Capul ultimei familii din blocul „fantomă“, carbonizat lângă geam într-un incendiu

miercuri, 08 ianuarie 2020, 02:59
4 MIN
 Capul ultimei familii din blocul „fantomă“, carbonizat lângă geam într-un incendiu

Imobilul de pe strada Romană era evacuat. Individul care a murit fusese cercetat, în trecut, pentru furturi din buzunare.

Acoperişul blocului fantomă de pe strada Romană, din Podul de Piatră, a luat foc aseară. Ultima familie care locuia aici, doi părinţi cu trei copii, ar fi fost rude cu Rodica Onofrei, femeia omorâtă săptămâna trecută pe câmpul din Dalas.

Incendiul s-ar fi declanşat în jurul orei 17.20, atunci când într-o cameră de la etajul patru din blocul M2, un bărbat ar fi aruncat un braţ de lemne într-o sobă, iar nişte scântei ar fi sărit pe nişte haine. De altfel, locatarii blocurilor din jur au spus că persoanele care locuiau în camera respectivă adunaseră multe lucruri în interior. Cert este că bărbatul care a pus lemne pe foc a încercat să stingă incendiul însă nu a mai putut ieşi.

„L-am văzut ieşind la geam în flăcări. A vrut să se arunce însă a fost tras imediat în interior, de către cineva. Nu cred că a supravieţuit“, ne-a spun un tânăr la faţa locului.

Bărbatul care a decedat are vârsta de 43 de ani, Cătălin Tudorache-Vocaci, cunoscut cu activitate infracţională. Acesta fusese cercetat în ultimii ani de mai multe ori pentru furturi din buzunare. Acesta nu a mai putut fi salvat, fiind declarat decesul. Pompierii au stins focul în timp scurt.

„Incendiul s-a manifestat la etajul 4 şi la acoperiş, pe strada Romană, blocul «fantomă». S-a intervenit cu trei autospeciale de stingere, o autoplatformă, o autospecială transport victime multiple. O persoană a fost surprinsă în incendiu, în dreptul geamului“, ne-a precizat Silvia Bolohan, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.

În blocul «fantomă» nu trebuia să fie locatari, imobilul fiind sigilat la un moment dat, de către Primăria Iaşi.

Comunicat al Primăriei Iaşi în privinţa incendiului de la “blocul fantomă”

Din punct de vedere juridic, situaţia blocului M2 din bulevardul Nicolae Iorga nr. 7 A este una complicată, regimul de proprietate al acestuia fiind în continuare împărţit între municipalitate, persoane juridice şi fizice. Construcţia se află de ani de zile în stare de degradare accentuată din lipsa utilizării corespunzătoare. Blocul este debranşat de la toate utilităţile, nu mai există instalaţii sanitare, de încălzire etc. Blocul este un „focar de infecţie” în zonă, iar eforturile municipalităţii de a menţine curăţenia şi ordinea publică au întâmplinat mari dificultăţi. Având în vedere starea de degradare a imobilului, precum şi obligaţia proprietarilor de urmărire a comportării construcţiei, Municipiul Iaşi a dispus efectuarea unei expertize tehnice a intregului imobil. Expertiza tehnică a blocului M2, finalizată în 2008, a demonstrat faptul că imobilul se încadrează în clasa de risc seismic corespunzând construcţiilor cu risc seismic ridicat de prăbuşire la cutremure, avarii şi intensităţile corespunzătoare zonei seismice de calcul. După mai mult de 10 ani de procese care au vizat, pe fond, relocarea proprietarilor locuinţelor din blocul M2, astfel încât municipalitatea să poată demola construcţia periculoasă, instanţa a stabilit un nou termen de judecată la începutul acestui an. În prezent, din totalul de 114 locuinţe, 49 de locuinţe se află în proprietatea Municipiului Iaşi, 37 de locuinţe au proprietari care au dat declaraţii de acord de demolare a proprietăţilor, iar 28 de proprietari au fost chemaţi în instanţă. Până când blocul M2 nu va deveni, în urma deciziilor judecătoreşti, proprietatea municipalităţii, Prmăria Municipiului Iaşi nu are posibilitatea legală de a elimina „focarul de infecţie” din zonă. Până la decizia definitivă a instanţei de judecată, Primăria Municipiului Iaşi asigură ieşenii care locuiesc în vecinătatea imobilului că va face tot posibilul pentru a menţine o stare de siguranţă şi ordine publică, precum şi igienizarea şi salubrizarea permanentă a zonei. Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iaşi.

Măsuri după incendiu

În cursul după-amiezii de astăzi, 7 ianuarie 2020, în Municipiul Iaşi au fost două incendii: unul la căminul C2 din strada Mitropolit Varlaam, soldat doar cu pagube materiale, şi unul la blocul M2 (notoriul „bloc fantomă”) din bulevardul Nicolae Iorga nr. 7 A (în cartierul Decebal – Dimitrie Cantemir). Din nefericire, în incendiul din „blocul fantomă” a decedat un bărbat de 43 de ani. Întrucât „blocul fantomă” constituie încă o problemă socială nerezolvată în care şi municipalitatea este implicată, primarul Mihai Chirica a dispus de îndată unele măsuri urgente pentru identificarea cauzelor incendiului şi limitarea efectelor negative ale acestuia. Astfel, Poliţia Locală, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, va raporta de îndată toate informaţiile privind cauzele incendiului şi situaţia socială din blocul respectiv. Totodată, poliţiştii locali vor asigura paza acelor camere / apartamente din cele două blocuri care au fost evacuate în urma incendiilor, astfel încât locuinţele abandonate să nu fie ţinta altor acte antisociale. Direcţia de Asistenţă Socială Iaşi va realiza de urgenţă anchete sociale în cele două blocuri pentru a identifica eventualele cazuri de risc social care necesită intervenţia municipalităţii. În fine, alte societăţi din subordinea Consiliului Local, de exemplu Salubris SA, intervin punctual încă din această seară pentru a salubriza zonele afectate.

Comentarii