Cine aduce cărbune la Iaşi: un colos care joacă murdar

marți, 21 decembrie 2021, 02:50
4 MIN
 Cine aduce cărbune la Iaşi: un colos care joacă murdar

Ultima „ispravă”, în decembrie anul trecut: grupul Vitol a acceptat să plătească 135 de milioane de dolari pentru a scăpa de un dosar de corupţie în SUA. Acuzaţiile erau de mituire a unor oficiali guvernamentali din Brazilia, Ecuador şi Mexic. În anul 2007 a plătit peste 17 milioane de dolari pentru că a luat petrol din Irak. 5 ani mai târziu a ocolit embargoul impus de UE Iranului. Vitol a fost amendată în Franţa cu 5 milioane de euro, în 2018, pentru că a manipulat piaţa energiei.

 

Furnizorul de cărbune al Primăriei Iaşi face parte dintr-un grup de firme care a stârnit controverse majore la nivel internaţional. Ultima „ispravă” a uneia dintre subsidiare, cu sediul în SUA: anul trecut, firma a fost de acord să plătească 135 milioane dolari pentru a închide un caz de corupţie, în care acuzaţia era de dare de mită în formă continuată unor oficiali guvernamentali din Brazilia, Ecuador şi Mexic. Dosarul de corupţie a fost instrumentat de FBI, alături de autorităţi din ţările enumerate.

„Pe o perioadă de 15 ani, Vitol a oferit mită de milioane de dolari la numeroşi funcţionari publici – în trei ţări separate – pentru a obţine avantaje competitive care au adus companiei profituri ilicite semnificative”, potrivit unui comunicat al procurorilor americani din decembrie 2020, publicat pe site-ul Departamentului de Justiţie. Alte controverse au adus grupul de firme în atenţia presei de-a lungul timpului. De exemplu, în 2007, conform Reuters, Vitol a achitat, de asemenea, peste 17 milioane de dolari după ce a pledat vinovat într-un tribunal american în ceea ce priveşte achiziţia de petrol din Irak, ocolind reguli internaţionale. În septembrie 2012, tot Reuters a scris despre faptul că Vitol ar fi cumpărat şi ar fi vândut cărbune din Iran, ocolind embargoul UE asupra ţării.

Un an mai târziu, într-un articol din „The Telegraph” s-a susţinut că subsidiara din Marea Britanie a evitat plata impozitului pe venit pentru personalul său din Regatul Unit timp de peste un deceniu. Nu în ultimul rând, în 2018, grupul a fost amendat de autorităţile franceze cu o sancţiune de 5 milioane de euro pentru implicarea în manipularea pieţei energiei. Vitol este unul dintre cele mai mari grupuri de firme din lume cu afaceri în sectorul energiei. Potrivit presei din străinătate, grupul numără peste 40 de birouri la nivel internaţional. În cazul Iaşului, contractul de furnizare este încheiat cu Vitol SA Geneva, în Elveţia fiind unul dintre principalele sedii ale grupului din lume, alături de cele din Houston, Londra şi Singapore. Primul sediu al companiei a fost la Rotterdam (Ţările de Jos), firma fiind înfiinţată acum peste 55 de ani.

Vitol a mai livrat cărbune la Iaşi

Subsidiara grupului Vitol din Geneva nu este la prima relaţie contractuală cu Primăria Iaşi. În 2010, compania a livrat la CET Iaşi o cantitate de 60.000 tone la un preţ de 128 dolari/tonă, cost apropiat de cel de astăzi. Acum, Vitol va furniza 75.000 tone de cărbune. Primele livrări sunt aşteptate până la sfârşitul anului 2021: combustibilul va ajunge în portul Constanţa, iar de acolo va fi transportat pe calea ferată la Iaşi.

O problemă ar putea apărea dacă temperaturile vor fi scăzute: cărbunele poate îngheţa, iar descărcarea din vagoane ar fi o operaţiune de lungă durată din cauza perioadei necesare pentru dezgheţare. În schimb, Primăria are în stocuri circa 25.000 tone cărbune care asigură, teoretic, agent termic până la o perioadă de 30 de zile, dar, din nou, cu excepţia cazului în care consumul creşte datorat temperaturilor foarte scăzute. Alimentarea cu apă caldă şi încălzire a Iaşului pe bază de cărbune este o soluţie mai ieftină pentru Primărie faţă de alimentarea pe bază de gaz. Din acest motiv, municipalitatea a organizat în toamnă nu mai puţin de patru proceduri de achiziţie publică în încercarea de a găsi un furnizor.

Două au fost licitaţii, iar celelalte două au fost proceduri de negociere fără o invitaţie prealabilă la ofertare. La licitaţii, Primăria nu a înregistrat ofertanţi şi în contextul în care preţul cărbunelui pe pieţele internaţionale a fluctuat foarte mult, trecând şi peste pragul de 250 de dolari/tonă. La prima licitaţie, Primăria estima un cost de circa 150 dolari/tonă, iar maximul de pe piaţă, menţionat anterior, fusese atins chiar în perioada deschiderii ofertelor, în condiţiile în care la lansarea procedurii era de aproape 170 dolari/tonă. Ulterior, la a doua licitaţie, municipalitatea a ridicat estimarea preţului la 280 dolari/tonă când, culmea, pe piaţa internaţională preţul începuse să scadă. Chiar şi aşa, tot nu au fost ofertanţi. În cele din urmă, după două proceduri de negociere directă cu firme, Primăria a încheiat contractul de furnizare cu Vitol SA Geneva.

„Cărbunele va fi livrat de compania Vitol SA Geneva, la un preţ de API 2 la data plăţii plus cheltuielile de transport (naval), descărcare, depozitare şi încărcare în vagoane, unde API 2 este preţul în dolari americani (USD) publicat de indicele de preţ al cărbunelui Argus McCloskey la rubrica «Indice internaţional pentru cărbune: Indici de preţ ai cărbunelui: Europa de Nord-Vest (CIF ARA) API2» pentru media întregii luni pentru perioada de livrare respectivă. La data depunerii ofertei de către compania elveţiană API 2 pentru decembrie era 136,75 USD / tonă. Astăzi, 6 decembrie 2021, preţul API 2 este de 121 USD / tonă”, se arată într-un comunicat al Primăriei de la începutul lunii. Ieri, preţul API 2 era de 146 dolari/tonă, conform verificărilor „Ziarului de Iaşi”.

 

 

Comentarii