Cei trei preoţi din Mogoşeşti-Siret se afişează cu edilul care a făcut sex cu minore în Primărie. „Am auzit zvonurile, dar este credincios, vine la biserică”

vineri, 10 februarie 2023, 02:50
6 MIN
 Cei trei preoţi din Mogoşeşti-Siret se afişează cu edilul care a făcut sex cu minore în Primărie. „Am auzit zvonurile, dar este credincios, vine la biserică”

Damian Butnaru, primarul din Mogoşeşti-Siret, care a recunoscut în faţa instanţei că a făcut sex cu două minore la sediul Primăriei, a fost iertat de procurori. Acesta a fost doar martor în dosarul închis la Curtea de Apel Iaşi, după prevederile CCR privind prescripţia, chiar dacă Tribunalul Iaşi a dat condamnări şi de 18 ani de închisoare cu executare în prima instanţă pentru cei trei acuzaţi de procurori de proxenetism. Damian Butnaru a fost iertat şi de comunitate, în 2020 el candidând ca independent, cu acceptul tăcut al PNL, la Primărie, folosind culorile liberalilor pe afişe deşi fusese dat afară din partid.

LEGENDA FOTO: Primarul Damian Butnariu, pe scenă, alături de cei trei preoți din comună: preot Nicolae Bălăceanu, în stânga, preot Ștefan Boartă, în alb – în poziție centrală, și preot Mihai Croitoru, în dreapta

Iar după trei ani de la dezvăluirile „Ziarului de Iaşi” cu privire la mărturia primarului din faţa instanţei, când a recunoscut că a făcut sex cu două minore la sediul Primăriei, pare că este iertat şi de Biserică. Convins practicant catolic, primarul participă săptămânal la slujbele din comunitatea locală, susţin sursele publicaţiei noastre. La rândul lor, preoţii din Mogoşeşti-Siret, doi ortodocşi şi unul catolic, participă la toate acţiunile primăriei, afişându-se pe scene alături de primar cu fiecare ocazie şi făcând parte din toate structurile Consiliului Local în care au fost solicitaţi.

Damian Butnaru, primarul din Mogoşeşti-Siret

„Ziarul de Iaşi” i-a întrebat pe cei trei, care apar în mai multe fotografii pe pagina de Facebook a primarului alături de acesta la evenimente publice, dacă în ultimii ani au abordat această problemă legată de moralitatea sa în faţa comunităţii sau în discuţiile cu enoriaşii. Răspunsurile acestora au lăsat să se înţeleagă faptul că nu pot aborda problemele personale ale primarului fiindcă ei sunt, în comunitate, reprezentanţi instituţionali ai Bisericii, Ortodoxă ori Catolică. Iar relaţia lor este cu Primăria, nu cu primarul.

Preotul catolic: „El este credincios, participă la biserică, se spovedeşte”

Mogoşeşti-Siret este o comunitate formată în marea majoritate de creştini catolici. O arată şi datele de pe siteul Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi, condusă de pr. Ştefan Bortă: acesta ar păstori o comunitate de peste 700 de suflete în parohia sa. Pr. Ştefan Bortă e o prezenţă constantă în toate imaginile încărcate pe Facebook de primarul Damian Butnaru.

Pr. Ştefan Bortă, duhovnicul comunității catolice din Mogoșești-SIret

Apogeul este însă pe 13 noiembrie 2022, când pe scena amenajată special pentru a marca inaugurarea deschiderii unui cămin cultural şi a unei săli de sport în comună apar toţi trei preoţii: pr. Ştefan Bortă, catolic, pr. Nicolae Bălăceanu şi pr. Mihai Croitoru, ambii ortodocşi, din parohii diferite.

Pr. Ştefan Bortă a spus, pentru „Ziarul de Iaşi” că el nu poate infirma sau confirma „ce a spus tribunalul respectiv”, dar atunci când participă la un astfel de eveniment el o face instituţional, nu personal, fiindcă obiectivele pe care le sfinţeşte aparţin de comunitatea din care face parte. Prezenţa pe scenă nu a dorit să o comenteze.

„Discuţii au fost, aşa, în sat. Poate a fost o anumită întrebare pe care am mai primit-o din partea cuiva, dar ce pot să spun eu e doar ce am aflat din exterior, tot aşa, de pe Internet, din diferite articole. Pot să spun doar care sunt zvonurile, problema care circulă pe Internet sau pe la o redacţie de ştiri. El este credincios, face parte din parohia catolică, participă la biserică atunci când are posibilitatea, se spovedeşte, primeşte sacramentele. Şi ştiţi că sacramentul spovedaniei este strict secret”, a declarat pr. Ştefan Bortă pentru „Ziarul de Iaşi”.

