anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Ce trebuie să conţină mini-trusa de urgenţă pentru copii? Recomandările pediatrilor

GALERIE
copil covid
  • copil covid
- +

Medicii recomandă ca, în această perioadă, părinţii să fie mai atenţi la simptomele pe care cei mici le-ar putea avea.

Medicii Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iaşi recomandă părinţilor ca, în contextul creşterii numărului de cazuri de COVID în rândul copiilor, să fie mai atenţi la simptomele pe care cei mici le-ar putea avea.

Ieri se aflau internaţi 36 de copii pe zona roşie a spitalului şi alţi cinci pe zona ATI, fiind spitalizaţi cu 10 copii mai mulţi decât la începutul săptămânii. Îngrijorător este că 60% dintre cei internaţi sunt copii cu vârsta de sub un an şi 30% au sub trei ani, aceste categorii fiind şi cele mai vulnerabile în acest moment.

În această perioadă, medicii recomandă părinţilor să monitorizeze cu o mai mare vigilenţă starea de sănătate a copiilor, în special a celor mici, nou-născuţi şi sugari, şi să consulte medicul în vederea stabilirii diagnosticului şi iniţierea cât mai rapidă a tratamentului, pentru a evita dezvoltarea simptomelor grave.

Principalele simptome caracteristice infecţiei la aceste vârste sunt: febră care nu cedează la antitermicele uzuale administrate per os, inapetenţă (lipsa poftei de mâncare), astenie (stare de oboseală marcată) sau agitaţie extremă, plâns inconsolabil sau areactivitate, diaree, vărsături, convulsii sau modificări de respiraţie.

Specialiştii spun că, în acest val pandemic, manifestările respiratorii sunt mai puţin frecvente decât celelalte enumerate anterior.

„Dacă aceste simptome afectează starea de sănătate a copilului dumneavoastră, vă recomandăm să solicitaţi un consult iniţial la medicul de familie sau medicul pediatru, care în funcţie de gravitatea manifestărilor vă va direcţiona sau nu către Unitatea de Primire Urgenţe a spitalului de care aparţineţi teritorial”, au precizat medicii de la Spitalul de Copii.

Aceştia recomandă ca fiecare familie să aibă o mini-trusă de urgenţă în care să fie aparat de aerosoli, antitermice (paracetamol, ibuprofen), soluţie pentru aerosoli, soluţii de rehidratare orală, medicamente pentru tratarea diareei de tipul diosmectită, mucolitice de tipul fluimucil, care se vor administra doar la indicaţia medicului.

„În familiile în care există copii de diferite vârste şi în special în familiile în care există un copil inserat în colectivitate (vârstă preşcolară şi şcolară) şi un copil care nu frecventează colectivitatea, să existe un grad de distanţare între cei doi copii în momentul în care unul dintre aceştia prezintă simptome specifice infecţiei cu virusul COVID-19”, au mai precizat specialiştii.

De asemenea, din experienţa de până acum, aceştia au observat că, deşi tulpina actuală este mult mai contagioasă, determină forme uşoare şi medii de boală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.