Căminul groazei: Infirmierele băteau pacienţii cu leaţul la fund, în gaşcă, într-un centru DGASPC

miercuri, 03 iulie 2019, 01:50
3 MIN
 Căminul groazei: Infirmierele băteau pacienţii cu leaţul la fund, în gaşcă, într-un centru DGASPC

O sentinţă rarisimă, ce confirmă abuzurile grave ce au loc, uneori, în centrele în care sunt instituţionalizate persoane cu handicap. Patru infirmiere ale unui căminului-spital din Hârlău au fost sancţionate de instanţă, fiecare primind câte 1 an de închisoare, însă cu suspendarea pedepsei. Sentinţe uşoare, dar care confirmă abuzurile frecvente din instituţii de acest fel. Infirmierele-bătăuşe trebuie să plătească însă fiecare câte 1.000 de lei victimei lor, o femeie cu probleme psihice pe care au bătut-o măr, pentru că le deranja în seara de Revelion. Detaliile din motivarea sentinţei sunt de-a dreptul revoltătoare.

 

De mai bine de trei ani şi jumătate a avut nevoie justiţia ieşeană pentru a stabili vinovăţia a patru infirmiere care au fost filmate în timp ce au bătut cu sălbăticie o pacientă cu probleme psihice. Judecătoria Hârlău a stabilit pedepse de câte 1 an de închisoare cu amânarea pedepsei pentru Maria Scurtu, Mihaela Mătasă, Mihaela Cojocariu şi Nicolaeta Genoveva Blanariu. Acestea au fost găsite vinovate de purtare abuzivă, după ce pe 31 decembrie 2015 au agresat fizic o persoană cu handicap din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică din Hârlău. Infirmierele, destituite între timp, vor trebui să achite şi daune de 1.000 de lei victimei lor, însă numai dacă sentinţa va rămâne definitivă în această formă.

Victima infirmierelor bătăuşe a fost I.A., o persoană cu întârziere mintală medie şi cu tulburări de comportament care pe 31 decembrie 2015 era internată în căminul-spital din Hârlău. În acea seară, cele patru infirmiere erau de serviciu, iar victima voia să meargă cu uratul în oraşul Hârlău. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată cum agresiunile încep aproape de ora 22, atunci când Mihaela Cojocaru o întâmpină pe victimă pe scări, unde o loveşte cu palma în cap. Aceleaşi imagini arată că persoana cu handicap a dat impresia că îi e frică de Cojocariu, asta deşi, conform declaraţiilor de la dosar, infirmierele s-au apărat spunând că nu ele, ci I.A. le bătea.

„Din imaginile video rezultă că persoana vătămată, cel puţin în acea seară, se afla într-o stare de vădită vulnerabilitate datorită sănătăţii psihice, iar inculpatele au profitat în acel moment de starea de vulnerabilitate a acesteia“, au arătat judecătorii. După ce Cojocariu a lovit-o pe victimă, celelalte trei infirmiere au coborât pe scări. Blanariu, de pildă, atunci, a lovit-o cu piciorul, de şase ori, pe persoana cu handicap. „Din imaginile video, se poate observa cu uşurinţă că este vorba în mod evident de lovituri puternice cu piciorul, şi nu de simple împingeri cu piciorul, cum a încercat această inculpată să-şi justifice acţiunile“, au mai arătat judecătorii. Agresiunile nu s-au oprit, toate cele patru continuând să o agreseze pe victimă, pentru a o introduce în salon. La un moment dat, victima este ţinută de două dintre infirmiere, în timp ce o a treia o loveşte cu o şipcă de lemn la fund. Cea care a dat cu şipca a fost Maria Scurtu, care s-a apărat spunând că luase acea şipcă pentru a repara fereastra de la salon. Mărturia sa a fost infirmată de imaginile video.

Incidentul din seara de 31 decembrie 2015 nu a fost trecut în raportul de tură, fiind adus, ulterior, în atenţia Poliţiei. Sentinţa Judecătoriei Hârlău nu este definitivă, şi poate fi atacată cu apel.  Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, cele patru au fost destituite ca urmare a unei comisii de disciplină care a analizat cazul. 

Comentarii