Cum a călcat pe bec finul – secretarul primăriei, ca să-şi salveze naşul – primarul

miercuri, 23 februarie 2022, 02:58
2 MIN
 Cum a călcat pe bec finul – secretarul primăriei, ca să-şi salveze naşul – primarul

Fostul secretar al comunei Sireţel a fost găsit incompatibil după ce timp de doi ani s-a ascuns după biroul de casier ca să nu redacteze hârtia prin care să fie demis primarul. Când funcţia de secretar al primăriei a fost scoasă la concurs, el a reclamat că de fapt era a lui, iar inspectorii de integritate l-au luat ca din oală.

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate l-au declarat incompatibil pe fostul secretar al comunei Sireţel din timpul mandatului primarului liberal Gheorghe Ancuţa (condamnat cu suspendare pentru corupţie încă din toamna anului 2017, dar rămas în funcţie până la alegerile din 2020). Liviu Gheorghiţă Vasilică s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 aprilie 2019 – 18 martie 2021, întrucât a exercitat simultan cu funcţia publică de secretar al comunei Sireţel şi funcţia de casier în cadrul aceleiaşi instituţii publice, încălcând astfel prevederile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003, motivează ANI decizia. Incompatibilitatea fostului secretar i se trage de la eforturile susţinute cu care Vasilică şi-a menţinut în funcţie naşul, respectiv fostul primar al comunei. Gheorghe Ancuţa a reuşit să-şi încheie mandatul, în ciuda faptului că nu mai avea drept de semnătură şi nici nu dispunea de majoritate în Consiliul Local. Practic, din toamna anului 2017 până în toamna anului 2020, comuna a stagnat „cu succes”, mulţumită fostului primar şi celor şase consilieri PNL.

Dacă Ancuţa şi-a încheiat socotelile aşa cum şi-a dorit, finul încă mai are de tras ponoasele. Neîndeplinirea cerinţei de a trimite un banal referat la Iaşi, fără de care prefectul nu putea să semneze ordinul de încetare a mandatului primarului, i-a atras un dosar penal pentru abuz în serviciu. Mai mult, parcursul sinuos între funcţii l-a făcut să calce pe bec, iar inspectorii ANI nu l-au iertat.

Practic, naşul îşi detaşase finul de la Serviciul de cadastru pe funcţia de secretar. Vasilică a demisionat în mai 2018 doar ca să se înscrie la concursul lansat pentru aceeaşi funcţie. Deşi a câştigat-o, primarul nu s-a grăbit să-l numească în funcţie. Odată numit totuşi, „noul” secretar a negat această calitate până în mai anul trecut, când noul primar a decis să scoată la concurs funcţia respectivă. Gheorghiţă Vasilică s-a grăbit să conteste concursul, arătând că postul e deja al lui. A fost o greşeală antologică, după cum ne-a povestit actualul primar: inspectorii de integritate l-au luat ca din oală pe baza propriei reclamaţii şi l-au acuzat că timp de aproape doi ani a fost şi funcţionar public şi a desfăşurat şi altă activitate în cadrul unei instituţii publice. 

CITIŢI ŞI: Sentința ce invită la nerespectarea legii. Mascarada pusă în scenă de finul fostului primar

 

Comentarii