Cât costă două regiuni din Ucraina? Prima strigare

miercuri, 23 februarie 2022, 02:57
5 MIN
 Cât costă două regiuni din Ucraina? Prima strigare

UE a prezentat un draft măsuri prin care vor fi sancţionate zeci de persoane, entităţi militare, politice şi din mediul de afaceri rus. Britanicii au „ţintit” cinci bănci şi trei oligarhi apropiaţi de Putin. Germania a suspendat punerea în funcţiune a gazoductului Nord Stream 2. „Europenii vor plăti foarte curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz natural!”, s-a răţoit Moscova.

Decizia Federaţiei Ruse de a recunoaşte ca entităţi independente şi de a trimite trupe ruseşti în anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk ale Ucrainei este ilegală şi inacceptabilă, se arată într-un comunicat comun al Comisiei Europene şi al Consiliului European remis ieri.

Un prim pachet de sancţiuni a fost propus de cele două foruri. 

Pachetul îi vizează pe cei care au fost implicaţi în decizia ilegală, băncile care finanţează operaţiuni militare ruseşti şi alte operaţiuni în acele teritorii, capacitatea statului şi guvernului rus de a accesa capitalul, precum şi pieţele şi serviciile financiare ale UE. De asemenea, vizează comerţul din cele două regiuni separatiste către şi dinspre UE, „pentru a se asigura că cei responsabili simt în mod clar consecinţele economice ale acţiunilor lor ilegale şi agresive”.

UE este pregătită să adopte măsuri suplimentare într-o etapă ulterioară, dacă este necesar, în lumina evoluţiilor ulterioare. “Suntem alături de Ucraina şi vom continua să sprijinim statul ucrainean şi poporul său”, se arată în finalul comunicatului.

Potrivit unui diplomat al Uniunii Europene, lista de sancţiuni propusă de Uniunea Europeană include 27 de persoane şi de entităţi – militare, politice, din mediul de afaceri, financiar sau propagandistic – legate de acţiunile Rusiei. În plus, conform aceleiaşi surse, vor fi sancţionaţi 352 de membri ai Dumei de Stat (Parlamentul Rusiei), care au votat recunoaşterea independenţei teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, dar şi cei 11 care au propus acest lucru, precum şi comandanţii misiunii militare ruseşti care se desfăşoară pe teritoriul ucrainean.

Germania a suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2

Germania a suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2, cancelarul Olaf Scholz declarând ieri că procesul de certificare a acestuia nu poate continua date fiind ultimele acţiuni ale Rusiei. „Trebuie să reevaluăm această situaţie, mai ales în ceea ce priveşte Nord Stream 2”, a declarat cancelarul german într-o conferinţă de presă. „Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate fi dat în uz”, a subliniat el.

Anunţul făcut marţi de Olaf Scolz vine după ce acesta avertizase luni că recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste Luhansk şi Doneţk de către Moscova ar reprezenta „o denunţare unilaterală” a acordului de la Minsk în a cărui negociere s-a implicat personal predecesoarea sa, cancelarul Angela Merkel.

Furnizarea de energie pentru Europa nu va fi afectată de blocarea proiectului Nord Stream 2, apreciază Comisia Europeană. Un purtător de cuvânt al CE a declarat ieri că “Nord Stream 2 încă nu funcţionează, nu livrează energie în Europa. Nu este o sursă diferită de energie, este o conductă diferită pentru un furnizor existent. Nu există nicio schimbare a situaţiei curente”.

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul premier şi preşedinte Dmitri Medvedev, a reacţionat în urma anunţului făcut de Berlin. „Cancelarul german Olaf Scholz a emis un ordin de oprire a procesului de certificare a gazoductului Nord Stream 2. Ei bine. Bine aţi venit în noua lume curajoasă, unde europenii vor plăti foarte curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz natural!”, a scris Medvedev, într-o postare pe Twitter.

