Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Caterisire cu scandal a unuia dintre cei mai vechi şi îndrăgiţi duhovnici din Moldova

GALERIE
parintele_elefterie
  • parintele_elefterie
- +
Noi acuze de erezie şi schismă în sânul Bisericii Ortodoxe, în urma unui scandal care s-ar putea repercuta până la Mitropolit. Toate se întâmplă în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, unul dintre cei mai îndrăgiţi duhovnici din Moldova fiind caterisit, cu interdicţia de a mai purta vreodată haina monahală. Părintele Elefterie Tărcuţă, slujitor de 24 de ani la Catedrala din Roman, a primit această pedeapsă după ce l-a acuzat pe arhiepiscopul Ioachim Băcăuanul de grave încălcări canonice, de ecumenism şi de erezie, acuzaţiile vizându-l şi pe IPS Teofan de la Iaşi. După caterisire şi excludere din monahism, preotul, ce are numeroşi adepţi, a anunţat că nu recunoaşte sancţiunile. Autorităţile bisericeşti de la Iaşi, în frunte cu IPS Teofan, sunt astfel puse într-o situaţie delicată, fără precedent la un asemenea nivel. Apărătorii fostului preot aduc în discuţie comparaţia dintre faptă şi pedeapsă în cazul episcopului Corneliu de Huşi, acuzat de ceva mult mai grav: relaţii sexuale cu minori. Acesta, exclus din preoţie, nu a primit şi cealaltă sancţiune, purtând şi acum haina monahală la Mănăstirea Văratec. Întreaga poveste a ineditului conflictului, implicaţiile acestuia, dar şi citate din documente exclusive aflate în posesia „Ziarului de Iaşi“, în rândurile următoare.

Mitropolia Moldovei şi Buco­vinei este zguduită de un nou scandal care se desfăşoară de mai bine de o lună de zile în sânul Arhiepis­copiei Romanului şi Bacăului. Părintele Elefterie Tărcuţă, preot slujitor şi duhovnic de 24 de ani la Catedrala Arhiepiscopală a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a declarat război arhiepiscopului Ioachim Bă­că­uanul încă din 2016, de când a avut loc Sinodul de la Creta, acu­zându-l pe acesta de grave încălcări canonice, de ecumenism şi de ere­zie. Iar dacă la finalul anului 2016, preotul Elefterie a fost îndepărtat de la Centrul Eparhial din Roman, unde slujea chiar la catedrala din oraş, la mijlocul lunii martie, acesta a fost caterisit, dar şi exclus din monahism, cu interdicţia de a purta haina monahală. În comparaţie, episcopul Corneliu de Huşi, acuzat de ceva mult mai grav, - că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu minori -, poartă şi acum haina monahală şi se află la Mănăstirea Văratec.

O răzbunare exagerată a superiorului?

Mai multe surse din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au confirmat pentru „Ziarul de Iaşi“ că Elefterie era un duhovnic foarte iubit în Roman, slujind zeci de ani la catedrala din centrul oraşului, şi că există o mişcare foarte vocală a credin­cioşilor care-l acuză pe Ioachim Băcăuanul că a exagerat cu caterisirea, cerând întoarcerea preotului. La rândul său, preotul a trimis şase memorii la Patriarhia Română, care au intrat în posesia „Ziarului de Iaşi“, în care îl acuză pe Ioachim Băcăuanul de faptul că a greşit prin asumarea Sinodului de la Creta, că vrea să transforme Romanul într-o „capitală a ecumensimului“ şi că toate solicitările sale au fost ignorate.

Click aici pentru a citi scrisoarea părintelui Elefterie Tărcuţă catre Mitropolie

„Nu vă cer ajutorul, vă rog să spuneţi adevărul. În cele trei scri­sori pe care le-am adresat Arhiepis­copului de la Roman şi în alte trei către toţi arhiereii din Sinodul BOR, unde am minţit? Timp de un an şi jumătate până astăzi nimeni nu a comentat nimic la cele scrise. Este un adevăr? (...) Înaltprea­sfinţite Ioachim, mă acuzaţi de schismă, răzvrătire, neascultare de dumneavoastră şi contrazicere publică a poziţiei oficiale a Bisericii. Dumneavoastră sunteţi în apostazie, fiind în CMB, care este curva apostaziei unde vă simţiţi lejer şi puternic, făcând schismă cu Bise­rica lui Hristos“, a spus Elefterie într-una dintre scrisorile adresate Patriarhiei.

Acesta a mai strâns şi un memoriu semnat de 1.130 de credincioşi, prin care se protestează împotriva deciziei caterisirii sale, pe care l-a trimis iarăşi la mitropolie.

Teofan, atacat şi acuzat de schismă şi de erezie

În scrisorile sale, acesta îl atacă şi pe Mitropolitul Moldovei şi Buco­vinei, IPS Teofan, pe care îl acuză de schismă şi de erezie. Elefterie s-a contrat puternic cu arhiepiscopul Romanului şi în trecut, acuzându-l că l-a împins în „iadul ereziei“ şi că mai mulţi ierarhi ai bisericii „comit nedreptăţi şi smintesc“ prin comportamentul lor.

IPS Ioachim Băcăuanul i-a răspuns atunci, acuzându-l că a luat o decizie pripită şi irespon­sabilă. „Credeam că ai discer­nă­mântul să distingi esenţialul de non esenţial, dar n-ai avut, asumându-ţi un text sectar, plin de erori dogmatice, canonice şi eclesiologice pe care l-ai semnat. Cea mai mare eroare pe care ai comis-o este că te-ai erijat în a fi un fel de «papă infailibil», spălând minţile unor credincioşi, îndoctrinându-i cu un ultraortodoxism bolnăvicios“, a spus ierarhul.

Click aici pentru a citi memoriul adresat Mitropoliei

Reprezentanţii Mi­tropo­liei Moldovei şi Bucovinei au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că întreg cazul părintelui Elefterie a fost tranşat la Roman, prin caterisirea sa, şi că nu mai există alţi paşi care trebuie urmaţi în Mitropolie.

Ce semnifică cele două pedepse?

Acestea sunt, ca importanţă, imediat după cea mai gravă: Afurisirea.

Elefterie Tărcuţă şi sprijinitorii săi, deloc puţini, au anunţat zilele trecute că acesta se consideră în continuare preot. Deşi a fost caterisit şi nu mai are dreptul să slujească, dar nici să poarte haina monahală, Elefterie Tărcuţă spune că va continua să-l slujească pe Hristos. Strict din punct de vedere al canoanelor, cele două pedepse primite de Elefterie Tărcuţă sunt practic cele mai grave, înaintea excluderii din Biserică (Afurisirea).

1. CATERISIREA - pierderea preoţiei pentru totdeauna şi a posibilităţii ocupării unui post neclerical în activităţile bisericeşti. Faptă prevăzută de art.5, par.(B), alin.(1), lit.e), din Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale BOR;

2. EXCLUDEREA din monahism şi interdicţia de a purta haina monahală - faptă prevăzută de art.5, par.(A), alin.(2), lit.c), din acelaşi Regulamentului BOR.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri