cum a făcut-o matematica. Şi nici la română nu a vrut să renunţe, chiar dacă cifrele au fascinat-o de mică parcă mai mult decât poveştile bine scrise.

„Muzica“ cifrelor

La câteva zile de la afişarea rezultatelor la Evaluarea Naţională, Ştefania e deja la a doua carte, şi părinţii râd când povestesc că e genul de investiţie pe care o face cu plăcere orice părinte. Cum altfel, când vezi că ai un copil care preferă cartea în faţa multor tentaţii care există deja pretutindeni. „Este un copil foarte conştiincios, a învăţat să muncească încă din şcoala primară. Nu cred că a primit vreodată o sarcină pe care să nu o ducă la capăt. Când am văzut cât de pasionată este, am susţinut-o, i-am insuflat dragostea de carte. Cu altceva nu îşi petrece timpul liber, în permanenţă, dacă nu învaţă, citeşte. Îi place foarte mult matematica şi româna, nu a vrut să renunţe la nimic“, povesteşte mama acesteia, Daniela Robu, secretară a şcolii din Mogoşeşti-Siret. Ştefania a participat în ultimii doi ani la Olimpiada Satelor din România şi a luat de fiecare dată menţiune la faza naţională, la matematică.

Se pregătea în pauze

Profesorii vorbesc doar la superlativ despre ea. Directoarea spune că din primii ani de şcoală a fost un copil perseverent, foarte muncitor, şi laudă părinţii pentru cât de mult au susţinut-o. Florinela Brumă spune însă că această generaţie de copii are ceva special, un plus faţă de ultimele. „La nivelul comunităţii noastre, cel mai important factor este familia. Acolo unde familia doreşte să ţină legătura cu şcoala, acolo se văd şi rezultatele. Avem copii foarte buni, inteligenţi, dar, cum familiei nu îi pasă de parcursul lor profesional, ei nu perseverează, nu fac performanţă. În această generaţie mai bună avem chiar trei copii care sunt deja la nivelul marilor colegii şi licee din Iaşi“, explică directoarea. La rândul ei, diriginta spune că este cel mai bun copil pe care l-a pregătit, şi spune că a rămas şi ea surprinsă când a văzut câtă muncă şi perseverenţă poate încăpea într-un om, încă atât de necopt. Ştefania venea zi de zi la şcoală pregătită să lucreze şi în pauze, iar în ultimul semestru nu a fost pauză în care să nu se pregătească suplimentar. Şi fata chiar s-a pregătit pentru Evaluarea Naţională încă din clasa a V-a, fiindcă a terminat an de an cu 10 pe linie.

Atrasă de o carieră militară

„A terminat două culegeri de teste practic: una adusă de acasă şi una din care le dădeam eu la ore. A fost tot timpul la toate concursurile la care putea. Mai am un elev de 10 la matematică, dar care a luat 9.60 la română şi s-au pregătit împreună cu cât se apropia evaluarea. Iar susţinerea familiei a contat foarte mult, aşa este în general cu copiii de la ţară, dacă nu au familia care să îi susţină nu se descurcă“, explică Gabriela Ioniţă. Aceasta explică apoi şi că un rezultat obţinut la Mogoşeşti-Siret e muncit de două ori mai mult decât în oraşe, pentru că, în mediul rural, profesorii „ştiu toate problemele pe care le au copiii acasă, şi încearcă să le rezolve şi pe astea“, nu doar cele de matematică şi de română. Ştefania a dat deja probele la Colegiul Militar Liceal „Ştefan cel Mare“ din Câmpulung Moldovenesc, iar părinţii spun că ar vrea să se înscrie la Academia Tehnică Militară la Bucureşti, pe viitor. Îl urmează cumva pe tată, se înţelege, fără să o spună nimeni, care  lucrează la Unitatea Militară 01405 Muncelu de Sus, în zonă. Şi va începe, din toamnă, să se pregătească pentru bacalaureat.

 

Comentarii