Preotul a mai spus că, dacă „lucrurile sunt adevărate”, atunci nu sunt „clar de lăudat, ci de condamnat”, dar a explicat că nu a fost de faţă la proces şi nici la mărturiile prezentate, nu ştie nimic din dosar, doar ce a citit din presă, aşa că nu se poate pronunţa şi îşi face treaba în continuare. „Când vine vorba despre el sau despre un alt primar, fiind într-o anumită comunitate, unii oameni îl simpatizează, alţii sunt împotriva sa, sunt vorbe pro şi contra despre fiecare, nu poţi da credibilitate despre anumite lucruri, dacă nu ştii sigur. Nu am putut trage o concluzie”, a spus pr. Ştefan Bortă.

Preotul ortodox: „Trebuie să merg, indiferent dacă sunt sau nu de acord cu cine conduce instituţia”

Pr. Mihai Croitoru, din satul Muncelu de Sus al comunei, nu a putut fi contactat, însă pr. Nicolae Bălăceanu ne-a răspuns şi a explicat că relaţia între el şi primărie este doar instituţională.

„Eu vă mulţumesc că m-aţi sunat, după cum ştiţi noi preoţii nu avem voie să dăm interviuri fără binecuvântarea ierarhului. Apoi relaţia dintre biserică şi autorităţile publice este cea oficială, pe mine nu m-a invitat domnul Damian, ci primăria Mogoşeşti la evenimentul de sfinţire a sălii de sport. Adică relaţia noastră este o relaţie între Biserica Ortodoxă şi Primărie ca instituţie – colaborăm. Eu trebuie să merg şi când mă cheamă domnul comandant la unitatea militară din parohie, şi când mă cheamă poliţia, şi farmacia, indiferent dacă sunt sau nu de acord cu cine conduce instituţia respectivă”, a spus pr. Mihai Croitoru.

Am solicitat şi un punct de vedere oficial de la Episcopia Romano-Catolică din Iaşi, întrebându-i dacă există vreo problemă ca preotul din comunitatea respectivă să continue să colaboreze cu primarul fără să discute despre problema moralităţii, vizibilă după mărturia primarului.

„Faptul că un preot paroh dintr-o comunitate participă la evenimente publice împreună cu reprezentantul sau reprezentanţii autorităţii publice locale sau centrale nu înseamnă că preotul respectiv încuviinţează sau nu comportamentul persoanelor care reprezintă instituţia, comportamente ce ţin de viaţa privată/morală. Este vorba în primul rând despre principiul colaborării instituţionale, un respect reciproc instituţional, o colaborare cu instituţia care astăzi poate să fie condusă de o persoană, iar mâine de o alta. Ca duhovnic, fiecărui credincios din comunitatea pe care o păstoreşte, în forul intern, preotul poate să-i ofere recomandările şi actele de penitenţă pe care le consideră potrivite într-un anumit moment”, a declarat pr. Adrian Blăjuţă, purtător de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

Damian Butnariu este unul dintre cei mai longevivi primari din Iaşi, conducând instituţia din 2004. Faptele mărturisite în faţa instanţei s-au petrecut în 2007, când primarul a descris că a făcut sex cu două fete de 17 ani în sediul primăriei, plătind pentru acest serviciu 100 de lei unui traficant de carne vie din zona Paşcani.

„Martorul Butnariu Damian a confirmat faptul că, în cursul lunii septembrie a anului 2007, a întreţinut raporturi sexuale orale în sediul primăriei cu numita B.G.A. şi cu persoana vătămată M.D.I., care i-au fost aduse de către inculpatul Buduroi Adrian, plătindu-i inculpatului, pentru serviciile sexuale prestate de cele două tinere, suma de 100 sau 150 lei“, au precizat judecătorii de la Tribunalul Iaşi, în motivarea sentinţei de pe 31 mai 2019, citaţi de „Ziarul de Iaşi” într-un material publicat în ianuarie 2020. 

Cititi si: Revoltător – Dosarul „Sex la Primărie”, care a indignat o ţară întreagă: protagoniştii, scăpaţi de „Marea prescripţie” a CCR

Cititi si: Primarul a făcut sex cu două minore, în birou. Le-a plătit cu 100 de lei

Comentarii