Cum arată viaţa unei şefe de promoţie, după 5 ani de la admiterea la UMF? “Sunt foarte multe cazuri în care tinerii sunt debusolaţi”

sâmbătă, 21 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Cum arată viaţa unei şefe de promoţie, după 5 ani de la admiterea la UMF? “Sunt foarte multe cazuri în care tinerii sunt debusolaţi”

Vlada Veisa, în vârstă de 23 de ani, a terminat, în 2023, ca şefă de promoţie, prima facultate. A studiat timp de 5 ani Farmacie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa” (UMF) din Iaşi. La nici 3 luni de la absolvire, tânăra cu media generală 9,77, a dezvăluit reporterilor ZDI cu ce se ocupă acum, dar şi ce planuri de viitor are. 

În ciuda timpului liber pe care aceasta îl dedică tot învăţatului, Vlada Veisa îi sfătuieşte pe toţi cei aflaţi la început de drum să nu renunţe.

Cinci ani de studiu intens şi extenuare

Vlada Veisa a absolvit Farmacie în luna iulie a acestui an, fiind şefă de promoţie. Pentru ea, titlul a constituit atât rodul celor 5 ani de muncă, provocări şi extenuare, cât şi un semn de mulţumire pentru familie. “Dacă ar fi să descriu cei 5 ani de facultate într-un singur cuvânt, acela ar fi, cu siguranţă, evoluţie. Pentru a evolua este necesar să faci primul pas, Acel pas, ce îţi va marca toată existenţa. Încă din liceu eram sigură că facultatea de Farmacie este domeniul cel mai potrivit pentru mine, şi pot confirma acest lucru chiar şi după 5 ani, deşi au fost momente mai puţin plăcute, cu zeci de examene, stres, emoţii şi situaţii neprevăzute, dar peste care am trecut cu succes şi nu am cedat nici o secundă.

Punctez sprijinul necondiţionat din partea familiei şi al profesorilor facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T. Popa Iaşi, specialişti în domeniu, demni de acest titlu. Consider că titulatura de şef de promoţie este mai degrabă o onoare pentru suflet, pentru a-ţi demonstra propriei persoane că ce a fost mai greu a trecut, iar tu ai rămas cu o mulţime de lecţii învăţate, şi într-un final ai reuşit să reprezinţi promoţia 2023 ai facultăţii de Farmacie”, a declarat Vlada Veisa, şefă de promoţie UMF Iaşi.

Învaţă pentru rezidenţiat

Încă din vară, când a terminat facultatea, Vlada Veisa se pregăteşte pentru rezidenţiat. Îşi doreşte să fie admisă la Farmacie clinică sau Analize de laborator farmaceutic.”Mă focusez să intru la una din specializările de la rezidenţiat: Farmacie Clinică sau Analize de laborator. Îmi petrec timpul învăţând, dar desigur cu pauze bine-meritate şi escapade cu familia. Încerc să stabilesc un echilibru între studiu şi viaţa personală, cel mai important pentru mine”, a menţionat Vlada Veisa.

Sfaturi pentru cei care nu ştiu încotro să o apuce

Performanţa nu se obţine uşor, iar Vlada Veisa cunoaşte mulţi colegi de ai săi care, aşa cum precizează chiar ea, sunt debusolaţi. ”Sunt foarte multe cazuri în care tinerii absolvenţi sunt debusolaţi şi nu au nici cea mai mică idee spre care domeniu ar dori să se îndrepte, sau, mai rău, că nu este tocmai ceea ce au visat să facă. Însă sfatul meu ar fi să consulte platformele de angajare pentru a verifica care sunt cerinţele de pe piaţă actuale, să aplice pentru programele de internship efectuate în oraşele ţării în marile companii farmaceutice, şi desigur să ţină legătura cu colegii absolvenţi din anii trecuţi care sunt deja angajaţi si care sunt cei mai potriviţi oameni pentru a oferi sfaturi în această direcţie, având acelaşi parcurs universitar”, a precizat Vlada.

Cu toate acestea, proaspăt absolventa consideră că, în ceea ce o priveşte, deşi încă nu ştie cu exactitate unde ar vrea să-şi exercite profesia, nu a luat în calcul niciodată posibilitatea renunţării la specializarea ei, aşa cum mulţi o fac, şi nici nu are de gând să o facă. „Nu am încă bine conturată ideea unde aş vrea să mă angajez, însă cred ca am avut vreodată intenţia de a renunţa, pentru simplul motiv că ceea ce făceam era din propria iniţiativă, nefiind influenţată de altcineva, în pofida anilor grei de muncă şi epuizare”, a declarat Vlada Veisa.

Comentarii