CIUDAT Judecătorii păşcăneni au sancţionat o faptă care nu mai este pedepsită de lege

sâmbătă, 27 august 2022, 01:50
2 MIN
 CIUDAT Judecătorii păşcăneni au sancţionat o faptă care nu mai este pedepsită de lege

Judecătorii din Pașcani au luat o decizie cel puțin discutabilă în analiza unei plângeri împotriva unei amenzi. Deși fapta de care fusese acuzată ieșeanca nu mai este pedepsită de lege, magistrații au considerat că trebuie să dea măcar un avertisment. În zeci de alte cazuri similare, sentința putea fi redusă la patru cuvinte: procesul-verbal se anulează.

Letiția P. s-a întors în țară din Italia pe 28 decembrie anul trecut. La acea dată, era în vigoare ordonanța de urgență care impunea obligativitatea completării unui formular digital de intrare în țară. Femeia l-a completat, și-a făcut sărbătorile la Pașcani, iar pe 10 ianuarie s-a întors în Italia. A revenit în aprilie, dată la care ordonanța privind formularul digital era deja abrogată.

A găsit în cutia poștală un proces-verbal de amendă completat pe 11 ianuarie, prin care era amendată de către Direcția pentru Sănătate Publică cu suma de 3.000 de lei pentru că nu ar fi completat formularul. Firesc, femeia s-a adresat instanței.

CITESTE SI: DSP Iaşi pasează în lateral: Cei amendaţi pentru necompletarea formularului digital să îşi ceară banii înapoi la de primării

În fața judecătorilor din Pașcani, nici reprezentanții DSP nu au avut vreo pretenție. Ei au depus o întâmpinare prin care cereau să se constate că fapta contravențională a fost între timp oricum dezincriminată. Nu mai conta dacă avuseseră sau nu dreptate când o amendaseră pe Letiția P.

„Având în vedere că fapta săvârșită de către petentă nu mai este contravenție, potrivit legii noi mai favorabile, rezultă că aceasta nu mai poate fi sancționată, iar sancțiunile aplicate anterior nu mai pot fi executate”, au arătat reprezentanții DSP.

La rândul lor, magistrații au constatat că femeia nu fusese înștiințată cu privire la obligația de a completa formularul la intrarea în țară și nici nu era infectată cu virusul SARS-CoV 2 astfel încât identificarea contacților să conteze.

Ca urmare, amenda nu era justificată. În schimb, judecătorii au înlocuit amenda cu un avertisment, confirmând practic justețea sancțiunii desființate prin lege. Interpretarea judecătorilor pășcăneni va fi supusă controlului judiciar al Tribunalului, întrucât Letița P. a declarat apel împotriva sentinței.

Comentarii