Marea Britanie sancţionează cinci bănci ruseşti şi trei oligarhi

Marea Britanie a decis, ieri, sancţionarea a cinci bănci ruseşti şi a trei oligarhi „foarte apropiaţi” Rusiei. Sancţiunile vizează Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank şi Black Sea Bank, a anunţat premierul britanic, Boris Johnson, într-un discurs în Camera Comunelor.

Activele din Marea Britanie ale lui Boris Rotenberg, Igor Rotenberg şi Gennady Timchenko vor fi îngheţate. De asemenea, celor trei li se va interzice intrarea în ţară şi nu vor avea voie să încheie afaceri cu persoane fizice şi entităţi britanice, fiind persoane „foarte apropiate” Kremlinului, a mai precizat Johnson.

Boris Rotenberg este un om de afaceri rus şi coproprietar al grupului SGM, cea mai mare firmă de construcţii de conducte de gaze din Rusia. Nepotul său, Igor Rotenberg, este acţionarul majoritar al Gazprom Drilling, iar Gennady Timchenko este fondatorul grupului de investiţii private, Volga Group, care se concentrează pe active de energie, transport şi infrastructură.

Guvernul Regatului Unit va impune măsuri mai dure ulterior, în cazul în care Rusia îşi intensifică agresiunea împotriva Ucrainei, a mai menţionat Johnson. Premierul britanic l-a acuzat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că doreşte „distrugerea unui vecin paşnic”. Desfăşurarea de trupe ruseşti în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei „echivalează cu o invazie reînnoită”, a adăugat el. „Acum ar trebui să ne pregătim pentru cele mai rele etape posibile ale planului lui Putin”, a mai avertizat Johnson.

Finala Ligii Campionilor ar putea fi mutată de la Sankt Petersburg

Finala Ligii Campionilor, programată la 28 mai, ar utea fi mutată de la Sankt Petersburg la Londra. UEFA urmăreşte cu atenţie situaţia din Ucraina şi este pregătită să elaboreze un plan de urgenţă, dacă este necesar.

Potrivit presei britanice, dacă se renunţă la disputarea finalei pe Gazprom Arena din Sankt Petersburg, varianta de înlocuire ar fi stadionul Wembley din Londra.

Băsescu: Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internaţional

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să fie cinstită atunci când vorbeşte despre sancţiuni împotriva Rusiei şi să scoată această ţară din sistemul bancar internaţional. În opinia actualului europarlamentar PMP, obiectivul lui Vladimir Putin este ocuparea Ucrainei până la gurile Dunării.

„Era previzibil că obiectivul major al lui Putin nu este invadarea Ucrainei, ci consolidarea autonomiei celor două aşa-zise republici autonome, Doneţk şi Lugansk. Sancţiunile va trebui să vedem cât de severe vor fi, pentru că sunt prea multe interese economice, cel puţin în Europa. V-aş aduce aminte că s-au mai impus sancţiuni, după ocuparea Crimeii şi sancţiunile au fost împotriva Crimeii, nu împotriva Rusiei. N-aş vrea să asistăm şi acum la o decizie europeană de a se impune sancţiuni împotriva Doneţkului şi Luganskului, ci împotriva Rusiei. Deocamdată, prioritatea lui Vladimir Putin este să rezolve problema cu Ucraina. Problema cu Ucraina nu este rezolvată odată cu recunoaşterea independenţei celor două republici separatiste. Obiectivul lui Putin este să ajungă să lege terestru Crimeea, ceea ce înseamnă că va avea în continuare în vedere proiectul Novorossiya, pe care strategii ruşi îl au în vedere, acest proiect vizând extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării”, a declarat Traian Băsescu, ieri la RFI.

Fostul şef al statului consideră că Rusia trebuie dur sacţionată, cum ar fi scoaterea acesteia din sistemul bancar internaţional şi stoparea vânzărilor de tehnologie către Rusia. 

Comentarii