Cioloş, pentru ZDI, despre cazul Cîţu: „E o problemă gravă. Preşedintele Iohannis a ştiut?”

sâmbătă, 14 august 2021, 01:50
4 MIN
 Cioloş, pentru ZDI, despre cazul Cîţu: „E o problemă gravă. Preşedintele Iohannis a ştiut?”

Dacian Cioloş s-a întâlnit, ieri, cu membri şi aleşi ieşeni din USR PLUS, într-o foarte scurtă vizită din care am reuşit să prindem câteva minute pentru cititorii Ziarului de Iaşi.

"M-am întâlnit cu mai mulţi colegi din filiale. Sunt într-un scurt turneu prin ţară şi am început cu judeţele din Moldova", ne-a spus copreşedintele alianţei. "Nu am avut intenţia să mă întâlnesc doar cu conducerea, ci, în general cu membri activi". Dacă Ştefan Tanasă, preşedintele ales de două luni al alianţei la Iaşi, a fost prezent, predecesoarea lui, Cosette Chichirău a lipsit.

Oricum, "înainte să ne gândim la alegerile din 2024, avem de livrat rezultate şi la guvernare, dar şi în plan local. Abia peste doi ani ne vom pune problema cum ne organizăm pentru alegerile din 2024", a explicat Dacian Cioloş.

Alegerea preşedintelui USR PLUS se va face înainte de congresul din 2 octombrie

Discuţiile de ieri au vizat organizarea congresului de la toamnă. "Congresul va avea loc pe 2 octombrie, dar preşedintele va fi ales în a doua jumătate a lunii septembrie, prin vot direct, electronic, de către toţi membrii.

La congres va fi validat rezultatul. Înscrierile formale se vor face în perioada următoare, dar deja mi-am anunţat candidatura, şi-a anunţat-o şi dl. Barna şi mai este un coleg de la Braşov (Irineu Darău, n.r.)", a precizat fondatorul PLUS, menţionând că termenul limită este sfârşitul lunii august.

"Campania internă din partid nu se răsfrânge asupra guvernării", a continuat Dacian Cioloş, fără să menţioneze clar cealaltă campanie, de la PNL, unde premierul Florin Cîţu concurează cu actualul preşedinte al partidului, Leonard Orban.

"N-am auzit niciun premier să se plângă că se cheltuiesc prea mulţi bani la Transporturi"

În ce priveşte fricţiunile din guvern, desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, rămâne obiectivul alianţei: "Ministrul Stelian Ion e cel care a făcut mai multe propuneri despre cum pot fi luate în considerare anumite aşteptări sau îngrijorări din partea UDMR (principalul opozant, n.r.), dar în acelaşi timp să ne ţinem de promisiunea că desfiinţăm Secţia Specială, nu-i schimbăm doar numele sau biroul. E important ca parchetele care au deja atribuţii pe anticorupţie, pe antiterorism etc. să-şi poată juca rolul pentru orice cetăţean al ţării".

Trebuie să existe un consens în coaliţie, altfel toată guvernarea va avea de suferit, a adăugat copreşedintele USR PLUS.

"N-am auzit niciun prim-ministru care să se plângă că se cheltuiesc prea mulţi bani la Transporturi, că se fac prea multe drumuri. Vedem, pe toate şantierele se lucrează. Banii se vor cheltui până la sfârşitul anului. La rectificare n-a fost o critică pe cheltuirea banilor pe proiecte de infrastructură. Ministrul Cătălin Drulă a cerut bani pe linii bugetare care e nevoie să fie finanţate pentru că sunt de interes general", a explicat fostul prim-ministru, referindu-se la subvenţionarea companiilor de transport public, dar şi la cea a biletelor de călătorie pentru unele categorii sociale.

"Aşteptăm clarificări de la PNL în cazul Cîţu"

Pe de altă parte, partenerii de guvernare ai liberalilor nu se simt confortabil cu situaţia în care se află premierul. Arestarea şi amendarea lui Florin Cîţu cu 20 de ani în urmă în SUA pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice a fost subiectul săptămânii, atât în mediul politic, dar şi pe reţelele de socializare.

"E o problemă gravă. Chiar dacă nu are consecinţe juridice, pentru că au trecut 20 de ani, e o problemă de etică, de morală. Aşteptăm clarificări de la partenerii noştri de guvernare, de la PNL, care au propus candidatul. Am vrea să ştim şi dacă preşedintele Iohannis a avut cunoştinţă sau nu în momentul în care l-a desemnat pe Florin Cîţu premier", ne-a declarat copreşedintele USR PLUS.

Cum vede unirea Basarabiei cu România

Întrebat despre sprijinul acordat platformei Maiei Sandu înainte de alegerile din Republica Moldova, Dacian Cioloş a spus că "a avut susţinere totală în Parlamentul European şi în instituţiile europene".

De altfel, raportorul permanent pentru Republica Moldova este europarlamentarul USR PLUS Dragoş Tudorache. Cât priveşte guvernul de la Bucureşti, "chiar dacă n-a vorbit, poate, foarte mult despre asta, finanţează de mai mulţi ani de zile programe de infrastructură".

"Pentru mine, asta înseamnă unirea Basarabiei cu România, toate aceste acţiuni concrete făcute pas cu pas", a adăugat Cioloş, incluzând aici atât sprijin politic, dar mai ales financiar, prin implicarea mediului de afaceri. 

Comentarii