Crimă în familie cum nu s-a mai văzut. Nepăsare incredibilă: nimeni nu voia să sune la 112. „Nu vreau probleme”

miercuri, 21 iunie 2023, 01:53
4 MIN
 Crimă în familie cum nu s-a mai văzut. Nepăsare incredibilă: nimeni nu voia să sune la 112. „Nu vreau probleme”

Un ieşean va rămâne după gratii timp de aproape două decenii, după ce şi-a ucis cu sălbăticie consoarta. În primă instanţă, Tribunalul îl condamnase la 16 ani de închisoare. Magistraţii instanţei superioare au fost însă convinşi de procurori că pedeapsa este prea uşoară, regretele exprimate de ucigaş fiind formale. Modul cum a avut loc crima şi circumstanţele sunt de-a dreptul înfiorătoare.

 

Vasile Bortă trăia cu M.A. de 18 ani, având împreună un băiat, M.L.A., în vârstă de 10 ani. Părinţii erau consumatori cronici de alcool, fond pe care scandalurile apăreau des. Pe 13 iulie anul trecut, Bortă a plecat împreună cu tatăl său prin sat, pentru a aduna vacile şi a le duce la păscut. Le-au dus pe islaz, lăsându-le în grija copilului, apoi au început să umble prin sat pentru a strânge banii pentru paza vacilor de la săteni. Au primit doar 30 de lei, cu care au cumpărat o sticlă de bere pe care au consumat-o în trei, împreună cu M.A. Au băut şi o sticlă de vin primită de la o vecină. Apoi, bărbaţii s-au întors pe islaz. M.L.A. a continuat să aibă grijă de vaci împreună cu bunicul său. Bortă s-a dus în coliba de pe imaş, aşteptând ca M.A. să vină cu mâncarea. Când aceasta şi-a făcut apariţia, cei doi au reînceput să bea, dintr-un alt bidon de bere abia cumpărat. În jurul orei 17, între cei doi a izbucnit unul dintre desele lor scandaluri, femeia reproşându-i lui Bortă că umblă şi pe la alte femei din sat. Enervat, bărbatul a început să o lovească cu palmele, pumnii şi cu un cuţit. A luat apoi ciocanul de 4-5 kg pe care îl folosea în mod obişnuit pentru a priponi calul şi a început să o lovească pe femeie şi cu acesta. A lovit-o întâi peste genunchi, apoi peste mâini, când aceasta a încercat să se apere.

Loviturile aplicate de bărbat concubinei sale au fost întrerupte pentru o clipă de apariţia lui M.L.A., pe care bunicul său îl trimisese să-i aducă bere. Văzându-şi mama cazută pe jos şi pe tatăl său cu ciocanul în mână, băiatul s-a speriat şi a fugit înapoi la bunicul său. L-a anunţat că femeia fusese ucisă, dar bătrânul nu s-a deranjat să meargă la faţa locului. Nu avea cu cine să lase vacile. Abia pe seară, în jurul orei 19, s-a dus la colibă, unde a văzut-o pe M.A. moartă. Întors în sat, a strigat la poarta unei vecine, cerându-i să sune la 112. Aceasta a refuzat însă, spunând că e văduvă şi nu vrea să aibă probleme. M.A. suferise numeroase fracturi costale, o plagă pulmonară şi o ruptură de ficat, acestea cauzându-i moartea. Medicii legişti au stabilit că în momentul decesului, alcoolemia femeii era de 3,11‰.

Bortă şi-a recunoscut fapta, dând vina însă pe reproşurile femeii, care l-ar fi provocat. Felul în care bărbatul comisese crima i-a făcut pe magistraţii Tribunalului să reţină ca circumstanţă agravantă cruzimea. Lipsa antecedentelor penale şi regretele exprimate i-a făcut să-l condamne la doar 16 ani de închisoare. Uciderea unui membru al familiei, cu reţinerea de circumstanţe agravante se poate pedepsi cu până la 30 de ani de închisoare sau cu detenţia pe viaţă. Bărbatul a fost obligat şi la plata a câte 50.000 lei ca daune morale către cele două surori ale victimei, respectiv a 100.000 lei ca daune morale către fiul său. Bortă ar urma să-i plătească acestuia şi o prestaţie de întreţinere în cuantum de un sfert din salariul minim pe economie până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până la finalizarea studiilor.

Sentinţa a fost contestată de Bortă, dar şi de procurori, care au apreciat că pedeapsa stabilită era prea uşoară. Argumentele acestora au fost acceptate de magistraţii Curţii de Apel, care au subliniat cruzimea cu care acţionase bărbatul. „Nu poate fi ignorată atitudinea indiferentă a inculpatului după săvârşirea faptei, acesta încercând să minimizeze fapta săvârşită, tratând cu maximă indiferenţă decesul concubinei sale chiar faţă de fiul său şi al victimei, nesolicitând ajutorul nimănui, nici măcar al tatălui său, care se afla în preajmă pe imaş, fiind mai degrabă preocupat să facă ordine în colibă, comportament ce demonstrează o abrutizare a persoanei acestuia, o lipsă fundamentală de empatie atât faţă de victimă, cât şi faţă de propriul copil în vârstă de doar 10 ani, consumul excesiv de alcool fiind preocuparea obişnuită a inculpatului”, au precizat judecătorii. Aceştia au majorat la 18 ani de închisoare pedeapsa stabilită de Tribunal.

Comentarii