Cifre negre la Primărie: Chirica a cheltuit doar 20% din banii de investiții. Numai 19% bani de la UE

vineri, 29 octombrie 2021, 02:02
5 MIN
 Cifre negre la Primărie: Chirica a cheltuit doar 20% din banii de investiții. Numai 19% bani de la UE

În acest an, Primăria a cheltuit banii doar pentru funcţionatrea instituţiei. Numai o cincime din cheltuielile pentru investiţii au fost realizate. La fel s-a întâmplat şi cu fondurile europene. Consilierii PSD şi USR consideră că acestea sunt cifrele “dezastrului”. Liberalii cred că în ultimul trimestru vor urca vertiginos cheltuielile pentru investiţii. Nici în privinţa veniturilor estimate situaţia nu e roz: doar 65% din estimări. Municipalitatea nu a oferit un punct de vedere oficial până la închiderea ediţiei

 

Execuţia bugetară pe primele nouă luni ale anului trădează un nivel minim de investiţii făcute de Primăria Iaşi. Unii consilieri locali spun că cifrele din execuţie arată „dezastrul” instalat în instituţie. Doar 20% dintre banii estimaţi pentru investiţii au fost cheltuiţi, iar un procent similar este şi în cazul absorbţiei de fonduri europene. Ca de obicei, fondurile pentru funcţionarea instituţiei au fost cheltuite în cea mai mare parte. Una dintre scuzele Primăriei este că bugetul local a fost aprobat târziu în acest an (12 mai) pe fondul unei crize politice. Însă, relevantă mai este şi o altă situaţie: cea a licitaţiilor lansate de municipalitate. Prima procedură din 2021 a fost publicată abia pe 14 iulie, la 2 luni de la aprobarea bugetului, iar celelalte licitaţii au fost lansate începând cu luna august. De exemplu, faptul că licitaţiile pentru refacerea de străzi au fost întârziate, acest lucru va duce, cel mai probabil, la situaţia în care lucrările vor începe abia anul viitor.

Cum arată cifrele

Până la sfârşitul lunii septembrie, Primăria estima că ar fi urmat să aibă venituri de circa 1,1 miliarde lei, dar încasările efective au ajuns la aproape 721 milioane lei (65%), iar plăţile efectuate au fost de circa 600 milioane lei (52% din estimări). În ceea ce priveşte cheltuielile de investiţii, municipalitatea a cheltuit doar 104 milioane lei (20,5% din estimările iniţiale), dar spune că are angajamente bugetare de cinci ori mai mari. De la Uniunea Europeană, dintre cele 266 milioane lei estimate pentru a fi încasate în 9 luni, până pe 30 septembrie ajunseseră la Primărie peste 51 milioane lei (19%). Probleme cu fondurile UE au fost la nivel naţional: au existat întârzieri în rambursări chiar şi până la 3 luni, dar situaţia s-a deblocat recent, iar banii au început să intre în conturile primăriilor într-un ritm mai alert faţă de prima jumătate a anului.

Principalele proiecte UE la Iaşi ţin de modernizarea transportului public, în condiţiile în care doar achiziţia tramvaielor şi autobuzelor electrice are o valoare de peste 350 milioane lei. Tramvaiele au început să ajungă la Iaşi, dar, în cazul autobuzelor (circa 100 mil. lei), primele mijloace vor veni anul viitor, în condiţiile în care una dintre licitaţii nici măcar nu a fost încă finalizată de Ministerul Dezvoltării. Astfel, această cheltuială nu mai este de actualitate în acest an. În contextul nivelului mic de încasări din fonduri UE, şi subvenţiile de la bugetul de stat au fost puţine: doar 6 milioane lei (10%) din cele peste 60 milioane lei estimate iniţial. Am solicitat ieri un punct de vedere de la Primărie pe tema execuţiei bugetare, dar reprezentanţii instituţiei nu au răspuns până la închiderea ediţiei. Totuşi, într-o scurtă discuţie telefonică, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a susţinut că situaţia la zi diferă de cea la 9 luni, în sensul că deja au fost accelerate atât încasările şi cheltuielile, cât şi absorbţia de fonduri UE. El nu a oferit cifre concrete.

Ce spun consilierii din Opoziţie: „Cifrele dezastrului”

PSD şi USR critică modul în care Primăria şi-a desfăşurat activitatea în primele 9 luni ale anului. „Cifrele dezastrului! Nu sunt vorbe mari: e dezastru. Aceste cifre dezastruoase se regăsesc în congestia din trafic în care pierdem atât timp preţios, infrastructura jalnică a străzilor din cartiere, lipsa dotărilor din şcoli sau lipsa investiţiilor pentru îmbunătăţirea calităţii aerului şi a spaţiilor verzi. Nivelul de absorbţie a fondurilor europene la 30 septembrie e cel mai mic dintre oraşele mari din România. Acest lucru e cu atât mai tragic cu cât, în contextul crizei economice generată de pandemie, fondurile europene sunt esenţiale! Este încă un an pierdut pentru ieşeni…”, a comentat unul dintre liderii grupului USR din CL, Răzvan Timofciuc.

La rândul lor, consilierii PSD au subliniat că Primăria nu a reuşit să cheltuiască nici măcar banii pe care i-a încasat şi au declarat că cea mai gravă situaţie este în cazul nivelului foarte mic al investiţiilor. „Din păcate, realitatea bugetară a municipiului Iaşi îmi confirmă ceea ce tot spun de la începutul anului: la nivelul Primăriei există un soi de blocaj în ceea ce priveşte realizarea şi implementarea de proiecte pentru ieşeni. Vedem că 2021 a fost un an în care Iaşul a cam îngheţat din punct de vedere al investiţiilor publice. De parcă ieşenii nu au nevoie de spitale moderne, de străzi modernizate, de parcuri şi locuri de joacă, de mijloace de transport moderne, de parcări, de investiţii care să reducă poluarea, care să atragă investitorii. Într-un cuvânt, execuţia bugetară poate fi caracterizată drept un dezastru pentru ieşeni!”, a declarat liderul de grup al consilierilor PSD, Bogdan Balanişcu.

De cealaltă parte, liberalii, colegi de partid ai primarului Mihai Chirica, au precizat că votarea cu întârziere a bugetului este una dintre cauze şi, în acelaşi timp, au susţinut că situaţia va fi cu totul alta odată cu debutul ultimului trimestru din 2021, moment din an în care, tradiţional, sunt angajate plăţi mai mari faţă de celelalte perioade. „Nu ştiu dacă vom ajunge la 80-90%, dar cu siguranţă vor fi recuperări semnificative. Iaşul a fost într-o situaţie atipică între toate oraşele mari din ţară, vă amintiţi criza politică care a dus la întârzierea votării bugetului local. Cu siguranţă, situaţia va fi alta în ultimul trimestru al anului”, a mai spus liderul de grup al consilierilor PNL, Ciprian Bostan. Proiectul de hotărâre privind execuţia bugetului pe primele 9 luni ale anului va fi dezbătută de consilierii locali în şedinţa ordinară de luni, 1 noiembrie.

 

 

Comentarii