„Sf. Spiridon“: Numărul pozitivilor într-o lună de stare de alertă, cât al celor din două luni de stare de urgenţă

COVID 19: Semne clare că situaţia se agravează la Iaşi

vineri, 19 iunie 2020, 01:50
4 MIN
 COVID 19: Semne clare că situaţia se agravează la Iaşi

Situaţie alarmantă la Spitalul de Boli Infecţioase, dar şi la unităţile suport din judeţ. Dintr-un număr de aproximativ 320 de paturi destinate bolnavilor cu infecţia cu noul coronavirus, mai sunt libere aproximativ 70. Ieri, un nou record pentru starea de alertă în care ne aflăm. La nivel de judeţ s-au înregistrat 20 de noi cazuri, în condiţiile în care cu o zi înainte se înregistraseră 6. Foarte multe depistări se fac şi în urma triajului epidemiologic de la celalte spitale. Mai grav, în ultima lună de stare de alertă s-au înregistrat la cel mai mare spital din Moldova, „Sf. Spiridon“, mai multe cazuri decât în cele două luni anterioare de stare de urgenţă. Lucrurile, aşadar, nu par a merge deloc în direcţia bună. Ieri dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecţioase mai erau libere cinci paturi la saloanele de confirmaţi destinate femeilor, şi tot atâtea la cele destinate bărbaţilor. Conducerea spitalului a atras atenţia asupra ritmului alarmant al numărului de cazuri noi.

„Numărul internărilor a crescut. În weekend, ceea ce nu se întâmpla de obicei, când de regulă numărul de cazuri e mai mic decât în restul săptămânii, într-o singură zi am avut şi 20 de pacienţi internaţi. De la o gardă la alta nu mai avem 20-30 de paturi libere, ci avem între 7 şi 12 paturi libere pe tot spitalul“, spune Carmen Dorobăţ, managerul spitalului. Spitalul CFR, cel care monitorizează pacienţii asimptomatici şi pe cei cu forme uşoare ale bolii, mai avea ieri aproximativ 50 de locuri pentru aceste categorii de bolnavi. La Spitalul de Pneumoftiziologie, de asemenea, mai erau aproximativ 6 locuri.

Se vindecă greu

Un alt motiv pentru care spitalele COVID şi suport COVID încep să se aglomereze este atât numărul de pacienţi nou diagnosticaţi, cât şi faptul că cei deja internaţi nu reuşesc să se vindece. „Ne dorim să externăm, dar din păcate negativarea nu se produce cu uşurinţă, în special la persoanele cu boli asociate“, a declarat Carmen Dorobăţ. Recordul la testele pozitive este al unui pacient dializat. Acesta are 13 teste pozitive consecutive, ceea ce înseamnă peste 50 de zile de spitalizare. Alertă şi la UPU a Spitalului Sfântul Spiridon. Într-o singură lună de stare de alertă au fost depistaţi tot atâţia pacienţi cu infecţie cu noul coronavirus câţi au fost depistaţi în cele două luni de stare de urgenţă.

„În cele două luni de stare de urgenţă au fost depistaţi 51 de pacienţi cu teste PCR pozitive, la recoltarea în UPU. În starea de alertă, în doar o lună au fost 54 de pacienţi cu teste pozitive recoltate în UPU. Deci într-o lună au fost mai mulţi decât în două. În acelaşi timp, numărul de prezentări în UPU în luna de alertă, 15 mai – 15 iunie, a fost cu 2.000 de persoane mai mare decât media lunară în stare de urgenţă. Situaţia este extrem de serioasă. Îi rugăm pe ieşeni să respecte regulile stabilite de autorităţi, pentru că este esenţial pentru viaţa lor. Zilnic avem intervenţii la pacienţi cu suspiciune COVID19 şi la pacienţi depistaţi pozitivi la spitalele Boli Infecţioase, Pneumoftiziologie, CFR şi „Sf. Spiridon“, inclusiv pentru cei suspecţi, mai ales dacă au patologie medicală gastroenterologică sau cardiologică“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU la „Sf. Spiridon“.

Aparatul de plasmafereză: ba pleacă, ba mai stă

Din punct de vedere al tratamentului aplicat bolnavilor cu infecţia cu SARS CoV2, managerul Spitalului de Boli Infecţioase a ţinut să precizeze că, încă de la început, echipa de medici a respectat protocolul emis de Ministerul Sănătăţii privind medicamentele din schemă, dar cu reţinere în ceea ce priveşte hidroxiclorochina, sau plaquenilul, cum mai e cunoscut. „Noi am administrat jumătate din doza prevăzută, pentru că am avut prudenţă mai ales faţă de pacienţii cu risc, şi aici mă refer la cei cu boli cardiovasculare“, a declarat Carmen Dorobăţ.

În privinţa tratamentului cu plasmă, acesta rămâne incert, în condiţiile în care nu se ştie dacă aparatul de recoltare de la Centrul Regional de Trasfuzii Sangvine va mai răamâne la Iaşi sau nu. „Aşteptăm la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională să ne comunice unde, în ce centre vor merge aparatele de la Giurgiu, Alba şi Iaşi. Există posibilitatea ca INHT să decidă ca aceste aparate să rămână pe loc, sau doar unele, cum ar fi cazul Iaşului. Decizia o ia INHT“, a precizat Florin Hozoc, reprezentantul firmei donatoare. La rândul ei, conducerea CRTS speră totuşi să se facă nişte concesii în cazul aparatului. „Am înţeles că acest aparat şi kiturile oferite sunt destinate salvării unor oameni aflaţi în nevoie. Noi sperăm ca acest aparat să ne rămână, sau cel puţin să se temporizeze situaţia“, a declarat Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iaşi.

 

 

 

Comentarii