Cum te ajută statul la înfiinţarea unei afaceri şi apoi cum tot el te omoară

vineri, 06 ianuarie 2023, 02:50
3 MIN
 Cum te ajută statul la înfiinţarea unei afaceri şi apoi cum tot el te omoară

Birocrația a adus un start-up în pragul falimentului. Înființată acum cinci ani cu ajutor de stat și reușind să supraviețuiască crizei COVID, o mică afacere a ajuns cu un picior în groapă după ce statul și-a cerut brusc banii înapoi. 

Motivul a fost unul pur birocratic: patroana croitoriei și-a cedat părțile sociale către o veche colaboratoare. Cazul a ajuns în justiție, magistrații Curții de Apel urmând să pronunțe verdictul.

Iosilk SRL a fost înființată în 2017 în cadrul programului Start up Nation, beneficiind de o finanțare nerambursabilă de 200.000 lei. Cu acești bani s-au cumpărat utilajele și echipamentele necesare funcționării unei mici croitorii și s-au făcut două angajări.

Firma și-a început efectiv activitatea în octombrie 2018, dar puținele încasări nu acopereau costurile de funcționare. Administratoarea firmei a trebuit să-și crediteze propria societate cu 47.000 lei. Pentru ca firma să supraviețuiască, profilul de activitate a fost schimbat, Iosilk SRL reorientându-se spre realizarea de îmbrăcăminte pentru preoți.

Cumnata administratoarei avea propria firmă care făcea potcapuri, cele două societăți funcționând oarecum în tandem. Totuși, și în 2019, administratoarea Iosilk SRL a trebuit să aducă bani de acasă, 101.400 lei. Când lucrurile păreau a fi intrat pe un făgaș normal, în 2020 a izbucnit criza COVID. Comenzile au dispărut, angajații au fost trecuți în șomaj tehnic.

Până la urmă, în decembrie 2020, administratoarea și-a cesionat afacerea către nepoata sa. Aceasta era deja implicată în firmă și mai avea o societate pe profil textil, deci putea încerca resuscitarea start up-ului, venind cu idei noi.

Cu o lună înaintea cesionării firmei însă, intrase în vigoare o nouă reglementare legală menită să împiedice înființarea de start up-uri cu unicul scop de a fi vândute. Ajutorul de stat era anulat în cazul în care societatea nou-înființată își schimba acționarul. Un control efectuat în noiembrie 2021 de inspectorii Agenției pentru IMM-uri (AIMMAIPE) a constatat că Iosilk SRL nu mai avea același acționar ca la înființare.

Sec, reprezentanții Agenției au cerut înapoi ajutorul de stat acordat în 2017. Decizia a fost atacată de Iosilk SRL în fața Tribunalului. Reprezentanții firmei au afirmat că noua normă legală nu îi era aplicabilă în spiritul ei. Nu era vorba de o idee de afacere vândută din fașă, ci de o afacere care rezistase timp de trei ani și care își continua activitatea, având doar un nou acționar.

Angajamentele luate la obținerea ajutorului de stat fuseseră îndeplinite, deci nu exista niciun motiv pentru ca banii să fie luați înapoi. Argumentul a fost acceptat de judecători, care au apreciat că în cazul Iosilk SRL, reprezentanții statului impuneau respectarea unei condiții ce nu existase în momentul accesării ajutorului financiar.

Noua condiție era aplicabilă doar noilor afaceri, nu și celor aflate deja în funcționare.

„Instanţa notează că s-a instituit o condiţie nouă pentru accesarea ajutorului, reglementându-se interdicţia de cesionare a părţilor sociale, modificarea structurii societății din punct de vedere al calității asociaților fiind considerată o cerință esențială pentru admiterea cererilor de plată/rambursare. Reglementarea interdicției și efectele încălcării normei juridice nu sunt contestate, în cauză ridicându-se problema sancționării beneficiarului pentru nerespectarea unei restricții care nu era definită la momentul încheierii contractului”, au apreciat magistrații. Aceștia au dispus anularea deciziei privind recuperarea ajutorului de stat. Sentința a fost atacată de reprezentanții AIMMAIPE, recursul intrând miercuri pe rolul Curții de Apel. 

Comentarii