Cât mai costă la Iaşi lemnul de foc? Ordonanţa de plafonare nu se simte în piaţă. Ce spune Direcţia Silvică?

miercuri, 12 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 Cât mai costă la Iaşi lemnul de foc? Ordonanţa de plafonare nu se simte în piaţă. Ce spune Direcţia Silvică?

Foarte important: ordonanţa care plafonează preţul unui metru cub la 400 de lei se referă la anumite sortimente. Ocoalele silvice din Iaşi spun că au suficientă masă lemnoasă pentru încălzirea locuinţelor. La comercianţi preţurile însă variază, ajungând la peste 1.000 lei metrul cub.

 

Cu o săptămână în urmă, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a limitat preţul de vânzare a lemnului de foc. Aceasta ar urma să intre în vigoare după 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. „Preţurile finale facturate se plafonează la maximum 400 lei/mc cu TVA inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece: a) lemn de foc; b) resturi de lemn; c) tocătură provenită din lemn; d) rumeguş“, precizează OUG 134/2022. Pentru alte categorii de produse lemnoase cu aceeaşi destinaţie, preţurile finale se opresc la maximum 1.500 lei/ tonă, pentru brichetele din lemn, şi la cel mult 2.000 lei/tonă, pentru peleţii din lemn (inclusiv TVA). Ordonanţa prevede şi sancţiuni de până la 5.000 de lei pentru nerespectarea acestor limite.

Plafonarea se aplică doar consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, unităţilor de învăţământ publice şi private, furnizorilor de servicii sociale, unităţilor de interes local, unităţilor de cult şi unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi unităţilor din subordinea acestora.

Cele opt ocoale silvice din judeţ dispun de mai multe depozite şi platforme, unde sunt stocuri de masă lemnoasă pentru încălzire de aproximativ 10 mii de metri cubi. În curs de recoltare ar mai fi încă aprox. 30 mii mc, ne-a spus Gabriel Doncean, directorul Direcţiei Silvice Iaşi.

Ordonanţa se referă la ceea ce lucrătorii din domeniul silvic numesc „creangă” şi „lemn de foc”, ambele de specie şi sortimente diferite. Diametrul crengii/buturugii nu poate fi mai mare de 24 cm. Pentru lemnul de esenţă moale (tei, specii de plop, salcie), creanga este 40 lei/mc, iar lemnul de foc, 180-200 lei/mc. Pentru lemnul de esenţă tare (fag, carpen, stejar, ulm, jugastru, paltin, frasin, salcâm, cireş), creanga costă 50-60 lei/mc, iar lemnul de foc, 290-360 lei/mc, a precizat Gabriel Doncean. Pentru cele două sortimente de lemn, TVA a scăzut anul trecut de la 19 la 5 la sută.

„La nivelul Direcţiei Silvice Iaşi, în anul 2021 preţul mediu de valorificare a lemnului pentru populaţie şi unităţi bugetare a fost în medie de 210 lei/mc, anul acesta la 9 luni preţul mediu este de 240 de lei/mc”, ne-a mai spus şeful Direcţiei Silvice, adăugând că până la sfârşitul anului nu vor fi majorate preţurile. De altfel, ordonanţa prevede că plafonarea se va aplica până la 31 martie 2023.

Pe de altă parte, pe site-urile de vânzări, preţurile variază de la 300 de lei la peste 1.100 pentru un metru cub de lemn pentru încălzire. În unele cazuri, preţul include şi transportul la domiciliu.

 

 

Comentarii