Capcană periculoasă pe o şosea din Iaşi modernizată cu fonduri UE. Petice umplute cu pământ, acuze politice PSD-PNL (VIDEO)

sâmbătă, 06 ianuarie 2024, 02:50
4 MIN
 Capcană periculoasă pe o şosea din Iaşi modernizată cu fonduri UE. Petice umplute cu pământ, acuze politice PSD-PNL (VIDEO)

Un segment de drum surpat a fost reparat provizoriu cu pământ şi piatră. Lipsa asfaltului, cauzată de riscul continuu de alunecare a terenului în zonă, a determinat o diferenţă de nivel însemnată, iar „capcana” este sesizată în ultimul moment de conducătorii auto. Urmele de frână de pe marginea asfaltului demonstrează din plin eforturile disperate ale celor care se trezesc în faţa gropii.

Deşi finalizată, Axa rutieră Iaşi-Suceava încă mai oferă surprize conducătorilor auto care folosesc acest traseu, fie în mod regulat – localnicii, fie de nevoie – de către cei care vor să evite aglomeraţia de pe şoseaua Iaşi-Tg. Frumos cu preţul a 30 km în plus. Amintim că tronsonul ieşean al Axei (92 km) a fost finalizat în termenul impus de finanţarea europeană, adică la sfârşitul anului trecut, în vreme ce pe segmentul din Suceava se va lucra şi anul acesta.

Cititi si: Axa rutieră Iaşi-Suceava: aventura continuă. Se lansează a şasea licitaţie, după surparea şoselei în lac la Bulbucani

Pe ultimul lot din cele trei de pe teritoriul judeţului Iaşi, lucrările s-au încheiat în decembrie. Au mai rămas totuşi unele detalii precum marcajele – inexistente pe cei 40 km. În noiembrie a fost anunţată şi predarea Lotului 1 (29 km), la aproape patru ani de la emiterea ordinului de începere.

Mai târziu, dar şi mai scump

Primul lot recepţionat de Consiliul Judeţean, beneficiarul modernizării celor 92 km de drum, a fost cel mai scurt dintre toate: Lotul 2, 22 km. Chiar şi aşa, constructorului i-au trebuit 3 ani şi 3 luni ca să-l dea gata, deşi termenul iniţial a fost de 2 ani. În ciuda întârzierilor, constructorul nu a fost penalizat, ci, dimpotrivă, a primit bani în plus.

Cititi si: De ce se duc drumurile la vale ? Alunecări la Breazu şi Gropniţa la şoseaua făcută de la zero cu fonduri UE

Mai grav însă e că aceşti bani nu au venit ca urmare a necesităţii remedierii unei probleme ivite pe parcurs – surparea de lângă Lacul Bulbucani. Actuala administraţie de la CJ dă vina pe fosta administraţie, pe motiv că s-ar fi zgârcit atunci când s-a făcut proiectarea, în timp ce fosta conducere îi critică pe şefii de acum ai CJ pentru problema nesoluţionată pe segmentul de drum dintre satele Focuri şi Bulbucani.

După cum se ştie, drumul s-a surpat în lac la doar câteva zile după recepţionarea lucrărilor. Constructorul, Alpenside SRL, a remediat în scurt timp problema, dar reparaţia a durat de asemenea scurt timp. Sarcina unei intervenţii mai serioase a rămas în curtea Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor. Drumarii ar trebui să stea de pază lângă capcana din calea conducătorilor auto, pentru că terenul continuă să se mişte.

Cititi si: Politică şi asfalt: iată şoseaua care se prăvale în lac! Cât ne va ţine Axa rutieră Iaşi-Suceava? 

Viteza maximă admisă în lege pentru autoturisme pe drumurile judeţene este de 90 km/h, iar viteza luată în calcul de obicei la proiectare pentru modernizarea sau construirea acestui tip de drumuri este cea din localităţi, 50 km/h. Evident, condiţiile de drum pot să afecteze viteza de parcurs, mai ales acolo unde există şi semnalizare. Nu este cazul pentru cei care vin dinspre Focuri şi se îndreaptă spre Bulbucani-Gropniţa pe Lotul 2 (DJ 281D). Porţiunea de aproximativ 50 m lungime, de pământ cu piatră care a umplut malul surpat, nu se vede decât când ajungi în dreptul ei. Urmele de frânare demonstrează acest lucru.

Dacă studiu geotehnic nu e, nici drum nu e

Conformaţia drumului, care urcă şi coboară peste un dâmb, ascunde această veritabilă capcană – care nici nu este semnalizată în vreun fel. În mod cinic, abia câţiva metri mai încolo sunt montate indicatoare de limitare a vitezei la 30 km/h, dar asta doar pentru că urmează o curbă la stânga, spre satul Bulbucani (comuna Gropniţa). Până când va fi reasfaltat drumul sau, mai curând, până vor fi amplasate câteva indicatoare de avertizare, conduceţi cu prudenţă dacă ajungeţi în zonă.

Cititi si: Care este situaţia la şoseaua ce se prăvale în lac? Doar semaforul mai dă semne de viaţă pe lot 1 Iaşi-Suceava

Aşa cum am mai relatat, CJ încearcă de aproape un an să achiziţioneze servicii de monitorizare geotehnică pentru câteva puncte de pe traseul Axei rutiere spre Suceava, între care cel de lângă lac şi cel „cronic” de la Breazu. În lipsa unui studiu de acest fel, intervenţiile la platforma drumului vor fi superficiale. Până acum au fost lansate cinci proceduri de licitaţie, toate anulate pentru că nu au atras nicio ofertă. 

Comentarii